Fagforbundet har vært en av initiativtakerne til å få byggdrifterfaget på plass.
– Dette er gode nyheter! Jobben med å vedlikeholde og oppgradere kommunenes bygninger, sørge for et godt inneklima og operere tekniske systemer, setter høye krav til byggdrifterne. De fortjener et eget fag, sier Gry Helene Bjørnstad, avdelingsleder i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.
Moderne vaktmester
Den moderne vaktmesteren er også folkehelsearbeider.
– Få tenker på byggdriftere når de hører om folkehelsearbeid. Men denne yrkesgruppen utfører tjenester som bidrar til å forebygge sykdom, fortsetter Bjørnstad.
Ett eksempel er hvordan godt drevne ventilasjonsanlegg forebygger utvikling og forverring av astma og andre luftveissykdommer.
Byggdrifternes hverdag handler i stadig større grad om å operere kontrollrom, kontrollere og bestille riktig kompetanse ved feil i systemene, samt foreta mindre installasjoner.
– Det er enda større kompetansekrav til den som utfører byggdriftstjenestene i dag, enn de som hadde mer tradisjonelle vaktmestertjenester, sier Bjørnstad.
Viktig fagbrev
Unni Randem er vaktmester på Ytre Enebakk barneskole, og blant dem som hittil har måttet komme inn i yrket via et annet fag. Etter 20 år som møbelsnekker skiftet hun beite og ble vaktmester.
– Det er absolutt på tide å få inn en egen utdanning for dette yrket. Det er noe vi har ønsket oss i lang tid. Skulle jeg valgt yrket i dag, hadde jeg helt klart tatt fagbrevet, sier Randem.
Hun har god tro på at fagbrevet blir populært både som yrkesfag på videregående skole, og gjennom praksiskandidatordningen.
Selv trives hun godt i jobben, som hun beskriver som allsidig og utfordrende.
– Vi må sette oss inn i mye forskjellig. Det er viktig å få teknisk fagopplæring blant annet om styring for strømenheter, varme og ventilasjon, sier hun.
Læreplan neste
–Vi syns det er spennende at vi har fått godkjenning fra Kunnskapsdepartementet til å opprette et nytt lærefag, sier Cecilia Lyche, avdelingsdirektør for fag- og yrkesopplæring i Utdanningsdirektoratet.
Neste skritt er å utforme kompetansemålene til byggdriftmesteren og få læreplanen for faget på plass.
– I det læreplanen er klar, er faget operativt, sier Lyche. Hun håper de første elevene kan starte i 2014.
– De som har gjennomført bygg- og anleggsteknikk på videregående skole, kan tegne lærekontrakt i faget når læreplanen er klar. Også praksiskandidater kan da gå opp til fagprøve, avslutter Lyche.
Den neste utfordringen blir å få elever til å velge seg det nye faget og ville bli lærlinger innen byggdrift. Etter seks år skal Utdanningsdirektoratet vurdere det nye byggdrifterfaget ut i fra tilgangen på læreplasser og hvor mange som har avlagt fagprøve.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold