Oslo kommune kritiserer ansatte som varslet om ulovlige forhold

UNDER LUPEN: Oslo kommune har gransket hjemmetjenesten til den profittbaserte omsorgsbedriften Attendo, fylkeslegen har åpnet tilsynssak og Arbeidstilsynet har gjort tilsyn.

UNDER LUPEN: Oslo kommune har gransket hjemmetjenesten til den profittbaserte omsorgsbedriften Attendo, fylkeslegen har åpnet tilsynssak og Arbeidstilsynet har gjort tilsyn.

Skjermdump

Oslo kommune kritiserer de ansatte som varslet om ulovligheter og dårlig behandling av eldre i privat hjemmehjelp-firma.

2015061612000020150622143332

Vi har gjort det som har vært mulig for oss å gjøre.

Tillitsvalgt for Fagforbundet i Attendo Hjemmetjeneste, Laura Bakke Lillegård.

yngvil@lomedia.no

De ansatte som varslet om kritikkverdige forhold i det private hjemmehjelpfirmaet Attendo, får nå kritikk av Oslo kommune. De ansatte varslet om ulovlig mye overtid og dårlig stell av de eldre. Etter flere artikler i FriFagbevegelse om saken, gransket Oslo kommune selv firmaet, og fant kritikkverdige forhold.

Men varslerne i selskapet får ikke ros av kommunen – tvert imot. Kommunen kritisererer de ansatte, og skriver at de burde varslet internt. De ansatte hevder de har varslet internt flere ganger.

Da Helseetaten i Oslo kommune gransket selskapet, snakket de bare med ledelsen, og ikke med de ansatte som faktisk varslet om de kritikkverdige forholdene i selskapet.

Skal ikke snakke med de ansatte

Helseetaten i Oslo kommunen forsvarer sin egen praksis:

Helseetaten skal ikke snakke med de ansatte eller lokalt tillitsvalgte under kommunens kontroller av deres lønns- og arbeidsvilkår hos de kommersielle omsorgsbedriftene, ifølge etaten selv.

– Helseetaten har rutinemessig gjennomført kontraktoppfølging og forholder seg til virksomhetsledelsen i henhold til kontrakten, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Helseetaten i Oslo kommune, Christian Ekker Larsen.

Oslo kommune gransket den private kommersielle omsorgsbedriften Attendo etter at flere ansatte i hjemmetjenesten fortalte om blant annet ulovlig mye overtid og om ufaglærte som gjør sykepleieoppgaver uten opplæring.

LES SAKEN HER: Oslo kommune fant ulovligheter i firma som leverer privat hjemmehjelp

Eldre-byråd i Oslo, Aud Kvalbein (KrF), sier at FriFagbevegelses artikler om arbeidsforholdene i Attendo Hjemmetjeneste førte til ekstra kontroller.

Oslo kommune mener de ansatte burde varslet gjennom et skriftlig «avvikssystem» internt i bedriften. Men lokalt tillitsvalgt sier hun ikke visste om noe skriftlig «avvikssystem» i Attendo Hjemmetjeneste.

– De ansatte bidrar ikke konstruktivt

«Det er ikke dokumentert at ansatte har benyttet seg av Attendos interne avvikssystem», skriver Helseetaten som sjekket Attendos interne avvikssystem for august 2014-mai 2015.

«Helseetaten mener at de ansatte, ved å handle på denne måten, ikke har brukt sin mulighet til å bidra konstruktivt» i det interne arbeidet for å bedre kvaliteten på Attendos tjenester.

De ansatte har ikke meldt skriftlig fra om mangler som er omtalt i FriFagbevegelses artikler, heter det i rapporten.

Kjente ikke systemet for varsling av avvik

Lokalt tillitsvalgt for Fagforbundet, Laura Bakke Lillegård, sier de ansatte ikke hadde kjennskap til avvikssystemet da de kontaktet FriFagbevegelse.

– Jeg visste ikke om dette systemet før jeg leste Helseetatens rapport om kontrollen, sier hun.

Bakke Lillegård presiserer hvordan hun og andre ansatte gjentatte ganger har tatt opp de ansattes problemer med ledelse og verneombud:

– Vi har varslet verneombudet gjentatte ganger. Hun var også med på å varsle om saken i media. Vi har også informert avdelingslederen om disse tingene flere ganger. Jeg har personlig hatt flere samtaler med daglig leder om disse tingene. Vi har gjort det som har vært mulig for oss å gjøre, sier hun.

Helseetatens kommunikasjonsrådgiver sier de mener avvikssystemet er kjent i virksomheten fordi det ved andre anledninger er meldt om avvik om andre ting enn det som er nevnt i FriFagbevegelses artikler.

Helseetaten har ikke spurt de ansatte om de kjenner systemet.

– Problematisk med dobbeltroller

Den lokalt tillitsvalgte syns det er problematisk at Attendo Hjemmetjenestes verneombud også er mellomleder i bedriften. Varaverneombudet er også mellomleder.

Ifølge Arbeidstilsynet kan arbeidsledere velges til verneombud, men Tilsynet anbefaler det ikke fordi det lett kan oppstå konflikt mellom rollen som verneombud og rollen som arbeidsleder.

For eller mot fagorganisering?

Et av punktene Helseetatens kontrollører skulle undersøke var uttalelser fra flere ansatte og tillitsvalgt om at arbeidsgiveren i Attendo Hjemmetjeneste misliker at ansatte fagorganiserer seg.

Helseetaten hadde en samtale om dette med Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Oslo, Per Egil Johansen, som i en overgangsperiode også har fullmakt til å være tillitsvalgt for medlemmene i Attendo Hjemmetjeneste. Fullmakten fikk Johansen i en avtale med den hovedtillitsvalgte for medlemmene i alle Attendos sykehjem og hjemmetjeneste, Khuram Shahzad, som siden har trukket seg fra vervet.

Per Egil Johansen fortalte Helseetaten at det generelt er et godt samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte i Attendo og at bedriften legger til rette for organiserte og tillitsvalgte.

Per Egil Johansen sier Helseetaten spurte ham om forholdet mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte på alle Attendo-arbeidsplassene, ikke spesifikt om Attendo Hjemmetjeneste.

Johansen har fulgt opp Fagforbundets tillitsvalgte i de private omsorgsbedriftene i mange år.

– Jeg kjenner alle de private aktørene veldig godt. Attendo utmerker seg verken i positiv eller negativ forstand, sier han.

LES MER OM ATTENDO

Ufaglærte gjør sykepleieoppgaver uten opplæring

Uforsvarlig å bruke ufaglærte uten opplæring

Ulovlig mye overtid i Attendo

Debattinnlegg fra varslerne

Råkjør mot de ansatte

Arbeidstilsynet gransker Attendo

DETTE ER SAKEN

• FriFagbevegelses artikler om arbeidsforholdene i Attendo Hjemmetjeneste førte til at Oslo kommune gjorde ekstra kontroller av bedriften.

• Helseetaten i Oslo kommune har ansvaret for å sjekke at omsorgsbedriftene som leverer hjemmetjenester holder kontraktene sine.

• Attendo Hjemmetjeneste fikk 1. april i år konsesjon av Oslo kommune til å drive både hjemmehjelptjenester og hjemmesykepleie.

• Attendo driver fra før to sykehjem i Oslo og overtar i høst driften av Romsås sykehjem, som nå drives av kommunen.

• Attendo-bedriftene i Norge er eid av svenske Attendo, som igjen er eid av et oppkjøpsfond.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Fagforbundet Oslo

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy