- Arbeidsgiverne ville ikke lengre stå ved det vi har vært enige om før, nemlig at lønna til bussjåfører skal være mer på linje med industriarbeiderlønna. Når de gikk bort fra denne enigheten, hadde det ingen hensikt å fortsette forhandlingene, sier Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund, Stein Guldbrandsen i Fagforbundet og Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund..
I tillegg til Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet og Jernbaneforbundet, har også Yrkestrafikkforbundet vært med i forhandlingene. Alle forbundene var enige om å bryte.'
Tror det kan blir streik
Forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund er ikke optimist.
– Høyst sannsynlig blir det streik. Arbeidsgiverne går bort fra selve grunnlaget i bransjeavtalen, at sjåførene skal nærme seg industriarbeidernivå. Vi har heller ikke fått noe tilbud om penger, sier Brunborg.
Ikke tilbud om regulering
Stein Gulbrandsen i Fagforbundet trekker fram at motparten heller ikke var villig til å diskutere reguleringsbestemmelser for mellomoppgjørene. Der har bussbransjen ikke lokal forhandlingsrett, noe som gjør at de kun får det generelle tillegget i frontfagene. Dermed øker avstanden til industrien igjen annethvert år.
Helt uakseptabelt
- Når lønnsnivået er så dårlig og med til dels lite familievennlige arbeidstidsordninger, skjønner vi godt at det er vanskelig å få inn nye sjåfører. For oss er det uforståelig at ikke arbeidsgiverne ser sammenhengen mellom lønns- og arbeidsvilkår og rekruttering til bransjen. Det blir ikke lengre aktuelt at bussjåførlønna skal brukes som salderingspost når busselskapene skal legge inn anbud, sier Roger Hansen, Stein Guldbrandsen og Kjell Atle Brunborg.
- Motkravene til NHO Transport var slik at resultatet ville blitt betydelig dårligere arbeidsvilkår og dårligere lønn. Dette er en ren provokasjon. Det ser ut som om arbeidsgiverne ønsker at bussbransjen skal være et lavtlønnsområde. Dette er helt uakseptabelt, sier de.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen