JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelsesekretær vant mot staten i kvikksølvsak

Tannhelsesekretær Bertha Regine Serigstad er skadet av kvikksølv, og hun har en yrkessykdom, fastslår Gulating lagmannsrett. Dommen er gode nyheter for mange av hennes kolleger som nå kan få sakene sine gjenopptatt.

2013011815020720131216213103

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Etter mange års kamp for yrkesskadeerstatning har tidligere tannhelsesekretær Bertha Regine Serigstad nå vunnet en viktig seier. Gulating lagmannsrett har fastslått at tannhelsesekretærer som har vært utsatt for kvikksølveksponering, har fått yrkessykdom.

- Dette er den første saken, ført for de vanlige domstolene, hvor vi har fått gjennomslag for at arbeidet som tannhelsesekretær har vært helseskadelig. Dette er en viktig dom for Fagforbundet og tannhelsesekretærene, og for andre som jobber i typiske kvinneyrker i Norge, sier forbundsleder Jan Davidsen.

Lagmannsretten mener også at grunnlaget og vurderingen i 25-30 andre kjennelser i tilsvarende saker fra Trygderetten ikke er korrekte. For Fagforbundet er dette en viktig seier mot Staten/Nav. Målet er at samtlige som har fått skader av kvikksølv, skal få godkjent dette som yrkesskade.

- Dommen er viktig for at tannhelsesekretærene skal bli trodd på at de har fått helseskader som følge av arbeidet sitt. Målet er at samtlige som har fått skade som følge av kvikksølv skal få godkjent dette som yrkesskade, sier Jan Davidsen.

Daglig kvikksølvdamp

Bertha Regine Serigstad knadde og kokte kvikksølv daglig som tannhelsesekretær i 15 år. Etter hvert ble hun utmattet, fikk store smerter i bein og armer, og konsentrasjons- og hukommelsesproblemer. I 1981 ble hun uføretrygdet.

Serigstad fikk godkjent saken som yrkesskade av Nav lokalt, men fikk avslag hos Nav sentralt, og Trygderetten stadfestet avslaget. Fagforbundets advokater stevnet staten ved Nav for lagmannsretten. Fredag 18. januar falt dommen.

Helseskadelig arbeidsmiljø

I dommen slår Gulating fast at kvikksølv er et farlig stoff som kan medføre ulike symptomer og skader. Det slås fast at arbeidet som tannhelsesekretær i perioden hvor det ble brukt mye kvikksølv, har medført helseskadelig arbeidsmiljø hvor noen er blitt skadet.

På bakgrunn av vitneforklaringer fra store deler av det arbeidsmedisinske miljøet, legger lagmannsretten til grunn at det er bred enighet om at personer som utsettes for langvarig kvikksølveksponering kan få varige helseskader. ”Kvikksølv er den store imitatoren”, og er derfor vanskelig å avdekke, og ”det typiske for kvikksølvskade er at det ikke er typiske symptomer”. Dette ble uttalt av professor dr. Bjørn Hilt fra St. Olav HF i Trondheim og professor dr. Bente Moen ved Helse Bergen HF, og ble også lagt til grunn av lagmannsretten.

Manageartet sykdomsbilde

Lagmannsrettens dom er prinsipiell og viktig, sier Fagforbundets advokat Anne-Gry Rønning-Aaby, som førte saken sammen med advokat Lars Olav Skårberg.

- For det første er det viktig å ha fått medhold i at kvikksølv kan gi et mangeartet sykdomsbilde uten at det kan stilles krav om at det må foreligge ”et sett med symptomer og tegn”, slik Trygderetten legger til grunn. Ikke minst er det viktig at vi har fått medhold i at arbeidet som tannhelsesekretær, med omfattende bruk av kvikksølv, har vært helseskadelig. Lagmannsretten mener at manglende nedtegnelser i legejournaler eller urinprøvesvar ikke er avgjørende for å avvise at det foreligger skade. Dette har vært en utfordring fordi det er gått mange år siden eksponeringen fant sted, og er derfor også viktig for andre saker, sier Rønning-Aaby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy