JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyd med resultatet i frontfagene

Leder i Fagforbundet, Jan Davidsen gir sin kollega i Fellesforbundet skryt for resultatet i oppgjøret.

2012041608494220131216185334

– Hvis det er riktig slik jeg har oppfattet det, at det er likebehandling av vikarer og fast ansatte så er det fantastisk bra og et svært godt utgangspunkt for oss når vi skal begynne å forhandle i kommunene, sier Davidsen.

Han trekker også fram dette med pappapermen som ser veldig bra ut og at Fellesforbundet har fått innfridd kravene om offshorerotasjonen.

– For meg ser det også ut som om det har blitt en bra profil økonomisk. Men der må vi se litt nærmere på forhandlingene på normaloverenskomstene når de kommer, sier leder i Fagforbundet.

Også andre forbundsledere er fornøyd:

Leder i LO Stat, Tone Rønnoldtangen, mener frontfagoppgjøret ser veldig bra ut. Ikke minst at de har fått på plass betalt pappapermisjon.

– Dette resultatet gir oss handlingsrom når vi skal i gang med forhandlingene i staten og i Spekter-området, sier hun. Men hun synes det er komplisert å kommentere før hun vet hva den økonomiske ramma for oppgjøret ender opp med.

Leder i NTL, John Leirvaag, sier at resultatet er langt bedre enn forventet.

– Det ser ut som om de har fått på plass alle hovedpunktene, og dette er et godt utgangspunkt for våre fohandlinger i staten, sier han.

Også Leirvaag trekker fram at betalt pappeperm ved fødsel er viktig.

– Godt jobba, Arve, er Rigmor Hogstad, FO-leders hilsen til lederen i Fellesforbundet.

– Jeg synes spesielt dette med vikarbyråer er fint at de har fått til. Det kan ikke ha vært enkelt å få til.

– Når det gjelder de økonomiske rammene så kan dette se ut som om det blir mer enn bare «å sikre kjøpekraften», slik LO har vedtatt. Det er et godt grunnlag for forhandlingene i offentlig sektor, mener FO-lederen.

– Her er det mye bra, men jeg er ikke spesielt imponert over tilleggene, men de er som forventet, sier leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Roger Hansen.

– Det er mange av disse sakene som vi kan ta med oss inn i våre forhandlinger, sier Hansen og peker på pappeperm, minstelønn og å arbeide for å endre allmenngjøringsordninga til å bli mer partsstyrt.

– Det tror jeg det er mange forbund som kan tjene på, på lang sikt.

Leif Sande, leder i Industri Energi, ønsker å presisere at dette er en foreløpig kommentar.

– Jeg har bare sett en løpeseddel og ikke forhandlingsprotokollen ennå, men hvis alt dette er innfridd så er dette et veldig bra resultat. Innfrielsen av pappapermisjonen er et langt skritt framover. Hvis det ikke er noen forbehold knytta til vikarbyårene, så er det full innfrielse av kravet.

– Når det gjelder offshorerotasjonen, hvis det er innfrielse av kravet om 2-4-rotasjon, så er det også veldig bra, sier Sande. Han tar et forbehold fordi han har sett at YS-forbundet Safe på sine nettsider har skriver at frontfagsresultatet er et skuffende resultat.

– Det kan ligge noe der som jeg ikke vet, sier Sande. Han mener det generelle tillegget er et bra utgangspunkt for å forhandle de videre forbundsvise og lokale forhandlingene.

HK-leder Sture Arntzen mener at det generelle tillegget er som forventa.

– Vi må huske på at Norsk Industri gikk ut med at 50 øre var nok i utgangspunktet.

– Pappeperm er bra. Det fikk vi innført for seks år siden i varehandelen, sier HK-lederen. Han synes også vikarbyråformuleringene er bra. Han håper å kunne få inn en tilsvarende tekst i varehandelen som har forhandlingsfrist tirsdag.

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, gratulerer Fellesforbundet med et godt resultat i frontfaget.

- Jeg er glad for at de fikk gjennomslag for pappapermen. Det var et viktig krav for Fellesforbundet, og det var viktig for oss andre at de tok den fighten, sier forbundslederen til Arbeidsmanden.no.

Hagensen regner også med at Fellesforbundets gjennomsalg for at innleide vikarer fra vikarbyråer skal være omfattet av tariffavtalen som gjelder i bedriften som leier dem inn vil være god drahjelp når Arbeidsmandsforbundet skal i gang med sine egne lønnsoppgjør. Hun venter nå spent på utfallet av meklingen for hotell- og restaurantnæringen senere denne uka. Det oppgjøret fungerer på mange måter som et slags «frontfag» for lavlønnsbransjene som Arbeidsmandsforbundet har mange av.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, mener frontfagsoppgjøret ser bra ut. Også hun trekker fram vikarbruk og pappepermen som Fellesforbundet har fått innfridd.

– Når det gjelder økonomien så ser det bra ut og er et godt utgangspunkt for å se hvor vi også kommer til å ende opp, sier By.

– Dette viser at vi er nødt til å se fire-tallet (fire prosent i tillegg) og vel så det når vi begynner å forhandle, sier By.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy