JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Planlegger framtidas bydel

Kristiansand kommune har vyer for miljøvennlig byplanlegging. Hensikten er å utvikle en bærekraftig bydel som svarer på klimautfordringene og legger til rette for en aldrende befolkning.

2012041808360920131214180707

monica.schanche@fagforbundet.no

Eirik Martens Svensen har permisjon fra plan- og bygningsetaten i Kristiansand kommune for å være prosjektleder for Framtidens bydel. Han syns det er spennende å se litt inn i glasskula.

– Vi vet ikke så mye om framtida, men prosjektet bygger på det vi ser rundt oss. Det blir våtere, høyere temperaturer og mer ekstremvær. Hvor vi bygger og hvordan vi bygger, må vi tenke mer igjennom, sier Svensen.

Kristiansand kommune har fått godkjent Møllestua barnehage som pilotprosjekt for Framtidens byer av Miljøverndepartementet. Neste steg er en hel bydel som pilot for hvordan bydeler bør utformes i framtida.

Godt å leve i for alle

Mens staten legger vekt på klima i prosjektet Framtidens byer, har Kristiansand kommune også egne kriterier for en bærekraftig bydel:

– I tillegg har vi lagt inn temaer som er viktige for oss: «Bydel er godt å leve i». Det er en samlekategori for å løse utfordringer i forbindelse med eldrebølgen. Det vil si å legge til rette for universell utforming og velferdsteknologi. Videre legger vi vekt på kriterier som kriminalitetsforebygging og mangfold, opplyser Svensen.

Lokale arbeidsplasser

Et viktig tema er også å fokusere på bydelen som drivkraft for næring og utvikling av nye produkter og løsninger, innovasjon og lokal verdiskapning. Det vil si å skape arbeidsplasser lokalt og regionalt, sier Svensen, som blant annet ser for seg utvikling av miljøvennlig bygningsmateriale og et sterkt teknologimiljø på Sørlandet.

Kommunen har valgt ut tre utbyggingsgrupper som skal utvikle hvert sitt utbyggingsområde, og konkurrere om å bli Framtidens bydel.

– De tre tilbyderne hadde frist til å levere forslag 1. april. Fram til 1. juni vil en jury vurdere forslagene, og vi har forhåpentlig tatt en avgjørelse før sommeren, sier prosjektlederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy