karin.svendsen@fagforbundet.no
Fagforbundet i Akershus har invitert til fire møter for å informere om utdanningstilbudet ved de offentlige fagskolene i Oslo og Akershus. Ann-Helen Engh, fylkeskoordinator for seksjonsarbeidet i fylket, håper flest mulig at de 30 helsefagarbeiderne som har kommet på møtene, vil ta en videreutdanning.
– Kommunene trenger høyere kompetanse for å ta seg av nye pasientgrupper, sier hun og viser til samhandlingsreformen. Pasienter blir sendt fra sykehus til kommunen så snart spesialisthelsetjenesten ikke har mer å tilby. Hvis kommunen mangler plass eller kompetanse for å ta imot, må de betale sykehuset for ekstra liggedøgn.
Fagforbundet Seksjon helse og sosial i Oslo skal arrangere en tilsvarende møterekke i Oslo.
Sju tilbud
Fagskolen i Oslo kjører fire studier som passer autoriserte helsesekretærer, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere; Veiledning, Helseadministrasjon, Psykisk helsearbeid og Helse, aldring og aktiv omsorg.
Fagskolen i Akershus tilbyr tre studier i offentlig regi; Kreftomsorg og lindrende pleie, Rehabilitering og Aldring og helse.
Mens alle studiene i Oslo er lagt til Fagskolen i sentrum, er studiene i Akershus lagt til Bjørkelangen, Rud og Strømmen videregående skoler. I tillegg kommer tilbud fra private tilbydere som NKS og Folkeuniversitetet som også har NOKUT-godkjente studier.
– For enkelte kan avstanden virke problematisk, men det er jo bare en dag i uka, sier Ann-Helen Engh. Hun tror reisa er overkommelig hvis bare arbeidsgiver legger til rette slik at studentene får fri en dag i uka.
Mer lønn
I Akershus er det mål om at det skal være 200 studenter under fagskoleutdanning innen helse fra høsten 2012. Nå er det 154, og Knut Ole Rosted, som forvalter fagskoleutdanningen i Akershus fylkeskommune, er bekymret for at interessen for videreutdanninga innen helse ikke er større.
– Vi risikerer at Helsedirektoratet reduserer støtten, og at fagskoletilbud legges ned før kommunene får øynene opp for behovet, sier han. Han oppfordrer kommunene til å stimulere sine ansatte til å ta en videreutdanning som kommer til å bli stadig mer etterspurt.
Ann-Helen Engh legger til at arbeidsgivere i tillegg til å motivere ansatte og legge til rette for at de kan ta videreutdanning, også bør gi dem 20.000 kroner i økt årslønn.
– Mange kommuner gjør det allerede, og jeg håper vi får avtalefestet det ved årets hovedoppgjør, sier hun.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide