JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Starten på et folkeopprør

I 23 byer og bygder gikk til sammen flere tusen i fakkeltog lørdag. De forlanger nye regler som tar hensyn til asylbarna. - Et folkeopprør er startet, sier en av initiativtakerne, Britt Ås i Tromsø.

2013011321584620131216212734

ola.tommeras@fagforbundet.no

Rett før jul avviste flertallet i Høyesterett saken til to av i alt 544 lengeventende barn i Norge. 14 av 19 høyesterettsdommere mener dagens lovverk tilsier at innvandringspolitiske hensyn må veie tyngre enn hensynet til barns beste.

Høyesterettsdommen kan gi konsekvenser for alle lengeventende barn. Det er i dag 544 barn i Norge som har bodd her i mer enn tre år, og som har fått søknad om opphold avslått. Enkelte har bodd i landet i mer enn ti år. Noen er født i Norge.

Skapte et folkeopprør

Etter dommen begynte støttespillere i Tromsø og Bergen å planlegge markering mot dagens lovverk og regler. Lørdag 12. januar ble motstand mot en inhuman asylpraksis, markert i 23 byer og bygder over hele landet.

- Lørdag var starten på et folkeopprør, mener Britt Ås i Tromsø. Hun har vært aktiv i støttegruppa og hasteaksjonen for Yalda og hennes familie i Tromsø det siste året.

- Hittil har det vært aksjoner, men lørdag var starten på et regelrett folkeopprør. Vi kommer til å ha et sterkt politisk trykk framover, sier hun.

I dagene foran lørdagens markering fikk initativet støtte fra både AUF sentralt og regjeringspartiet SV.

En politisk kuldebølge

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett innledet appellene foran Stortinget på lørdag. Han hadde følgende beskrivelse av dagens asylpolitikk:

- Det går en politisk kuldebølge over landet, som kan bli enda verre. Den må vi møte med hjertevarme.

Stålsett poengterte at det er en plikt å stille opp for asylbarna.

- Asylbarna er de svakeste blant oss. Det er vår plikt å melde ifra når barns rettigheter krenkes. I dag melder vi ifra til Storting og regjering, sa Stålsett.

- Vi er her i dag for dem som får sine drømmer knust.

Han ba videre om at menneskeverd ikke blir en salderingspost i partipolitikk.

Som å slukke lyset

Åse Kleveland, som i dag er styreleder i Human-Etisk forbund, understreket at å ivareta barnas rettigheter ikke truer asylinstituttet.

- Det er ikke sant at landet vil oppleve en flodbølge med mennesker utenfra dersom de lengeventende barna og deres familier får bli, sa hun.

Kleveland hadde følgende å si om dagen da Høyesterett avsa sin dom, tre dager før julaften:

- Det var som om noen slukket lyset.

- Mange tenker på deg

Maria Amelie, som selv ble arrestert og sendt ut av landet den 12. januar for akkurat to år siden, hadde en hilsen til de mange barna som lever i daglig frykt for å bli deportert

- Selv om byråkratiet bestemmer mye over deg, så er det fortsatt du som bestemmer over livet ditt, uansett hvor kjipt de vil gjøre det for deg. Og husk det er mange som tenker på deg.

Karl Eldar Evang i Foreningen av 12. januar fortalte om sin opplevelse av 21. desember, dagen da Høyesterett bekjentgjorde sin beslutning.

- Vi hadde store forventninger til at nå skulle skapet endelig settes på plass, sa han.

- Vi har opplevd at politikerne ikke vil, og at dommerne sier nei. Da er det opp til grasrota å reise seg og mane til fornuft.

Samlet landet

I løpet av få dager stilte nær et hundretalls organisasjoner seg bak markeringen. I til sammen 23 byer ble det arrangert markeringer. En rekke profilerte mennesker stilte opp med appeller.

- Det som begynte som aksjoner har samlet enormt mange til et folkeopprør, bekrefter Britt Ås. Også Fagforbundet, både sentralt og via lokale avdelinger og foreninger, har støttet opp om markeringen.

Oppmøtet var solid flere steder, blant annet i Tromsø, der 700 gikk i fakkeltog til rådhuset. I Bergen møtte omtrent like mange, blant annet for å høre Jan Erik Volds betraktninger om deportering av asylbarn.

På det relativt lille stedet Harstad, ble det meldt om et frammøte på hele 170 personer. I Stavanger var det klart allerede før toget gikk, at 450 fakler var langt fra nok til alle som ville bære en fakkel.

Det ble videre holdt markeringer i Bardu, Bergen, Bodø, Vadsø, Gjøvik, Hamar, Harstad, Haugesund, Husnes, Oslo, Rjukan, Stavanger, Svolvær, Tromsø og Voss, Ulsteinvik, Fredrikstad.

Mandag 14. januar fortsetter kampen for en annen asylpolitikk. Da vil historien til 15 asylsøkere presenteres på Litteraturhuset i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy