JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samhandler om folkehelse

På Fosen har de samhandlet om å forebygge helseplager lenge. Barn, unge, voksne og eldre kan boltre seg i alt fra jungelskog til terapibad.

2012031411381720131216183819

karin.svendsen@fagforbundet.no

Fire gutter på full fart opp bakken fra barnehagen til jungelskogen. Her trener de balanse på stokker og tau. Av og til får de låne hånda til Berit Ingesdatter Hegvik. Da slenger de seg som Tarzan nesten en halv meter ned.

Victor, Ludvik, Marius og Steffen har nettopp blitt for store for trollskogen. Den er for de minste. Nå er det jungelskogen med enda større utfordringer som gjelder.

– Ingen har ennå kommet helt over burmabroa, forteller Berit, en av de 35 ansatte i Futura barnehage, og peker på en fire meter lang stokk som henger ganske så løst mellom to trær og ingen tau på sida.

Råtten råll

De fire guttene er blant de 155 barna som har både trollskogen og jungelen hundre meter unna barnehagen.

Etter ei stund med løping og balansegang i jungelløypa forsvinner ungene ut på skattejakt. En av dem kommer tilbake med et gammelt blikkfat. Noen greiner fungerer som trommestikker. En annen har funnet ei tomflaske som fort blir til mikrofon, og et nytt band stemmer i med Råtten råll fiskeboll, Råtten råll bæsjeboll…

Sosiale forskjeller i helse

Karin Størseth er fysioterapeut og har vært folke­helsekoordinator for de seks Fosen-kommunene siden 2010. Trollskogen og jungelen er åpen for alle, og alle barnehager og skoler på Ørland sendte to hver til jungelkurs for å lære mer om sammenhengen mellom helse og det å være i bevegelse.

– Vi må begynne med de små. Det er viktig å utjevne de sosiale helseforskjellene blant barn og unge, sier hun.

Ungdom trener ungdom

I kjelleren på Ørland medisinske Senter er det både terapibad og treningsrom. Også alle ansatte i kommunen kan trene gratis her.

16 år gamle Christian Wangsmo er blant dem som jevnlig frekventerer studioet. Han fikk som barn en smertefull hoftelidelse. En passiv tilværelse med krykker og rullestol førte til at kiloene rant på. Men da han som ti-åring fikk en diagnose og beskjed om å trene opp musklene rundt hofta, snudde utviklingen. Nå har han trent bort både fett og smerte. I tillegg til å løfte vekter, løper han gjerne 3,5 kilometer på kvelden, og en ettermiddag i uka kommer han hit på Sportsmix for å trene sammen med andre ungdommer.

Sportsmix er resultat av et samarbeid mellom Fysak, Ørland ballklubb og Fosen videregående skole. Elevene fra idrettslinja er trenere for mellom tre og fem ungdommer. To og to elever leder deltakerne i ballsport og styrketrening.

– Men hvorfor kommer ikke flere?

– Vi gjorde en tabbe fra begynnelsen ved å lage et opplegg for overvektige. Deltakerne ble stigmatisert, sier Karin Størseth. Nå ønsker hun å markedsføre tilbudet som åpent for alle ungdommer som liker bevegelse.

Fosnafolket i bevegelse

Bevegelse og vektkontroll forebygger en rekke sjukdommer. På Fosen forsøker de å inspirere alle: zumba for de unge og spreke, line dance for dem som ikke er fullt så kjappe. En egen gruppe for overvektige trener ukentlig på Helsehuset. Det var Karin Størseth som startet gruppa for fem år siden. Over 30 kvinner og menn som ikke hadde rørt seg nevneverdig på ei stund, ble med.

– De fikk krampe, og du skulle hørt og kjent vinden da vi løfta buken fra golvet. Det ble mye fising og fliring, minnes hun.

Nå er gruppa selvdreven og treninga en helt annen. De ti–tolv damene som fremdeles henger med, løper i full fart opp og ned alle trappene på Helsehuset.

– Det er ikke lenger noen frøkengym. En av deltakerne gikk ned fem kilo. Da hun var nede i 120 kilo, kunne hun gå tilbake til jobben. Da var hun fornøyd, smiler Karin Størseth.

Reformen krever kompetanse

Mens folkehelsekoordinatoren sammen med fagfolk i alle Fosen-kommunene motiverer og organiserer for langsiktig forebygging, arbeider andre for innbyggere som allerede er rammet av diagnoser som kommunene gjennom samhandlingsreformen fra nyttår fikk et større ansvar for.

En gang i måneden møtes helsearbeidere fra kommunehelsetjenesten i de seks samarbeidskommunene i et virtuelt møterom for å lære. Fjernundervisningen er en del av den telemedisinske satsinga Nettopp Fosen. Det virtuelle møterommet brukes for møter, konferanser og undervisning, men også for rådgivning når noen i kommunen trenger kontakt med legevakt eller spesialist.

Kommunene Bjugn, Leksvik, Rissa, Roan, Ørland og Åfjord dannet i 1995 Folkehelse Fosen. De har til sammen 25.000 innbyggere og fungerer på mange måter som en helsekommune. Fosen-kommunene har felles næringstilsyn, samfunnsmedisiner, miljøhygieniker og folke­helsekoordinator. De samarbeider også med Nettopp Fosen og prosjektet Digitale Fosen. Fagfolk i de ulike kommunene har samarbeidsprosjekter rettet mot diagnoser som kols, ­diabetes, fedme og kreft.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy