JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dosett, koffert og app med aktiviteter

Vaffelsteiking er ikke nok til å fylle dagene på sykehjemmet. I hvert fall ikke for alle. Lone Koldby har utviklet aktivitetsdosett og -koffert for at pleierne lettere skal finne aktiviteter som passer den enkelte.

2012051510464820131214181718

karin.svendsen@fagforbundet.no

De aller fleste beboerne syns det er vanskelig å konsentrere seg når de sitter på fellesrommet. Her er mange mennesker, mye bevegelse og støy. Slik er det også på avdelingen til Hege Goa, lærling ved Stokka sykehjem i Stavanger. Derfor inviterer hun med seg beboere inn på rommet slik at de kan sitte og snakke i fred og ro.

– Det er utrolig hva de eldre har av minner, sier Hege. Et par ettermiddager i uka bruker hun en halv times tid sammen med en av beboerene for å snakke med ham eller henne.

En koffert fra loppemarkedet

En gammel, grønn koffert fra et loppemarked er blitt til aktivitetskoffert på Stokka sykehjem. Oppi ligger blant annet en kortstokk med 16 samtaletemaer.

Hege Goa syns kortene med temaer funger godt som utgangspunkt for samtaler med beboerne på denne avdelingen. Hun bruker kortene først og fremst for å vekke gode minner.

– Ett av de temaene jeg liker best, og som er lettest å snakke om, er skolen. Vi som er unge i dag, har gjerne negative forestillinger om hvor strengt det var på skolen før i tida. Men de fleste her har mange gode minner om skolen og lærerne, forteller lærlingen ved Stokka sykehjem.

Fint for begge

Hege Goa syns kortene er til stor hjelp for å skape gode øyeblikk både for seg selv og for beboerne. Hun opplever ofte å få god kontakt med mennesker som ellers kan være urolige og mangle konsentrasjonsevne.

– Det er kjekt å se at de gleder seg over gode minner, syns hun.

– Det er også positivt for meg å få kontakt med dem, og det er interessant å høre dem fortelle. Jeg blir ofte overrasket over hvor mye vi har felles selv om det er lenge siden de var barn og ungdom, sier Hege.

Når hun sitter sammen med en av beboerene, ser hun flere sider ved personen hun snakker med.

– Jeg ser en person med mange sider og ei interessant livshistorie, ikke bare ham eller henne slik de sitter nå.

Gir av seg selv

Selv om beboerene setter pris på samtalene, er det ikke alltid slik at et tema eller et spørsmål er nok til å få tunga på gli.

– Jeg må gi av meg selv, blant annet ved å fortelle litt fra mitt eget liv, sier Hege Goa. Som eksempel nevner hun hvordan hennes egne dager på barneskolen begynte; elevene stod ved siden av pulten og sang før de fikk sette seg.

– Så spør jeg om det var sånn deres skoledag begynte også.

Det hender også at beboerene stiller Hege spørsmål.

– Jeg svarer selvfølgelig, men må begrense meg. Det jeg forteller, skal få beboeren på gli. Jeg kan ikke prate bare fordi jeg liker å snakke om meg selv, understreker hun.

Aktivitet som medisin

Lone Koldby er fysioterapeut og arbeider som prosjektleder både på Utviklingssenter for sykehjem i Rogaland, Stokka sykehjem og Øyane sykehjem, begge i Stavanger. Det var hun som fant den grønne kofferten på et loppemarked.

– Jeg syns den var skjønn, og tenkte først å ta den med til sykehjemmet og fylle den med reminisensting, forteller hun.

Siden fikk hun en ny idé; den kunne fylles med aktivitetstilbud.

Fra før hadde Lone utviklet en dosett for aktiviteter, felleskatalog for aktiviteter og utdannet aktivitetsdoktorer. Den medisinske terminologien er valgt for å understreke at aktivitet er mer enn kos. Det skal være like viktig som å gi medisin.

Individualisert app

Det neste blir en aktivitets-app for nettbrett. Applikasjonen er et skall med seks treffpunkter. Hvilke temaer som ligger bak hvert punkt, kan variere, men Lone Koldby tror mange er interessert i kart, nyheter, e-post, kontakter, spill og bilder.

Hun tror mange eldre mennesker kan håndtere en app. Ved å trykke på «spill», kan brukeren velge mellom for eksempel kabaler, bingo, puslespill, quiz og brettspill.

– Det ideelle hadde vært å skreddersy et skall med apper til hver enkelt bruker, mener Koldby. I første omgang vil hun skreddersy nettbrett for hver enkelt avdeling.

Hun mener tilgang på Googlemap kan gi stor bevegelsesfrihet til mennesker som er begynt å bli redd for å gå seg vill, men som fremdeles kan lese kart.

– Med et stativ for nettbrettet på rullatoren, kan man bare trykke på «Ta meg hjem». En slik mulighet vil gi mange større frihet, håper hun.

Fysioterapeuten tror kartene til Google kan by på mange godbiter også for dem som velger å sitte hjemme.

– De kan besøke barndomsbyen sin eller reise jorda rundt, sier Lone Koldby.

Lone Koldby har sertifisert 120 aktivitetsdoktorer, de fleste i Rogaland. Disse har tatt et fire timers aktivitetskurs. På Øyane sykehjem i Stavanger har de også en «overdoktor» på hver langtidsavdeling. Overdoktoren har ansvar for å legge om rutinene for å legge til rette for aktiviteter.

Aktivitetsdoktorene skal legge til rette for at de ansatte kan bruke egne interesser og talenter inn i jobben så langt det er mulig. Det er viktig å kartlegge interessene slik at både ansatte og beboere kan få drive med det de liker, men også reservere seg mot det de ikke er interessert i.

Dosetten er utviklet særlig med tanke på beboere som ikke er med på fellesaktiviteter, for eksempel sengeliggende. Men også mange andre trenger ekstra stimuli.

Innholdet i aktivitetsdosetten er basert på kartlegging av den enkelte beboers interesser og behov.

I likhet med medisin skal hver aktivitet løse et problem og ha et konkret mål.

Alle aktiviteter foreskrives til bestemte dager og klokkeslett.

Dersom en aktivitet ikke blir gjennomført, skal det føres avvik.

Nytten av aktivitetsdosetten evalueres i forhold til målene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy