Årets beste arbeidsgiver
Merkantilt ansatte ved Sykehuset Vestfold fikk mulighet til utvikling i stedet for å miste jobben. Det er hovedgrunnen til at prisen som årets arbeidsgiver gikk til dette sykehuset.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Når oppgaver forsvinner på grunn av ny teknologi, risikere ansatte at også stillingen deres forsvinner. Det opplever nå helsesekretærene og andre merkantilt ansatte ved mange helseforetak. To kontoravdelinger ved Sykehuset Vestfold valgte en helt annen vei.
– Ledelsen valgte i stedet dialog med ansatte og tillitsvalgte. De kom fram til tiltak som sørget for kompetanseheving slik at helsesekretærene og andre merkantilt ansatte nå kan løse flere oppgaver enn tidligere, sa Jan Davidsen, leder i Fagforbundet, i forbindelse med kåringen av Årets arbeidsgiver.
Mer utdanning
Fagforbundet arrangerer nå sin årlige sykehuskonferanse i Stavanger. En stor begivenhet er her kåring av en arbeidsgiver som har utmerket seg i positiv retning ved blant annet å verdsette ansatte og gi rom for kompetanseutvikling.
Haakon Pedersen og Hilde Haugerud presenterte arbeidet for kompetanseutvikling og oppgaveglidning i avdelingene for kontor i medisinsk og kirurgisk klinikk.
Utgangspunktet i 2009 var at sykehuset hadde en plan for nedbemanning av merkantilt personale. Denne strategien ble etter hvert erstattet av tiltak for å øke kompetansen og en mer variert arbeidsdag. Ansatte fikk tilbud om utdanning, og 75 ansatte er til nå blitt autoriserte helsesekretærer.
Sykehuset har også tatt initiativ overfor Fagskolen i Oslo slik at det fra neste høst blir et studietilbud i helseadministrasjon.
Nye oppgaver
Mange helsesekretærer har fått nye, pasientrettete oppgaver. Eksempler på utvidet arbeidsfelt er blodtrykksmåling, prøvetaking og EKG. Haakon Pedersen og Hilde Haugerud understreker at omfordeling av oppgaver tar tid, blant annet fordi det ikke skal virke utfordrende på andre yrkesgrupper og dermed skape profesjonskamp.
De to avdelingene har også analysert kompetansebehovet for lederstøttepersonale og begynt kvalitetssikring av denne funksjonen. Om lag halvparten av seksjonslederne i avdelingene er i gang med videreutdanning. Medisinsk kontoravdeling har dessuten startet intern opplæring i grunnleggende lederskap.