JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha 100 prosent skatt på lønn over halvannen mill

Fagforbundets Stein Gulbrandsen er provosert av næringslivsledernes lønnsfest. Han vil at LO skal kreve 100 prosent skatt på alle inntekter over halvannen million kroner.

2012022113070320131216182714

tips@fagforbundet.no

–Oppfordringer og formaninger synes ikke å ha noen effekt, sa Gulbrandsen i debatten på LOs representantskapsmøte i dag.

Han mente LO ikke bare må være opptatt av minstelønninger, men også sette maksimallønninger på dagsorden. Gulbrandsen foreslo å ta følgende formulering inn i uttalelsen fra møtet:

«Det må innføres skattetiltak som sterkt begrenser den ukontrollerte veksten i lederlønninger. All inntekt over 1,5 millioner kroner må beskattes 100 prosent.»

Forslaget ble ikke vedtatt avrepresentantskapet.

Heltid

Mange av representantene på møtet tok opp heltidsproblematikken som en viktig sak i det forestående hovedoppgjøret, en av dem var Fagforbundets leder, Jan Davidsen.

– Retten til hel stilling er det største likestillingsprosjektet vi skal ta fatt i, sa Davidsen. Han framhevet at forutsetningen for dette skal bli vellykket, er at kvinne- og mannsyrkene organiseres på samme måte, med flere som deler på ulempene i forbindelse med helgearbeid, og med høyere ulempetillegg.

Forbundslederen var også sin bekymret for den stigende arbeidsløsheten blant ungdom:

– Vi må gjøre hva vi kan for å slippe de unge inn i arbeidslivet. Nå spør arbeidsgiverne om papirer; ikke om hva folk kan, sa Davidsen.

Ubekvemstillegget

Flere av representantene fra Fagforbundet entret talerstolen, blant andre Gunn-Elin Flakne fra Sør-Trøndelag.

– Vi skal ikke diskutere antall helger, men ubekvemstillegget. Da jeg arbeidet som hjelpepleier for mange år siden, husker jeg at vi hadde et tillegg på 16,50 kroner for helgejobbinga. Med det tillegget vi har i dag har jeg regnet ut at det har vært en økning på 66 øre i året, sa hun, og høstet klappsalver fra salen.

Bedre kår for frivillige

Stein Guldbrandsen leverte også et forslag fra Fagforbundet for å sikre at den frivillige innsatsen i Norge får bedre kår:

– Norge er avhengig av frivillige organisasjoner gjør en innsats i beredskapen; det så vi ikke minst etter 22. juli. I dag praktiseres permisjonsbestemmelsene veldig ulikt hos de forskjellige arbeidsgiverne. Vi må sikre at kvalifisert personell får permisjon med lønn når de blir kalt ut for å bistå nødetatene, og at arbeidsgiverne får refundert sine utgifter, sa Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy