- Arbeidsgiverne ville ikke lengre stå ved det vi har vært enige om før, nemlig at lønna til bussjåfører skal være mer på linje med industriarbeiderlønna. Når de gikk bort fra denne enigheten, hadde det ingen hensikt å fortsette forhandlingene, sier Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund, Stein Guldbrandsen i Fagforbundet og Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund..
I tillegg til Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet og Jernbaneforbundet, har også Yrkestrafikkforbundet vært med i forhandlingene. Alle forbundene var enige om å bryte.'
Tror det kan blir streik
Forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund er ikke optimist.
– Høyst sannsynlig blir det streik. Arbeidsgiverne går bort fra selve grunnlaget i bransjeavtalen, at sjåførene skal nærme seg industriarbeidernivå. Vi har heller ikke fått noe tilbud om penger, sier Brunborg.
Ikke tilbud om regulering
Stein Gulbrandsen i Fagforbundet trekker fram at motparten heller ikke var villig til å diskutere reguleringsbestemmelser for mellomoppgjørene. Der har bussbransjen ikke lokal forhandlingsrett, noe som gjør at de kun får det generelle tillegget i frontfagene. Dermed øker avstanden til industrien igjen annethvert år.
Helt uakseptabelt
- Når lønnsnivået er så dårlig og med til dels lite familievennlige arbeidstidsordninger, skjønner vi godt at det er vanskelig å få inn nye sjåfører. For oss er det uforståelig at ikke arbeidsgiverne ser sammenhengen mellom lønns- og arbeidsvilkår og rekruttering til bransjen. Det blir ikke lengre aktuelt at bussjåførlønna skal brukes som salderingspost når busselskapene skal legge inn anbud, sier Roger Hansen, Stein Guldbrandsen og Kjell Atle Brunborg.
- Motkravene til NHO Transport var slik at resultatet ville blitt betydelig dårligere arbeidsvilkår og dårligere lønn. Dette er en ren provokasjon. Det ser ut som om arbeidsgiverne ønsker at bussbransjen skal være et lavtlønnsområde. Dette er helt uakseptabelt, sier de.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold