JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges nordligste samfunn

De har vann i bassenget, nytt kulturhus og en drøm av en idrettshall. Men blir de syke, må de fly halvannen time for å få hjelp. Livet på Svalbard er ikke helt som på Fastlands-Norge.

2012031407343820131214175535

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

– Vi har ikke ansvar for kirken, og vi har ikke helse- og sosialansvar, sier Christin Kristoffersen (Ap), leder for Longyearbyen lokalstyre.

Svalbard er en del av kongeriket Norge, men er ikke en egen kommune. Likevel fungerer Longyearbyen lokalstyre, med sine 15 medlemmer, på mange måter som et ­kommunestyre.

Fødes og dør på fastlandet

Svalbard er ikke et livsløpsamfunn, og blir du syk eller trenger sosialhjelp, må du til hjemkommunen på fastlandet. Det er ingen fødetilbud her, og det er heller ingen eldreomsorg. Blir du syk, er det et akuttsykehus med seks sengeplasser i Longyearbyen, men trenger du behandling, må du til fastlandet. Ved utagerende kriminell adferd risikerer du hjemsendelse.

Får flere oppgaver

Christin Kristoffersen påpeker at Svalbard-samfunnet hele tiden er i endring, og at lokalstyret har som mål å dra lokaldemokratiet nærmere folk.

– I 2006 overtok vi ansvaret for skolen fra staten, og nå eier vi barnehagen, grunnskolen, skolefritidsordningen, kulturskolen og den videregående skolen. Vi har stor fordel av et tett samarbeid med næringslivet. Nå har vi for eksempel satt i gang en teknisk industriell produksjonslinje på videregående, og næringslivet er innstilt på å bistå med gode løsninger.

Svalbard har rundt 2000 innbyggere, og gjennomsnittsbotida er i underkant av seks år.

– Det er også et økende antall folk som bor her tre år eller mindre. Vi har en årlig turnover på 20 prosent. Det er derfor vanskelig å planlegge antall barnehage- og skoleplasser, sier Kristoffersen.

Men det er helt nødvendig å ha full barnehagedekning til enhver tid. De som kommer til Svalbard, er her for å jobbe, og må ha tilsyn av barna.

Kulturell helse

Siden innbyggerne ikke kan reise til nabokommunen for å ta del i kultur- eller andre ­fritidstilbud, er det lokale tilbudet på dette området også viktig.

– Kultur kan ses på som kommunal luksus, men for oss er kulturtilbudet forebyggende og helt nødvendig siden vi ikke har en helse- og omsorgssektor, sier lokalstyre­lederen.

Flerbrukshallen på 3400 m² inneholder idrettshaller for diverse idretter, og svømmebassenget på 25 meter tilfredsstiller internasjonale mål for kortbane. Idrettsanlegget er åpent fra tidlig morgen til sein kveld, og kan friste med aktiviteter for både unge og gamle, svært spreke og mosjonister.

– Ble en del av Norge i 1925.

– Har en særegen administrativ ordning med sysselmann, oppnevnt av Kongen, som regjeringens øverste representant. Hovedoppgavene er knyttet til politi- og miljøvernarbeid.

– Ca. 2000 innbyggere med en gjennomsnittlig botid på under seks år.

– Politiske partier har eksistert siden 1993.

– Fagforbundet avdeling Svalbard ble etablert for to år siden.

– Store Norske Spitsbergen Kulkompani har fått klarsignal til å drive med kulldrift fram til 2023. Kulldrift er sammen med forskning, utdanning og turisme næringspillarene på Svalbard.

– Har avfallsanlegg, men ikke forbrenningsmuligheter. Avfallet sendes til fastlandet for 28 kroner per kilo.

– Utlendinger som bor og jobber på Svalbard, opparbeider seg ikke rettigheter i Norge fordi Svalbard ligger utenfor Schengen-området.

– Melk koster nesten 30 kroner literen. Sigaretter koster 14.

– Bruttoskatten på Svalbard er 12 prosent, trygdeavgiften 16 prosent.

Opprettet 1. januar 2002.

Longyearbyen lokalstyre har ansvaret for infrastrukturen i Longyearbyen, samfunns- og arealplanlegging, økonomiplanlegging, næringsarbeid, statistikkproduksjon, utvikling og samordning av samfunnstjenester rettet mot barn, ungdom og voksne, barnevern, sosialrådgivning, ungdomsarbeid, barnehagetilbud og politisk sekretariat.

Organisert i en foretaksmodell der overordnede strategier, policyspørsmål, overordnet bestillerfunksjon og myndighetsutøvelse ivaretas av administrasjonen.

Driftsoppgaver utføres i tre kommunale foretak: Longyearbyen lokalstyre Oppvekstforetak KF, Longyearbyen lokalstyre Kultur- og fritidsforetak KF og Longyearbyen lokalstyre Bydrift KF.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy