JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for kvikksølv-erstatning i lagmannsretten

Nå skal Gulating lagmannsrett ta stilling til om tidligere tannlegeassistent Bertha Regine Serigstad få yrkesskadeerstatning på grunn av kvikksølvforgiftning. – Vi mener saken nå er godt belyst, sier Fagforbundets advokat, Anne-Gry Rønning-Aaby.

2012122011250820131216212041

per.flakstad@fagforbundet.no

Sammen med mange andre tannhelsesekretærer har Bertha Regine Serigstad (71) kjempet for å få yrkeserstatning etter at hun pustet inn kvikksølvdamp mens hun varmet opp kobber og knadde kobberamalgam uten beskyttelsesutstyr.

Medisinske miljøer enig

Etter tre dager i retten skal Gulating lagmannsrett nå ta stilling til om det er kvikksølveksponeringen som er årsaken til helseproblemene hennes. Nav Rogaland innstilte på at hun skulle få godkjent plagene sine som yrkesskade, men Nav sentralt, Yrkessykdomskontoret avslo likevel kravet hennes.

Trygderetten ga Nav medhold, men saken ble anket til lagmannsretten, og er den første av kvikksølvsakene som nå kommer opp for en ordinær domstol.

– Dette er en viktig sak, og vi har derfor sørget for vitner fra de arbeidsmedisinske fagmiljøene i Trondheim, Bergen, Telemark og Oslo for å forsøke å belyse saken best mulig, sier Forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby som førte Serigstads sak i lagmannsretten.

– De medisinske miljøene er helt entydige på at kvikksølv gir skadevirkninger, og at arbeidsmiljøet til tannhelsesekretærene var farlig med tanke på skader etter kvikksølveksponering. Dette mener vi er viktig kunnskap både med tanke på Serigstads sak og senere saker der Nav har avslått yrkesskadeerstatning for tannhelsesekretærer, sier Rønning-Aaby.

– I tillegg har spesialister som har vurdert Serigstad, møtt som vitner for å belyse en sannsynlig sammenheng mellom hennes sykdomsbilde og kvikksølveksponeringen.

Haster med avklaring

– Vårt mål er å dokumentere at tannhelsesekretærer har blitt utsatt for kvikksølv som kan gi mange ulike sykdomsbilder, og at mange av dem har fått varige helseskader som følge av jobben. Trygderettens dom i Serigstads sak må derfor oppheves, sier Rønning-Aaby.

Hun legger til at mange av tannhelsesekretærene har kjempet i årevis for å få yrkesskadeerstatning. Noen er døde, andre har gitt opp, og det haster å få en avklaring på de sakene som står igjen.

Fagforbundet har også stevnet staten ved Nav i enda en sak, og den skal behandles i Eidsivating lagmannsrett i april neste år.

Mange plager

Bertha Regine Serigstad arbeidet som assistent fra 1958 til 1960, og fra 1969 til 1981. I dag sliter hun med hukommelsesproblemer, dårlig konsentrasjon, angst og depresjoner, influensaliknende symptomer, pusteproblemer, utslett og smerter i kroppen.

Ifølge Navs rådgivende konsulent, overlege Tormod Hagen, finnes det ikke belegg for at det er kvikksølv som har gitt Serigstad helseproblemer.

– Det er et veldig sammensatt bilde som kan skyldes mange forskjellige ting, ikke nødvendigvis bare kvikksølv, sier han til NRK.

Dom i saken faller etter nyttår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy