JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunepolitikerne i fattig kommune ga seg selv 4 millioner. Helsesektoren fikk 0

Orfører Kjell Børre Hansen får en lønnsøkning på hele 300.000 kroner etter at kommunestyret satte av fire millioner til økte godtgjørelser for kommunestyret.

Orfører Kjell Børre Hansen får en lønnsøkning på hele 300.000 kroner etter at kommunestyret satte av fire millioner til økte godtgjørelser for kommunestyret.

Vegard Velle

Kommunestyret i Ringerike kommune bevilget seg selv fire millioner kroner i ekstra godtgjørelser. Omsorgssektoren, som mange mener lider av ressursmangel, får null.

2015070812000020150706122112

vegard.velle@fagbladet.no

Ordfører Kjell Børre Hansen (Ap) får en lønnsøkning på hele 300.000 kroner. Dermed ender han opp på det samme som en stortingsrepresentant, 885.000 kroner. Også Varaordføreren, medlemmer i formannskapet, komitéledere og gruppeledere får en kraftig vekst, siden godtgjørelsen deres beregnes ut fra hva ordføreren får.

I tillegg stiger møtegodtgjørelsene for å møte i kommunestyret med nesten 1000 kroner i timen, fra 750 til 1600-1700 kroner, ifølge Ringerikes Blad.

– Overraskende

Veksten i honorarer skjer på tross av at Ringerike står på Robek-lista (se faktaramme), og har som mål å komme seg ut av denne så fort som mulig. Vedtaket møter sterke reaksjoner.

– Dette var overraskende.Lønnen til ordfører har vært lav, og må justeres. De burde ha laget en plan for justering av godtgjørelser som går over år, sier May-Britt Sundal, leder av Fagforbundet Ringerike.

– 300.000 kroner er en voldsom økning. Beslutningen er nesten på grensen til det uansvarlige, mener Magnus Langstrand, nestleder i Fagforbundet Ringerike.

– Demokrati koster

Det var et stort flertall i Ringerike kommunestyre som gikk inn for økningen. De begrunnet avgjørelsen med at ordføreren ikke har fått noen lønnsøkning siden 2007, og at vedtaket trer i kraft først fra neste år. Alf Meier (Ap) var blant dem som forsvarte økningen.

– Ordførers godtgjørelse har stått stille lenge. Møtegodtgjørelsen ble i sin tid til og med satt ned. Hvis vi hadde fulgt vanlig lønnsøkning ville den allerede vært på dette nivået. Demokrati vil koste litt, og politisk arbeid tar mye tid. Det er rimelig at vi får noe igjen for det, sier han til Ringerike Blad.

Solidaritetslista og SP ble stemt ned

De som stemte mot økningen var Solidaritetslista (bestående av Rødt og SV) samt Senterpartiet og en uavhengig representant. De foreslo en økning i vederlagene tilsvarende lønnsøkningen de kommunalt ansatte har hatt.

Senterpartiet foreslo i stedet å gi fem millioner kroner mer til helse og omsorg. Også det forslaget ble nedstemt, og helsesektoren fikk ingen ekstra bevilgninger.

Skuffende fra kommunestyret

– Det er ganske spesielt at kommunestyret bevilger seg selv såpass mye, og ikke gir noe til helsesektoren. Helse har allerede et merforbruk på flere millioner, og må kanskje kutte med flere millioner kroner, skal vi følge budsjettet, sier Langstrand.

– De ansattes lønnsøkning er mye lavere enn kommunepolitikernes. I tjenesteytingen, hvor vi trenger mer penger, opplever vi moderasjon. Samtidig opplever vi ikke at politikerne selv lever etter dette prinsippet. Det er skuffende, sier May-Britt Sundal.

Gir pengene til veldedighet

– Jeg står fast på min personlige nøkternhet og at mitt engasjement i politikken og som ordfører ikke er inntektsmotivert. Noe som vel også kan påvises med troverdighet i mine to perioder som ordfører i Ringerike, sier ordfører Kjell Børre Hansen i et debattinnlegg under nyheten om lønnsøkningen i Ringerikes Blad.

– Dersom undertegnede blir valgt til ordfører for en ny periode, forholder jeg meg til det vedtak som er gjort om godtgjøring til folkevalgte. Det betyr ikke at jeg forlater mine idealistiske holdninger. Helt konkret betyr det at minst 2/3 av brutto økningen vil bli overført til en ideell lokal frivillig organisasjon hvis formål er å yte bistand til mennesker med behov, sier Hansen.

Robek-lista

Robek er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse. Kommunene krever statlig godkjenning på lånopptak og investeringer som vil føre til langsiktige utgifter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy