JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagestreik mot kutt og privatisering

I bitende vind protesterte fagforeninger og streikende barnehageansatte i ettermiddag mot kutt og privatisering av barnehager og andre velferdstjenester i Oslo.

2012120518261120131216211044

monica.schanche@fagforbundet.no

Byrådet i Oslo foreslår å kutte 177 millioner kroner på bydelenes budsjetter for neste år. Det vil særlig ramme barnehagesektoren, frykter LO og fagforeningene i Oslo som mobiliserte til stormønstring foran Rådhuset i dag, samtidig som politikerne legger siste hånd på budsjettet.

LO i Oslo og Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund, og Musikernes fellesorganisasjon gjorde felles sak med foreldregruppa for Oslobarnehagene da Oslobudsjettet skulle avgjøres i dag.

- Jeg vil ikke at de skal redusere bemanningen i barnehagene. Da kan de ikke passe godt nok på barna, sier Elisabeth Müller, som er urolig for tilbudet til døtrene Frida (4) og Mathilde (2) og de andre barna som går i Karslstua barnehage på Haugerud.

Underskriftsaksjon

Tobarnsmoren er ikke alene om å støtte de barnehageansatte som gikk ut i politisk streik fra klokka 14 til 16 i ettermiddag.

En egen foreldreaksjon har samlet inn over 7000 underskrifter som ble overlevert til finansbyråd Kristin Vinje i rådhuset i dag, i protest mot de borgerlige flertallspartienes kuttforslag.

Forsvar barnehage og skole

- Forsvar barnehage og skole. Nei til kutt!, ropte nestleder Roger Dehlin i Fagforbundet Oslo som var første taler under demonstrasjonen i dag. Han syntes det var gledelig at så mange foreldre var møtt opp.

- Barnehagene blir sterkt rammet. Byrådspolitikerne vil kutte og konkurranseutsette mer og mer, sa han.

Selger barnehager

- Forliket som de borgerlige partiene har inngått, innebærer å selge og konkurranseutsette flere barnehager neste år. Også kollektivtrafikk kan bli rammet. Vi ansatte blir taperne når private legger inn anbud som baseres på lavere lønn og pensjon. Det ønsker vi ikke! Vi må få bytta ut røkla her, sa Dehlin og pekte mot Rådhuset.

Fjerner bemanningsnorm

Han raste mot at avtalen om bemanningsnorm i barnehagene ensidig er sagt opp av politikerne. Og han kalte det festtale når skolebyråd Torger Ødegaard (H) hevder at byrådet sørger for kvalitetsheving gjennom satsing på økt kompetanse. Det blir vanskelig å gå på kurs når det ikke er nok bemanning og penger til å skaffe vikar, påpeker han.

- Bemanningsavtalen om minst én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år, bør være et minimum, mente han.

Mot kutt og privatisering

- Barn, unge og bestemor på anbud. Kollektivtrafikken kan bli neste, advarte LO-leder i Oslo Roy Pedersen som ledet demonstrasjonen mot forslaget til oslobudsjettet.

«Gode tjenester til Oslos befolkning» og «Ingen kutt og privatisering», var krav fra streikende barnehageansatte og fagforeninger foran Rådhuset i dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy