JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekst-bedrift fyller nisje i helsesektoren

Trygghet og trivsel er en selvfølge i vekstbedriften på Snartemo. Derfor er pauser så viktig. Når maskinene slutter å dure, kan de høre godordene og kjenne omtanken.

2012041714234720131214180647

karin.svendsen@fagforbundet.no

De strømmer inn til en velfortjent lunsj. 10–12 ansatte og deltakere samles rundt bordene for å utveksle meninger og morsomheter. Om ikke andre har noe å bidra med, finner alltid Arvid Åvitsland på noe. Men om han ikke selv holder praten i gang, blir han gjerne tema for samtalen. For han kan kunsten å gjøre seg bemerket med kjappe replikker, høy latter eller skikkelige fysiske bragder. Alle har en historie å fortelle om Arvid.

– En gang sykla han til jobben, kan en av kollegene fortelle. Men det tok si tid, for Arvid bor langt oppi heia, hele tre mil unna.

Alle som har vært innom Snartemo Quality Products (til daglig kalt Quality), vet at Arvid feira 60-årsdagen sin i skiløypa. Han har nemlig bursdag i slutten av april, så av og til faller dagen sammen med Skarverennet.

Om du ikke tror det, finner han fram artikkelen fra Farsund avis fra april i fjor. Og tror du på det, trekker han likevel artikkelen opp av baklomma, for den avissida har han alltid med seg. Du innvilges en rask titt på saken som forteller at Arvid Åvitsland spiste bløtkake høyt til fjells.

Veteraner

Arvid Åvitsland er en av veteranene på Quality. Sammen med fem av kollegene har han arbeidet her siden bedriften åpnet i 1994. Historia begynte med at den lille kommunen Hægebostad i Vest-Agder hadde fem innbyggere med utviklingshemning. De var alle ferdige på skolen, de var arbeidsføre og klare for å begynne å jobbe.

Hægebostad tok konsekvensen av at ikke alle mennesker til enhver tid passer inn på arbeidsmarkedet, og opprettet Quality. I dag har den lille sørlandskommunen ti arbeidsplasser for personer som av ulike grunner ikke kan ha en ordinær jobb. Nå for tida arbeider åtte deltakere heltid, mens fire deler på de resterende to plassene. Noen av de 12 regner med å bli her resten av sitt yrkesaktive liv. Andre er innom en periode fordi de befinner seg i en vanskelig, men forbigående situasjon.

Første steg

– Arbeidet her er for mange det første steget over dørstokken til arbeidslivet, sier daglig leder Geir Eikeland. Han kjenner bygda og vet at flere kunne hatt utbytte av å være i jobb ved bedriften.

– Quality er en arena blant annet for folk som har opplevd en nedtur og som trenger tid og støtte til å komme seg på beina igjen, sier Eikeland.

På Quality betrakter de jobben først og fremst som et virkemiddel til at den enkelte deltakeren får et godt liv. Mennesker som ikke syns de fungerer godt nok i det ordinære arbeidslivet, fungerer ifølge Geir Eikeland godt her som det er lite stress og mye oppmerksomhet.

Verken daglig leder eller andre på Quality ønsker et strengt regime. De vet at alle har sine grunner til å være akkurat her. Derfor kreves ikke mer enn at du gjør ditt beste for å komme til avtalt tid og gjøre det du skal.

– Folk trives veldig godt og føler seg trygge her. Det er vel da vi alle fungerer best, sier arbeidslederen.

Stor variasjon

En av forutsetningene for at arbeidet skal gi økt livskvalitet, er at arbeidstakeren behersker arbeidsoppgavene sine. Det må også være passe utfordrende. En bedrift som Quality trenger derfor oppdrag som stiller litt forskjellige krav til deltakerne. Bedriften leverer tusenvis av paller i løpet av året. For å øke valgfriheten for deltakerne, har de nylig opprettet en egen avdeling for produksjon av hagemøbler.

I fjor beveget Quality seg over på et helt nytt felt da de opprettet en sømavdeling.

– Vi driver nisjeproduksjon for helsesektoren, forteller Ingrid Liland Refsnes, produktutvikler på sømavdelingen.

Liland Refsnes har fagbrev i søm og videreutdanning i konfeksjon fra teknisk fagskole. I tillegg har hun bak seg flere år fra både konfeksjonsindustrien, en annen vekstbedrift og et aldershjem.

– Mitt mål er at vi skal gjøre hverdagen bedre for pleiere, eldre og funksjonshemmede, sier hun.

Gir økt livskvalitet

Ingrid Liland Refsnes snakker varmt om alle produktene, kanskje særlig om one piecen med glidelås bak for urolige pasienter.

– Jeg har selv arbeidet på sjukehjem og opplevd at mange gamle er urolige om natta og kler av seg. Med dette plagget faller de til ro og sover bedre, sier hun.

På systua produserer de også en variant av one piece som dekker føttene, beregnet på mennesker som plages av kløe. Dette plagget hindrer at de klør seg til blods i løpet av natta.

En kortere dagvariant er ifølge produktutvikleren nyttig for blant annet personer med multifunksjonshemninger hvis de har tendens til å prøve å ta av seg bleiene.

– Plagget fjerner fokus på bleia, og brukeren får et bedre sosialt liv, mener hun.

Klær for rullestol

I tillegg til natt- og dagdresser, sender de ut muffer til eldre og andre med dårlig blodomløp og som derfor lett fryser på hendene. På sømavdelingen har de også utviklet en fleece-kappe tilpasset rullestolbrukere.

– Det er et problem for mange rullestolbrukere at et vanlig teppe sklir ned. Det varmer heller ikke bak i nakken. Vi tilbyr i stedet en spesialdesignet kappe som er kort bak og lang foran, forteller Ingrid Liland Refsnes.

– Plaggene skal være funksjonelle, men de må også være fine. For meg er det viktig at vi leverer varer som ivaretar verdigheten til brukerne – uansett om de er avhengige av rullestol eller rammet av demens, sier hun.

Daglig leder ved Snartemo Quality Products, Geir Eikeland, har de to siste årene brukt mye energi for at vekstbedriften skal få EUs kvalitetsstempel EQUASS.

– Vi er her for at tiltaksdeltakerne skal få meningsfylt arbeid og økt livskvalitet, sier han.

Daglig leder syns det er viktig at tjenesteleveransen må dokumenteres for å sikre at kvaliteten for den enkelte tiltaksdeltaker er god.

– De skal være sikret gode tjenester, sier Eikeland som kan dokumentere at virksomheten han leder, oppfyller 38 kriterer med nærmere 100 oppfølgingsspørsmål.

Vekstbedrift som tilbyr arbeid til mennesker som faller utenfor ordinært arbeidsliv. To ordinært ansatt og ti tiltaksplasser.

Hægebostad kommune i Vest-Agder etablerte bedriften for mennesker som trengte varig ­tilrettelagt arbeid (VTA-bedrift) i 1994. Nå kan også andre bli ­tiltaksansatt. Kriteriet for å få plass er at søker er varig eller midlertidig uføretrygdet.

I tillegg kan ungdom få arbeidspraksis her, og flyktninger kan få arbeids- og språktrening.

Nav bidrar årlig med 125.000 kroner per tiltaksplass. Kommunen bidrar med 25 prosent av dette beløpet.

Vekstbedriften omsetter for mellom 1,6 og 1,7 millioner kroner årlig. Tilskuddene fra Nav og kommunen kommer i tillegg. I fjor var overskuddet ca 150.000 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy