JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap og LO vil ha arbeidslivet inn i valgkampen

Den fagligpolitiske plattformen er undertegnet av LO-leder Gerd Kristiansen og leder i Arbeiderpartiet Joans Gahr Støre.

Den fagligpolitiske plattformen er undertegnet av LO-leder Gerd Kristiansen og leder i Arbeiderpartiet Joans Gahr Støre.

Torgny Hasås

Arbeiderpartiet og LO har sammen laget en fagligpolitisk plattform for å sørge for at arbeidslivet blir en del av høstens kommunevalgkamp.

2015061612000020230821171436

torgny@lomedia.no

LO-leder Gerd Kristiansen og partileder Jonas Gahr Støre skriver sammen at valget er et retningsvalg.

Dagens utvikling er at arbeidsløsheten vokser, det blir flere midlertidige ansatte, det er på vei til å utvikles et b- og c-lag i arbeidslivet med utenlandske arbeidstakere, maktbalansen mellom arbeidsgivere og arbeidsgivere forskyves og i noen bransjer har kriminelle nettverk blitt en trussel.

Vil forplikte lokale Ap-kandidater

Håpet er at alle Arbeiderpartiets kandidater til kommunestyrene skal føle seg forpliktet av plattformen og bruke den aktivt i valgkampen.

– Dette lokalvalget blir viktigere enn på mange år. Det er store utfordringer i arbeidslivet, samtidig som det er store muligheter i kommunene. Fra LOs side har vi opplevd at de politiske forskjellene nå har blitt veldig tydelige, og at det er et sterkt engasjement blant medlemmene og de tillitsvalgte. Jeg tror vi må tilbake til sist de borgerlige styrte for å finne den samme entusiasmen for å drive valgkamp, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun mener kampen om midlertidighet, sosial dumping og søndagsåpent kommer til å stå i hvert eneste kommunestyre og fylkesting, og det er det mange som har fått det med seg.

Mot Eriksson

Blant annet vil partiet sørge for at kommunene følger den gamle lovteksten når det gjelder midlertidige ansettelser i stedet for å bruke Robert Erikssons versjon av loven. Det er allerede en god del rødgrønne kommuner som har fattet slike vedtak. Nå vil Arbeiderpartiet og LO at flere skal følge på.

I programmet lover de også at kommunene skal stille krav om bruk av lærlinger i offentlige anskaffelser, at det maksimum skal være ett ledd under hovedentreprenøren i offentlige bygg, og at det settes en stopper for bemanningsselskapenes «faste ansettelser uten garantilønn». Disse tiltakene og flere andre skal være brikker i kampen mot sosial dumping.

Opp med kvaliteten

De to organisasjonene er også opptatt av at kommunene og fylkeskommunene skal jobbe mer aktivt for å få på plass flere lærlinger, og at kvaliteten på opplæringen skal bli bedre. Det skal lønne seg økonomisk for kommunene å ta inn lærlinger.

Det siste avsnittet i programmet gjelder kvaliteten på de kommunale tjenester. Arbeiderpartiet og LO skal blant annet arbeide for å bedre kommuneøkonomien og forhindre at bruk av anbud i offentlig sektor skal svekke de ansattes pensjonsvilkår.

Et seriøst arbeidsliv

– Denne plattformen har mange helt konkrete forslag for et bedre arbeidsliv og gode tjenester til innbyggerne. Jeg er veldig glad for at vi har fått med oss Arbeiderpartiet til å forplikte seg, dette betyr at man kan vise tydelig forskjell på høyre og venstresiden i politikken. Særlig vil jeg trekke fram kommunenes rolle for å sikre et seriøst arbeidsliv. Det er stadig flere eksempler på at det offentlige ikke har orden i eget hus, vi vil at de i stedet skal være pådrivere og gå foran med gode eksempler, mener LO-lederen.

Ikke bremseklosser

Samtidig vil hun understreke at kommunenes rolle som samfunnsutvikler er undervurdert

– I en tid med voksende arbeidsløshet trenger vi pådrivere og ikke bremseklosser som vil overlate alt til markedet. Vi er opptatt av å nå ut på arbeidsplassene med budskapet vårt. De fleste av forbundene har også et ambisiøst opplegg for sin valgkamp. Denne plattformen kan være gode redskap for dem.

Her kan du lese den fagligpolitiske plattformen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy