Rissa kommune i Sør-Trøndelag har gjennomført et storstilt lederutviklingsprogram for samtlige ledere i kommunen. Lederutviklingsprogrammet «Veksthus for ledere» har gått over to år med samlinger og oppgaveskriving underveis. Nitti deltakere var med fra starten. Åtti har gjennomført hele programmet.
Får studiepoeng
– Vi er glade for at så mange som seksti deltakere også velger å gå opp til eksamen, sier personalsjef Geir Are Nyeng, som selv tar eksamen i vår. Bestått eksamen gir 30 studiepoeng, og kan bygges videre til en master i ledelse, opplyser personalsjefen.
Sammen med personalkonsulent Kristin Bakøy har han vært kommunens representant i lederutviklingsprogrammet som er et samarbeid med KS-konsult og Universitetet i Tromsø.
– Det har vært viktig å ha med lokale prosjektmedarbeidere som kunne motivere og justere kursen underveis. Det har nok bidratt til at så mange har fullført, framholder de to.
Gammelrådmann Oddbjørn Ressem er den som tok initiativet til det hele. Han har selv gjennomført det individuelle lederprogrammet «Krefter i bevegelse», og ønsket å arbeide videre med lederne i egen kommune. Og slik gikk det til at ikke bare topplederne, men også mellomlederne fikk delta i lederutviklingsprogrammet «Veksthus for ledere».
Mellomlederne blir bevisst å se seg selv først og fremst som ledere og ikke bare som fagpersoner.
KLP-pris
Personalsjef Geir Are Nyeng er stolt og glad over at Rissa kommune er tildelt KLPs arbeidsmiljøpris for ledersatsingen.
– Prisen på 150.000 kroner tilhører de ansatte og de åtti deltakerne som har gjennomført opplegget. Nå utfordrer vi dem til å foreslå hva prispengene skal brukes til, sier personalsjefen til Fagbladet.
Ti ansatte som kunne tenke seg en lederrolle, har også deltatt i lederopplæringen. Blant dem er hovedtillitsvalgt Kurt Rønning i Fagforbundet
– Det er morsomt at to allerede har fått mellomlederstillinger, sier Rønning. Den ene som inspektør på en skole og den andre som fagleder i en vernet bolig.
Engasjerte forbundsmedlemmer
Sammen med de andre deltakerne leverer Rønning siste skriftlige oppgave nå i vår. – Alle har funnet sin måte å løse oppgavene på ut fra sitt ståsted. Jeg ser at det går an å overføre flere ting fra en profesjonell kommuneorganisasjon til en fagforening. Det gjelder både arbeidsmetoder, struktur og gjennomføringsevne, sier Rønning som nå opplever større engasjement i egen organisasjon.
– Vi har mobilisert de plasstillitsvalgte til å ta opp viktige temaer som samhandlingsreform og krav i lønnsoppgjøret på de månedlige arbeidsplass-samlingene. Det har aldri kommet inn så mange krav foran et tariffoppgjør som denne gangen, forteller Rønning.
Ressurs på rådhuset
Mari Kilen har en todelt stilling som økonomikonsulent i stab og merkantil medarbeider i den nye interkommunale barnevernstjenesten. Snart skal hun vikariere for kommunens økonomisjef som går ut i pappapermisjon.
– Hun har så allsidig kompetanse at enhetene på rådhuset slåss om henne, sier Kurt Rønning anerkjennende
– Lederopplæringen har gitt meg mye i forhold til å sette grenser, og ta mer ansvar for min egen dag. Og jeg har fått et annet syn på dem vi skal lede. Å lede er relasjonsbygging, og det å få autoritet blant de ansatte, er ingen selvfølge. Du må fortjene den og vinne den, mener Mari Kilen.
Hun har også oppdaget betydningen av god møtestruktur, tidstyver i hverdagen og økt konsentrasjon om oppgaven.
– Jeg syns det er flott at kommunen har gjennomført et slikt tiltak der vi ble prioritert, sier Mari Kilen. Hovedtillitsvalgt Kurt Rønning er enig.
– Kommuneadministrasjonen ble tømt for alle ledere i 20 dager, og alle stolte på at de som ble igjen, kunne gjøre jobben. Det er en tillitserklæring, og det er modig gjort, sier Fagforbundets hovedtillitsvalgt.
Trygghet i lederrollen
Enhetsledere i kommunen opplever stort utbytte av lederopplæringen.
Klara Adolfsen, enhetsleder i Barnehageenheten, er glad for å ha fått opplæring sammen med de pedagogiske lederne.
– Vi har felles utgangspunkt. Vi har brukt tid – også vår egen fritid til å utvikle oss Vi har brukt oppgaveskriving til å få en felles fagforståelse. Og vi ser nytten av å bli kjent i kommunen på tvers av arbeidsoppgaver, og av å dra i lag, sier Klara Adolfsen.
Et samarbeid med KS-konsult og Universitetet i Tromsø.
Samlingsbasert lederprogram over to år.
Er belønnet med KLPs arbeidsmiljøpris.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim