vegard.velle@fagforbundet.no
I 2010 tok Ragn-Sells AS seg av avfallet fra Askers innbyggere, etter å ha vunnet en anbudskonkurranse om fem års søppelhenting for 54 millioner kroner. Kommunen ble straks oversvømt med klager fra sinte beboere som ikke fikk tømt sine søppelkasser, opptil 125 henvendelser hver dag i en periode.
Etter to uker vedtok Asker kommune å ilegge selskapet dagsmulkter. Ragn-Sells innrømmet startvansker, men mente dagsmulktenes størrelse stred mot kontrakten.
Millionmulkt
– Ragn-Sells burde forstått kontrakten med Asker kommune bedre, konkluderer jussprofessor Kai Krüger til Asker og Bærums budstikke.
Dermed må firmaet betale 1,266 millioner kroner i mulkt til kommunen. Asker kommune og Ragn-Sells ble enige om ikke å bli enige, men heller la en uavhengig ekspert vurdere tvisten. Denne uken kom jussprofessor Kai Krüger med avgjørelsen.
Finurlig juss
Ragn-Sells innrømmer at søppelhentingen i den første perioden ikke fungerte slik den skulle, men mener kontrakten mellom kommunen og selskapet kun gir kommunen anledning til å ilegge dagsmulkter begrenset til ti prosent av årlig kontraktssum, som for 2010 blir 223.645 kroner.
Professor Krüger konkluderer i sin 12 siders redegjørelse at kontrakten kunne vært tydeligere på punktet om dagsmulkter. Den avviker også fra det som er vanlig innenfor Norsk standards regler i bygge- og entreprenørsaker, hvor det ofte kommer inn en klausul om at dagsmulkter blir begrenset til ti prosent av årskontrakten.
Tålmodig i to uker
Ragn-Sells mener at kommunen burde forventet noen vansker i oppstartfasen, når selskapet måtte sette seg inn i detaljerte lokale forhold. På grunn av mannskapsmangel tok innkjøringen enda lengre tid enn forventet.
Jussprofessoren viser til at det er vanlig å ilegge dagsmulkter lempelig i en oppstartingsfase, og at kommunen har gjort dette ved ikke å la dagsmulktene løpe før to uker etter at arbeidet og kaoset startet. Kommunen har bygd sitt krav på hundrevis av mottatte klager og penger de har godskrevet innbyggerne for ulempene de fikk ved omleggingen av søppelinnhentingen.
Burde lest kontrakten
Ragn-Sells har hevdet at selskapet hadde svært knapp tid på seg til å vurdere oppdraget før det ga anbud. Professor Krüger skriver som en kommentar:
”Det er helt grunnleggende at leverandørene her som ellers i det minste må lese gjennom det kunngjorde kontraktoppsett, særlig når det som i dette tilfellet ikke er identisk med standardkontraktene i bransjen.”
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Vidar Eriksen
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad