Alle beholder jobbene sine i Halden kommune

GLADMELDING: De ansatte kan gå sommeren i møte uten å frykte for jobben.

GLADMELDING: De ansatte kan gå sommeren i møte uten å frykte for jobben.

Sissel M. Rasmussen

De 59 ansatte i Halden kommune som ble sagt opp i fjor høst får beholde jobbene sine, men må jobbe der kommunen har behov for dem.

2015063012000020150701135708

simen.grimsrud@fagbladet.no

I går ettermiddag inngikk Halden kommune et forlik med Fagforbundet og Delta som representerer de 59 ansatte som har bestridt oppsigelsene de fikk i fjor høst. Alle beholder sin faste ansettelse i Halden kommune, men må belage seg på å være fleksible på hvor det er behov for at de jobber.

– Målet er at kommunen kan bruke disse faste ansatte framfor å leie inn vikarer eller ansette noen midlertidig, sier LO-advokat Alexander Cascio, en av to advokater som har ført saken for Fagforbundet.

–Ansatte må jobbe på flere avdelinger

– Blir det en slags vikarpool?

– Hvordan det skal organiseres er ikke bestemt ennå. Det skal kommunen bestemme seg for, i samråd med fagforeningene, de neste månedene. Fram til det er bestemt, fortsetter de ansatte i sine nåværende stillinger, sier Cascio, som sier Fagforbundet er glad for å finne en løsning som gjør at alle beholder jobben.

Han avviser at fleksibiliteten kommunen har sikret seg vil føre til at de ansatte må ta vakter på flere forskjellige sykehjem.

– Det kan bli mer aktuelt at de kan jobbe på flere avdelinger på samme sykehjem, sier han.

Skal reforhandle abreidstidsavtale i høst

Cascio mener løsningen er positiv både for de ansatte som ble sagt opp, kommunen og Fagforbundet.

– Vi tror at dette vil føre til at bruken av midlertidige ansettelser går ned. Å bruke fast ansatte til å dekke opp vakter, vil også bli billigere for kommunen, sier Cascio.

I forliket er partene blitt enige om at særavtalen for arbeidstid i helse- og omsorgssektoren skal reforhandles i september. Cascio vil ikke spå hva utfallet blir.

– Vil det bli en mer fleksibel arbeidstidsordning?

– Fagforbundet har ikke bundet seg til å gå med på noe spesielt, men i forliket er partene blitt enige om å se på hvordan personalressursene kan brukes på en mer gunstig måten, sier Cascio.

Presset økonomisk

Kommunen er hardt presset økonomisk, og begjærte tidligere i år at 65 ansatte skulle fratre allerede 1. mars. Halden tingrett tok ikke begjæringen til følge.

Halden Arbeiderblad skriver at kommunen hadde budsjettert med å spare 16,4 millioner kroner på oppsigelsene i år. Kommunens advokat, Preben Haugmoen Mo, vil ikke gå ut med noen summer til avisen, men sier:

– Men man anser at de endrede arbeidsvilkårene gir en bedre fleksibilitet for måten kommunen kan disponere sine ansatte, og at avtalen derfor vil bidra til innsparinger.

Dette er saken:

Halden kommune foretok 24. november 2014 oppsigelser av 96 ansatte.

78 av dem var medlemmer i Fagforbundet.

65 av dem har bestridt oppsigelsene.

3 oppsigelser er trukket.

En av de oppsagte ønsket ikke å stå i stillingen fram til rettskraftig dom.

Dermed gjelder kjennelsen i tingretten m at de ansatte skal få stå i jobb 54 medlemmer i Fagforbundet og 5 ansatte som er medlemmer i Delta.

Hovedforhandling i Halden tingrett var berammet til 8. september, og det var satt av seks uker til rettssaken.

Nå har Halden kommune, Fagforbundet og Delta kommet fram til et forlik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy