JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full krangel om ansvar for busskandalene i Tromsø

Nobinas hybridbusser fra Volvo takler ikke bakkene i Tromsø. Nå skylder alle aktører på hverandre. – En absurd diskusjon, mener leder av SST, Stein Guldbrandsen.

2013012913505120131216213658

ola.tommeras@fagforbundet.no

Nobina vant anbudet på rutetrafikk i Tromsø i fjor. Det svenske storselskapet rykket inn i ishavsbyen med 130 splitter nye busser, derav 32 hybridbusser i tråd med anbudskravene fra Troms fylkeskommune.

Siden har skandale fulgt skandale. Overtakelsen startet med komplett kaos. Blant annet var det uråd å legge kjettinger på bussene. I forrige uke ble to dramatiske nestenulykker dokumentert og lagt ut på youtube. Der kan alle se hybridbusser skli ukontrollert nedover bakkene i Tromsø mens en privatbilist rygger for livet. Da startet krangelen om ansvar.

Video: Nestenulykke lørdag
Video: Nestenulykke mandag

Ikke for bakker

Når hybridbussene sliter i motbakke går systemet automatisk over fra eldrift til diesel mens en elektrisk girkasse girer ned og gasser på. Da er sjåføren sjanseløs på glatta, spesielt når dieselmotoren ikke er kraftig nok til å dra bussen opp.

Troms fylkeskommune skylder på Nobina og Volvo. Nobina skylder på Troms fylkeskommune. Selskapet hevder anbudskravet om at utstyret måtte være tilpasset nordnorske forhold ikke inkluderer motbakkene i Tromsø. Fylkeskommunen mener Nobina har ansvaret for å stille med utstyr som tilfredsstiller forholdene i byen. Nobina svarer at miljøvennlig hybridteknologi og nordnorske forhold er en innlysende selvmotsigelse – som de dog selv ikke så før et år etter at anbudet startet. Sjåførene selv mener motoren i hybridbussene fra Volvo er altfor liten.

I dag, tirsdag, sitter Nobina i møte med Volvo for å avklare mulige tekniske løsninger for forbedringer.

Sjåførene forlanger hybridbussene parkert.

- Absurd diskusjon

- Hele diskusjonen om ansvaret for at kollektivtrafikken ikke lenger fungerer er absurd, mener SST-leder i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen. Han påpeker at om fylkeskommunen hadde valgt å drive videre i offentlig egenregi så kunne Tromsø både sluppet kaos og krangel om ansvar. Han er ikke overrasket over situasjonen Tromsø har havnet i.

- For det første så ekskluderes lov og avtaleverk om medbestemmelse for de ansatte, de som kan faget i området, når tjenesten settes ut på anbud. Isteden utarbeides anbudet i et lukket kontor der det avgjøres hva som skal auksjoneres bort. Videre så kan ikke de som utarbeider anbudet lytte til dem som har drevet tjenesten tidligere uten å risikere brudd på konkurranseregler. Til slutt så gis anbudet til den tilbyder som har laveste bud, og tilbyder skal igjen ikke drive dyrere enn at de sitter med en profitt, påpeker Guldbrandsen.

- Det er politikerne som velger å sette ut en tjeneste på anbud, minner han om.

Nytt, billig og kaotisk

Egenregi fullt mulig

På Trondheimskonferansen i helga innledet Stein Guldbrandsen med å minne om at det er fullt mulig å drive kollektivtrafikk i offentlig egenregi. Samtidig etterlyste han mer støtte fra kollegaene i Transportarbeiderforbundet i arbeidet mot konkurranseutsetting.

I EU-forordningen om at all kollektivtrafikk skal ut på anbud, fikk daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete inn et unntak: Hvis kompetent myndighet eier og driver kollektivtrafikken og ikke konkurrerer på andre steder, slipper en kravet om å anbudsutsette. I Norge er fylkeskommunen en slik myndighet.

- Det er fullt mulig å drive kollektivtrafikken i egenregi, enten som etat, kommunalt foretak eller som heleid fylkeskommunalt foretak, minnet Guldbrandsen på.

Ifølge NHOs oversikt over anbudsutsetting i kollektivtrafikken, passerte andelen av rutetrafikk som er konkurranseutsatt, 60 prosent i fjor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy