JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle beholder jobbene sine i Halden kommune

GLADMELDING: De ansatte kan gå sommeren i møte uten å frykte for jobben.

GLADMELDING: De ansatte kan gå sommeren i møte uten å frykte for jobben.

Sissel M. Rasmussen

De 59 ansatte i Halden kommune som ble sagt opp i fjor høst får beholde jobbene sine, men må jobbe der kommunen har behov for dem.

2015063012000020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

I går ettermiddag inngikk Halden kommune et forlik med Fagforbundet og Delta som representerer de 59 ansatte som har bestridt oppsigelsene de fikk i fjor høst. Alle beholder sin faste ansettelse i Halden kommune, men må belage seg på å være fleksible på hvor det er behov for at de jobber.

– Målet er at kommunen kan bruke disse faste ansatte framfor å leie inn vikarer eller ansette noen midlertidig, sier LO-advokat Alexander Cascio, en av to advokater som har ført saken for Fagforbundet.

–Ansatte må jobbe på flere avdelinger

– Blir det en slags vikarpool?

– Hvordan det skal organiseres er ikke bestemt ennå. Det skal kommunen bestemme seg for, i samråd med fagforeningene, de neste månedene. Fram til det er bestemt, fortsetter de ansatte i sine nåværende stillinger, sier Cascio, som sier Fagforbundet er glad for å finne en løsning som gjør at alle beholder jobben.

Han avviser at fleksibiliteten kommunen har sikret seg vil føre til at de ansatte må ta vakter på flere forskjellige sykehjem.

– Det kan bli mer aktuelt at de kan jobbe på flere avdelinger på samme sykehjem, sier han.

Skal reforhandle abreidstidsavtale i høst

Cascio mener løsningen er positiv både for de ansatte som ble sagt opp, kommunen og Fagforbundet.

– Vi tror at dette vil føre til at bruken av midlertidige ansettelser går ned. Å bruke fast ansatte til å dekke opp vakter, vil også bli billigere for kommunen, sier Cascio.

I forliket er partene blitt enige om at særavtalen for arbeidstid i helse- og omsorgssektoren skal reforhandles i september. Cascio vil ikke spå hva utfallet blir.

– Vil det bli en mer fleksibel arbeidstidsordning?

– Fagforbundet har ikke bundet seg til å gå med på noe spesielt, men i forliket er partene blitt enige om å se på hvordan personalressursene kan brukes på en mer gunstig måten, sier Cascio.

Presset økonomisk

Kommunen er hardt presset økonomisk, og begjærte tidligere i år at 65 ansatte skulle fratre allerede 1. mars. Halden tingrett tok ikke begjæringen til følge.

Halden Arbeiderblad skriver at kommunen hadde budsjettert med å spare 16,4 millioner kroner på oppsigelsene i år. Kommunens advokat, Preben Haugmoen Mo, vil ikke gå ut med noen summer til avisen, men sier:

– Men man anser at de endrede arbeidsvilkårene gir en bedre fleksibilitet for måten kommunen kan disponere sine ansatte, og at avtalen derfor vil bidra til innsparinger.

Dette er saken:

Halden kommune foretok 24. november 2014 oppsigelser av 96 ansatte.

78 av dem var medlemmer i Fagforbundet.

65 av dem har bestridt oppsigelsene.

3 oppsigelser er trukket.

En av de oppsagte ønsket ikke å stå i stillingen fram til rettskraftig dom.

Dermed gjelder kjennelsen i tingretten m at de ansatte skal få stå i jobb 54 medlemmer i Fagforbundet og 5 ansatte som er medlemmer i Delta.

Hovedforhandling i Halden tingrett var berammet til 8. september, og det var satt av seks uker til rettssaken.

Nå har Halden kommune, Fagforbundet og Delta kommet fram til et forlik.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy