Ambulansearbeiderne møttes på Gol
For første gang har Fagforbundets medlemmer i prehospitale tjenester møttes til en landsomfattende konferanse.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Atle Holberg Frey kan puste lettet ut etter tre dager på Gol i Hallingdal. Fagforbundets første landsdekkende konferanse for ambulansepersonell er vel overstått, og evalueringen viser at de om lag 50 deltakerne er svært fornøyd.
Hvert år
- Mitt klare inntrykk er at både det faglige innholdet og oppholdet på Storefjell har vært vellykket, sier Holberg Frey som til daglig er hovedtillitsvalgt i Vestre Viken og medlem av Fagforbundets Faggruppe for prehospitale tjenester. Han er blant dem som har tatt initiativet til og organisert konferansen.
Suksess gir mersmak, og nå håper Holberg Frey og resten av faggruppa at konferansen kan bli en årlig begivenhet.
Etter Utøya
To av deltakerne, var Håvard Larsen og Joar Tolpinrud, som var blant de første som kom til Utøya etter terrorangrepet 22. april, fortalte om sine erfaringer. De arbeidet begge ved Vestre Viken inntil i høst, og fortalte hvordan de som kjentmenn fikk ledende roller, hvordan de tenkte og handlet.
- Grunnen til at vi forteller dere om dette, er at hvem som helst av dere kunne ha havnet i en slik situasjon, sa Larsen til forsamlingen.
De to ambulansearbeiderne pekte på noen grunner til at arbeidet med å sende de overlevende videre; de hadde utømmelige ressurser, hoteller som kan det med å mate og varme folk, busser for å samle og varme frosne mennesker pluss selvdisiplin blant helse-, brann- og politifolk.
Forsvarlig arbeidstid
Om ambulansearbeidere lar seg engasjert av yrkesfaglige spørsmål, er de ikke mindre engasjert når det kommer til organisering av de prehospitale tjenestene.
Hans Martin Aase, hovedtillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus og leder av Fagforbundets faggruppe for prehospitale tjenester, inspirerte til debatt om arbeidstid og faglig forsvarlighet. Han hadde knapt formulert problemstillingen før de første hender føyk i været; noen for å støtte og supplere påstanden om at altfor mange går etter uforsvarlig arbeidstid, andre for å argumentere mot påstanden.
Aase gikk kort gjennom bestemmelsene i helsepersonell-, vetrafikk- og arbeidsmiljøloven som har betydning for faglig forsvarlighet i ambulansefaget. Han mener arbeidstid har betydning for krav til årvåkenhet i trafikken.
- Undersøkelser viser at reaksjonstida etter tolv timers arbeid er like lang som om du hadde hatt promille i blodet, sier Aase.