ola.tommeras@fagforbundet.no
Fra og med 1. desember ble alle som kjøper eller leier inn renholdstjenester forpliktet til å sjekke om renholdsbedriften er godkjent av Arbeidstilsynet. Godkjenningsordningen for renholdsbedrifter trådte i kraft for tre måneder siden. Nå stilles også kjøperne av renholdstjenester til ansvar.
Blir din bedrift tatt i å kjøpe tjenester fra en ikke godkjent renholderbedrift, kan Arbeidstilsynet ilegge pålegg og tvangsmulkter.
Renholdsbedriften skal enten stå oppført som godkjent i registeret eller med søknad under behandling.
Se oversikten over godkjente bedrifter.
Øker seriøsiteten
- Godkjenningsordningen er ett av flere tiltak myndighetene har iverksatt for å øke seriøsiteten i en av de mest utsatte bransjene i norsk arbeidsliv, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.
2.300 renholdsvirksomheter har til nå søkt om godkjenning, opplyser Arbeidstilsynet på sine nettsider.
Med godkjent ID-kort
ID- kort er en del av godkjenningsprosessen. Alle arbeidsgivere skal utstyre sine ansatte renholdere med godkjente ID-kort. Kortene skal bæres synlig, og er et bevis på at de jobber for en virksomhet som tilbyr arbeidstakerne lovlige arbeidsvilkår.
- I løpet av de neste månedene vil det bli utstedt flere tusen ID-kort, opplyser Finboe Svendsen.
Det er bare id-kort fra kortutsteder Oberthur Technologies som er gyldig som offentlig renholdskort.
Disse kan bestilles på: www.renholdskort.no.
Tilsyn allerede i desember
Allerede denne måneden drar Arbeidstilsynets inspektører ut på tilsyn for å kontrollere at godkjenningsordningen etterleves.
- Hos de godkjente renholdsvirksomhetene vil vi kontrollere at forholdene faktisk er som beskrevet i søknad om godkjenning opp mot forskriftens krav. Vi skal selvfølgelig også ut til de virksomhetene som ikke har søkt om godkjenning, og ikke minst – vi skal ut til innkjøperne av renholdstjenester – for å kontrollere at de oppfyller sine plikter, sier Finboe Svendsen.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen