JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Burn Camp 2015

– Stolt av å være brannskadet

Å LEVE MED BRANNSKADER: - Her får vi venner som vi kan snakke med det om å ha brannskader, sier søstrene Telma Marie og Solveig Sofie Meling.

Å LEVE MED BRANNSKADER: - Her får vi venner som vi kan snakke med det om å ha brannskader, sier søstrene Telma Marie og Solveig Sofie Meling.

Fagbladet/Burn Camp

– Jeg har aldri sett meg selv uten brannskade. Den er en del av min identitet. I dag gjør det meg stolt – ikke trist.

2015062412000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Tvillingsøstrene Telma Marie og Solveig Sofie Meling (18) har deltatt på Burn Camp hver eneste sommer i syv år. Det har vært med på å gi dem ballasten de trengte for å leve med brannskader over store deler av kroppen.

Skoldet som liten

Telma Marie og Solveig Sofie ble begge skoldet av varmtvann i en ulykke da de var babyer – like før de fylte to år. Fagbladet møter dem i dag, 16 år etter ulykken, på årets Burn Camp, en sommerleir for barn og unge med brannskader. Jentenes historie har fellestrekk med de fleste av årets 27 deltakere.

– Det var ikke spesielt vanskelig å være brannskadet som barn. Det var da vi ble større at det ble vanskelig, forteller tvillingsøstrene. Å gå på stranda med venner ble et mareritt.

– Folk stirrer. Brannskadde ser annerledes ut.

Får venner med brannskader

– Det er vanskelig for andre å sette seg inn i det å bli brent. De vet at det gjør vondt å brenne seg på ovnen når pizzaen skal ut, og skjønner at det er mye smerter når det dreier seg om store deler av kroppen. Men de skjønner ikke noe om det å leve med brannskader, sier jentene.

På Burn Camp derimot, er det normalen å ha brannskader.

– Det gjør det lettere å gå med shorts, bade og vise seg ute med sommerklær. Vi får venner som vi kan snakke med om det å være brannskadet, forteller jentene.

– Gjør meg stolt

Etter syv somre på Burn Camp, oppsummerer Solveig Sofie:

– Før syntes jeg synd på meg selv Det var inntil jeg kom hit og møtte andre med mer omfattende skader på kropp og ansikt. Og så er jeg glad at vi er to om det. Jeg har alltid hatt en søster som har skjønt og vet hva det vil si å være brannskadet, sier hun, og slår fast:

– I dag blir jeg mer glad enn lei meg når jeg ser brannskadene mine. Jeg er stolt av å være brannskadet. Skadene har vært der så lenge jeg kan huske. De er en del av min identitet.

Lærer å leve med skadene

– Barna kommer i sommervarmen med høyhalsa genser og reiser i singlet. De lærer å leve med skadene sine, forteller brannkonstabel Glenn Lauvik, som har deltatt i organiseringa av Burn Camp siden starten i 2001.

I år arrangeres Burn Camp i Stavern. Gjennom årene har arrangementet turnert mellom Bergen, Stavern, Oslo og Kristiansand.

Deltakerne besøker lokale brannstasjoner. Ofte er det første møte med brann- og redningspersonell etter hendelsen eller ulykken der de fikk sine brannskader. I år har det vært besøk på Porsgrunn brannstasjon, grilling, klatreparken Høyt og lavt og Land Rover-kjøring. I dag er deltakerne på sommerland i Bø. I morgen blir det besøk på Foldvik gård, deretter disco-kvelder og teambuilding-aktiviteter.

Å leve med arrene

– I tillegg til synlige arr har barna ofte traumatiske minner fra hendelsene. På campen får de hjelp til å leve med begge deler, sier intensivsykepleier på Haukeland sykehus, Grete Thormodsæter. Hun følger flere av barna hun har jobbet med på brannskadeavdelingen, mens de nyter livet på Burn Camp.

– Barna er veldig åpne med hverandre. Her får de snakke med andre i tilsvarende situasjon. I tillegg hjelper det at flertallet av lederne på campen selv har brannskader. De har vært gjennom mye av det samme som disse barna, og blir forbilder, sier Thormodsæter.

Burn Camp

• Sommerleir for barn og unge med brannskader.

• Arrangeres av frivillige fra brann- og redningstjeneste samt brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen.

• Fagforbundet har finansiert arrangementet siden starten for 14 år siden, og har nå inngått avtale om å være sponsor i fire år til.

Skadene har vært der så lenge jeg kan huske. De er en del av min identitet.

Solveig Sofie Meling (18)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy