Sjekk om renholdsbedriften er godkjent

Kjøper du renholdstjenester? Da bør du sjekke om firmaet er godkjent av Arbeidstilsynet. Nå er det nemlig straffbart å kjøpe renholdstjenester fra ikke godkjente bedrifter.

2012120312204620131216210811

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fra og med 1. desember ble alle som kjøper eller leier inn renholdstjenester forpliktet til å sjekke om renholdsbedriften er godkjent av Arbeidstilsynet. Godkjenningsordningen for renholdsbedrifter trådte i kraft for tre måneder siden. Nå stilles også kjøperne av renholdstjenester til ansvar.

Blir din bedrift tatt i å kjøpe tjenester fra en ikke godkjent renholderbedrift, kan Arbeidstilsynet ilegge pålegg og tvangsmulkter.

Renholdsbedriften skal enten stå oppført som godkjent i registeret eller med søknad under behandling.

Se oversikten over godkjente bedrifter.

Øker seriøsiteten

- Godkjenningsordningen er ett av flere tiltak myndighetene har iverksatt for å øke seriøsiteten i en av de mest utsatte bransjene i norsk arbeidsliv, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

2.300 renholdsvirksomheter har til nå søkt om godkjenning, opplyser Arbeidstilsynet på sine nettsider.

Med godkjent ID-kort

ID- kort er en del av godkjenningsprosessen. Alle arbeidsgivere skal utstyre sine ansatte renholdere med godkjente ID-kort. Kortene skal bæres synlig, og er et bevis på at de jobber for en virksomhet som tilbyr arbeidstakerne lovlige arbeidsvilkår.

- I løpet av de neste månedene vil det bli utstedt flere tusen ID-kort, opplyser Finboe Svendsen.

Det er bare id-kort fra kortutsteder Oberthur Technologies som er gyldig som offentlig renholdskort.

Disse kan bestilles på: www.renholdskort.no.

Tilsyn allerede i desember

Allerede denne måneden drar Arbeidstilsynets inspektører ut på tilsyn for å kontrollere at godkjenningsordningen etterleves.

- Hos de godkjente renholdsvirksomhetene vil vi kontrollere at forholdene faktisk er som beskrevet i søknad om godkjenning opp mot forskriftens krav. Vi skal selvfølgelig også ut til de virksomhetene som ikke har søkt om godkjenning, og ikke minst – vi skal ut til innkjøperne av renholdstjenester – for å kontrollere at de oppfyller sine plikter, sier Finboe Svendsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy