JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ragn-Sells betaler millionerstatning til Asker kommune

Oppstarten med renovasjonsfirmaet Ragn-Sells endte i klagestorm blant Askers innbyggere. Nå må selskapet ut med over 1,2 millioner kroner for søppelrotet, ifølge Asker og Bærums budstikke.

2012050313415520131216190530

vegard.velle@fagforbundet.no

I 2010 tok Ragn-Sells AS seg av avfallet fra Askers innbyggere, etter å ha vunnet en anbudskonkurranse om fem års søppelhenting for 54 millioner kroner. Kommunen ble straks oversvømt med klager fra sinte beboere som ikke fikk tømt sine søppelkasser, opptil 125 henvendelser hver dag i en periode.

Etter to uker vedtok Asker kommune å ilegge selskapet dagsmulkter. Ragn-Sells innrømmet startvansker, men mente dagsmulktenes størrelse stred mot kontrakten.

Millionmulkt

– Ragn-Sells burde forstått kontrakten med Asker kommune bedre, konkluderer jussprofessor Kai Krüger til Asker og Bærums budstikke.

Dermed må firmaet betale 1,266 millioner kroner i mulkt til kommunen. Asker kommune og Ragn-Sells ble enige om ikke å bli enige, men heller la en uavhengig ekspert vurdere tvisten. Denne uken kom jussprofessor Kai Krüger med avgjørelsen.

Finurlig juss

Ragn-Sells innrømmer at søppelhentingen i den første perioden ikke fungerte slik den skulle, men mener kontrakten mellom kommunen og selskapet kun gir kommunen anledning til å ilegge dagsmulkter begrenset til ti prosent av årlig kontraktssum, som for 2010 blir 223.645 kroner.

Professor Krüger konkluderer i sin 12 siders redegjørelse at kontrakten kunne vært tydeligere på punktet om dagsmulkter. Den avviker også fra det som er vanlig innenfor Norsk standards regler i bygge- og entreprenørsaker, hvor det ofte kommer inn en klausul om at dagsmulkter blir begrenset til ti prosent av årskontrakten.

Tålmodig i to uker

Ragn-Sells mener at kommunen burde forventet noen vansker i oppstartfasen, når selskapet måtte sette seg inn i detaljerte lokale forhold. På grunn av mannskapsmangel tok innkjøringen enda lengre tid enn forventet.

Jussprofessoren viser til at det er vanlig å ilegge dagsmulkter lempelig i en oppstartingsfase, og at kommunen har gjort dette ved ikke å la dagsmulktene løpe før to uker etter at arbeidet og kaoset startet. Kommunen har bygd sitt krav på hundrevis av mottatte klager og penger de har godskrevet innbyggerne for ulempene de fikk ved omleggingen av søppelinnhentingen.

Burde lest kontrakten

Ragn-Sells har hevdet at selskapet hadde svært knapp tid på seg til å vurdere oppdraget før det ga anbud. Professor Krüger skriver som en kommentar:

”Det er helt grunnleggende at leverandørene her som ellers i det minste må lese gjennom det kunngjorde kontraktoppsett, særlig når det som i dette tilfellet ikke er identisk med standardkontraktene i bransjen.”

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy