vegard.velle@fagforbundet.no
Prestene er ikke videre fornøyde med å få nye arbeidsgivere, men konstaterer at dette vil skje.
I kirkeforliket fra 2008 ble staten og prestene enige om at prestene fortsatt skulle være statsansatte og omfattes av tjenestemannsloven. Men etter signalene fra livssynsutvalget og fra Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aaserud i fjor om at arbeidsgiverforholdet med staten vil opphøre, skifter prestene taktikk. De vil ikke kjempe en tapt kamp.
Dødt alternativ
– Vi innser at statsansettelse er et dødt alternativ og at prestene ikke kommer til å være statsansatte for evig og alltid, sier Tor Even Fougner, leder for Teologene, de Fagforbundet-organiserte prestene.
Fougner er opptatt av at avviklingen skjer skritt for skritt, og at folkekirken består.
– Staten har vært med på å sikre takhøyden og folkevettet i kirken. Det hadde neppe vært kvinnelige prester i kirken i dag om man hadde spurt flertallet av dem som møter opp i kirka kl 11 hver søndag, mener han.
Statsfinansiert religion
Han er glad for at Stålsett-utvalget holder fast ved at religionsutøvelsen, både for kirken og andre trossamfunn, fortsatt skal være offentlig finansiert. Her har tros- og livssynsutvalget konkludert med at religionsutøvelsen skal fortsette å være et spleiselag mellom stat og kommune.
Kommunale gravlunder
Utvalget konkluderer også med at gravlundene bør over på kommunale hender. Det er Fagforbundet positive til.
– Fagforbundet støtter at gravlundene skal være et kommunalt ansvar. Hovedregelen, med noen få unntak hvor asken blir spredd for vinden, er at folk gravlegges der. Da må alle føle seg velkomne. Vi lever i et multikulturelt og flerreligiøst samfunn. Da blir det feil å knytte seg opp til en bestemt religion, sier Mette Henriksen Aas, leder av Seksjon Kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen