JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Andelen offentlig ansatte synker

Overraskende nye tall viser at andelen offentlig sysselsatte synker, mens privat tjenesteyting vokser.

2013020114524820131216213950

vegard.velle@fagforbundet.no

– Jeg ble overrasket da jeg så på tallene, for jeg fant at veksten i offentlige tjenester har hengt etter velstandsutviklingen i Norge, forteller Linda Skjold Oksnes, samfunnsøkonom og rådgiver i Fagforbundet.

Oksnes og professor Bjarne Jensen lanserte nylig studien Ressursbruk i offentlig sektor – hva sier tallene? Her henter de tall fra offentlige statistikker og sammenligner veksten i offentlige tjenester med privat tjenesteyting.

Uventet funn

– Vi får høre at den raske veksten i det offentlige er et kjempeproblem. Men sannheten er den motsatte, påpeker Oksnes.

Konklusjonene i studien er uventet. Fram til rundt 1990 styrket offentlig sektor seg. Spesielt undervisnings- og oppvekstsektoren samt helse- og omsorgssektoren vokste, og kvinner kom for fullt inn i arbeidslivet. Men deretter snudde trenden, oppsummerer Oksnes.

Offentlig forvaltning skrumper

– I retorikken til Kristin Skogen Lund (administrerende direktør i NHO) blir vi fortalt at veksten i offentlig ressursbruk tilsier at vi må kutte i offentlige tjenester. Men for å kunne si noe fornuftig om offentlige tjenester, må vi se ressursbruken der i forhold til den totale ressursanvendelsen og i forhold til privat tjenesteyting, mener Oksnes.

Og da viser tallene at fra 1990-tallet vokste privat tjenesteyting på bekostning av det offentlige, og det private konsumet vokste på bekostning av det offentlige. Offentlig forvaltning henger etter.

Hadde ikke staten sprøytet penger inn i det offentlige i forbindelse med den økonomiske krisen i 2007-08, ville forskjellene mellom det offentlige og private vært enda mer dramatiske.

Uønskete tall

– De som sitter i posisjon ønsker ikke å presentere disse tallene, fordi det bryter med tanken om sterk vekst og innsats i det offentlige, mener Bjarne Jensen professor i forvaltningsøkonomi ved Høgskolen i Hedmark.

Premisset i den offentlige debatten om at det offentlige vokser på bekostning av det private, stemmer rett og slett ikke, påpeker han.

Den rød-grønne regjeringen skulle se til at offentlig forvaltning i økende grad tok seg av de offentlige tjenestene, men så har ikke skjedd. Dagens regjering har ikke reversert utviklingen i retning av private løsninger. De er med på en nedbygging, konkluderer Jensen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy