JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil mobilisere mot markedsliberalismen

– Det er en klar og godt dokumentert sammenheng mellom økonomiske forskjeller og sosiale problemer, sa Asbjørn Wahl da han i dag ønsket 300 deltakere velkommen til årets velferdskonferanse.

2012052113462620131216191452

karin.svendsen@fagforbundet.no

Asbjørn Wahl er spent på om politikerne er åpne for at økonomisk liberalisme ikke kan løse dagens krise.

Årets Velferdskonferanse er inspirert av Richard Wilkinson og Kate Pickets bok Ulikhetens pris. Forfatterne viser her at ikke bare fattigdom, men også problemer på mange felt, for eksempel utdanning og helse, vokser med økende sosiale forskjeller.

Møter motstand

Leder i For Velferdsstaten, som arrangerer den årlige Velferdskonferansen, mener løsningen på dagens økonomiske krise ligger i å redusere forskjellene.

– Vi må tåle en tøff omfordeling, sier Asbjørn Wahl.

Han erkjenner at en politikk som bryter med finanskapitalens makt, vil møte hard motstand.

– Det er likevel nødvendig å avvæpne finanskapitalen. Vi må stanse de kreftene som førte til og utløste krisa gjennom hemningsløs spekulasjon, sier han.

Fiksert på symptomer

Asbjørn Wahl er ikke udelt optimistisk i forhold til politikernes evne og vilje til å se liberalismen som roten til dagens uoverskuelige økonomiske og sosiale problemer.

– Alle er imot fattigdom, men fattigdommen har likevel ikke blitt mindre. Den har tvert imot økt siden den vestlige del av verden slo inn på den nyliberalistiske vei for om lag 30 år siden, sier han.

Lederen i For velferdsstaten sier politikerne har en tendens til å løse problemene innen hver sektor, men at denne resepten ikke virker.

– Vi ønsker å utfordre dem på denne symptompolitikken.

Tror på muligheten

Selv om motstanden er massiv, ser Asbjørn Wahl tegn som gir ham håp om en løsning på de store sosiale problemene som rir Vesten.

– Det vokser fram en enorm misnøye blant alle dem som rammes av krisa. Derfor ser vi også en mobilisering, særlig i USA, Hellas og Spania.

– Dessuten ser vi at alle regjeringer som har satset på en nyliberalistisk politikk, må kaste inn håndkleet.

arrangeres årlig av alliansen "For velferdsstaten", bestående av nærmere 30 organisasjoner med over én million medlemmer

Årets konferanse arrangeres 21.-22. mai på Oslo kongressenter

Tittelen på årets konferanse er: "Fordeling - et spørsmål om makt"

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy