JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ambulansearbeiderne møttes på Gol

For første gang har Fagforbundets medlemmer i prehospitale tjenester møttes til en landsomfattende konferanse.

2012031509334320131214175610

karin.svendsen@fagforbundet.no

Atle Holberg Frey kan puste lettet ut etter tre dager på Gol i Hallingdal. Fagforbundets første landsdekkende konferanse for ambulansepersonell er vel overstått, og evalueringen viser at de om lag 50 deltakerne er svært fornøyd.

Hvert år

- Mitt klare inntrykk er at både det faglige innholdet og oppholdet på Storefjell har vært vellykket, sier Holberg Frey som til daglig er hovedtillitsvalgt i Vestre Viken og medlem av Fagforbundets Faggruppe for prehospitale tjenester. Han er blant dem som har tatt initiativet til og organisert konferansen.

Suksess gir mersmak, og nå håper Holberg Frey og resten av faggruppa at konferansen kan bli en årlig begivenhet.

Etter Utøya

To av deltakerne, var Håvard Larsen og Joar Tolpinrud, som var blant de første som kom til Utøya etter terrorangrepet 22. april, fortalte om sine erfaringer. De arbeidet begge ved Vestre Viken inntil i høst, og fortalte hvordan de som kjentmenn fikk ledende roller, hvordan de tenkte og handlet.

- Grunnen til at vi forteller dere om dette, er at hvem som helst av dere kunne ha havnet i en slik situasjon, sa Larsen til forsamlingen.

De to ambulansearbeiderne pekte på noen grunner til at arbeidet med å sende de overlevende videre; de hadde utømmelige ressurser, hoteller som kan det med å mate og varme folk, busser for å samle og varme frosne mennesker pluss selvdisiplin blant helse-, brann- og politifolk.

Forsvarlig arbeidstid

Om ambulansearbeidere lar seg engasjert av yrkesfaglige spørsmål, er de ikke mindre engasjert når det kommer til organisering av de prehospitale tjenestene.

Hans Martin Aase, hovedtillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus og leder av Fagforbundets faggruppe for prehospitale tjenester, inspirerte til debatt om arbeidstid og faglig forsvarlighet. Han hadde knapt formulert problemstillingen før de første hender føyk i været; noen for å støtte og supplere påstanden om at altfor mange går etter uforsvarlig arbeidstid, andre for å argumentere mot påstanden.

Aase gikk kort gjennom bestemmelsene i helsepersonell-, vetrafikk- og arbeidsmiljøloven som har betydning for faglig forsvarlighet i ambulansefaget. Han mener arbeidstid har betydning for krav til årvåkenhet i trafikken.

- Undersøkelser viser at reaksjonstida etter tolv timers arbeid er like lang som om du hadde hatt promille i blodet, sier Aase.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy