JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever av overskuddet

LO Stat var først ute av arbeidstakerorganisasjonene som overleverte sine krav til Spekter i morges. De krever blant annet et generelt lønnstillegg på 2438 kroner per år, en bedre seniorpolitikk og bemanningspolitkk.

2012041812551020131216185527

Spekter-oppgjøret startet med A-delen som gjelder alle ansatte uansett virksomhet. Det skal forhandles separat for spekter helse, der Fagforbundet har de fleste av sine medlemmer.

Når helseforhandlingene starter, og fristene for å bli enige, er en del av temane det forhandles om under A-delen i dag.

- Vi er innstilt på å komme i gang så raskt som mulig. men dette er det opp til organisasjonene å bestemme, sa administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten før Spekter og LO Stat møttes klokka ti i dag.

Likelønn og seniorpolitikk

LO Stat krever i år det samme lønnstillegget som i frontfaget og ønsker at det skal legges vekt på lavlønn, likelønn og hensynet til langtidsutdannede.

Tillegget på 2 438 kroner per år er bruttotillegg og skal gis med virkning fra 1.april 2012. I tillegg ønsker LO Stat en bedring i godtgjøring for arbeid på ubekvem tid/helg samt at styrking av seniorpolitiske tiltak i Spekter-virksomhetene.

– Antall pensjonister er økende. IA-avtalen vektlegger tiltak som legger til rette for at eldre arbeidstakere kan stå lengre i stilling. Derfor krever LO Stat at medlemsvirksomhetene i Spekter skal avtalefeste seniorpolitiske tiltak i A2/B-delene, sier forhandlingsleder i LO Stat, Eivind Gran.

LO Stat foreslår tiltak som innebærer lettelse i arbeidsbyrden, kortere arbeidstid og/eller midlertidige lønnstillegg og kompetansefremmede tiltak.

– Disse ordningene skal være kollektive, presiserer Eivind Gran.

Vikarer

LO Stat krever også at det, i løpet av tariffperioden, utredes en trekkordning for Spekters medlemsvirksomheter som kan gi sluttvederlag til arbeidstakere som på grunn av arbeidsgivers disposisjoner mister jobben etter fylt 60 år og før lengden på oppsigelsestiden gir rett til AFP.

I frontfagene ble man enige om en styrking av rettighetene for innleide arbeidstakere fra vikarbyråer. Arbeidsgiverne i Spekter fikk det samme kravet fra LO Stat-delegasjonen i A-delsforhandlingene.

Heltid

Både i KS-oppgjøret og i Spekter er det ventet at arbeidstidsordninger og heltid blir et sentralt tema. Fagforbundet har i forkant av tariffoppgjørene sinalisert at et vesentlig høyere ubekvemstillegg vil være et viktig krav.

- Vi har store utfordringer når det gjelder arbeidstidsordninger og muligheten til å gi ansatte mer hele stillinger. Dette er et arbeid som må gjøres ute i de enkelte virksomhetene, men vi mener mye av løsningen ligger i å få gjort noe med de generelle arbeidstidsordningene, sier Bratten, som understreker at endringene gjerne må gjøres innenfor dagens lovreguleringer.

- For meg er det en gåte at ikke arbeidstakerorganisasjonene ønsker å gjøre noe med dette, sier hun.

Ingen overraskelser

Bratten regner ikke med at forhandlingene om A-delen i Spekter-området kommer til å by på store problemer.

– Spekter vil ikke overraske noen. Grunnlaget fra frontfaget er greit. Der ble partene enige om et tillegg på 1 krone og 25 øre per time. Sammen med andre deler av den avtalen er rammen beregnet til 2,15 prosent.

Hun mener LOs krav om sikre kjøpekraften er innfridd gjennom det sentrale tillegget i frontfagene.

LO Stats krav om tiltak for å få eldre arbeidstakere til å stå lengre i jobb mener hun hører hjemme kun i B-delen.

– Seniorpolitikk er viktig, men er opp til den enkelte bedrift, sier Anne-Kari Bratten.

LO Stat har 53.000 medlemmer i Spekter-området.

I tillegg til store foretak som NSB, Posten, Avinor og NRK, omfattes også helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av dette tariffoppgjøret.

A-delsforhandlingene som starter i dag, skal gjennomføres raskt – og vil danne grunnlaget for de videre forhandlingene ute i hver enkel virksomhet (B-delen).

I Helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy