JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet krever grønn glamour på frisørmesse

Uten alltid å være klar over det er frisører små kjemikere. De håndterer allergifremkallende og hormonforstyrrende stoffer hver dag. Frisørenes Fagforening ønsker økt bevissthet rundt frisørenes kjemiske hverdag og «grønnere» produkter.

2013020511105720131216214112

En undersøkelse blant frisører i Norden viser at 40 prosent av alle frisører har kontaktallergi, 30 prosent har astma og 70 prosent lider av hodepine.

– Hadde disse tallene kommet fra min arbeidsplass, ville Arbeidstilsynet lagt sjefen i håndjern, sier Johan Galster. Han er kjemiker, og ansatt som akademiingeniør i Teknik- og miljøforvaltningen i København kommune.

Han presenterer tallene for en fullsatt sal i andre etasje på Oslo Spectrum under skjønnhetsbransjens årlige messe Hår og skjønnhet.

– En 17 år gammel jente som vil bli frisør, kan like gjerne si at hun vil ha kontaktallergi før hun fyller 23 år, fortsetter Galster.

Arbeidstilsynet

Lederen i Frisørenes Fagforening, Ingunn Jacobsen, har invitert Galster til å gi faglig innspill på en messe som ellers er preget av høy glamourfaktor. Hun mener Arbeidstilsynet hadde blitt tvunget til å kreve stans av bruk av helseskadelige produkter i alle salonger, bortsett fra de som driver grønne salonger, hvis regelverket for giftige stoffer skulle blitt fulgt i frisørbransjen.

– Det kommer klart fram i arbeidsmiljøloven at kjemiske stoffer som kan innebære helsefare ikke skal brukes dersom det finnes mindre farlige alternativer, sier hun, og legger til at Fagforbundet har inngått et samarbeid med Arbeidstilsynet om hvordan de kan samarbeide om en sunnere bransje.

Som et svar på følgene av frisørers tette arbeid med skadelige kjemikalier, utviklet Fagforbundet og Frisørenes Fagforening konseptet «grønn frisør». Det er salonger som lar være å bruke de skadeligste stoffene.

Oppsvulmede ansikter

På foredragsrommet viser kjemikeren Galster fram «før»- og «etter»-bilder av jenter som har farget håret. Sånne bilder hører vanligvis med på en skjønnhetsmesse, men Galsters bilder er likevel ikke vanlig kost. Her ser nemlig damene best ut på «før»-bildene. På bildene som ble tatt etter at jentene hadde pyntet håret har de oppblåste ansikter og sammenklistrede øynene på grunn av allergiske reaksjoner mot helt vanlige hårprodukter.

– Mange stoffer i tradisjonelle hårprodukter fører til at frisører og kunder pådrar seg allergier. Det er ren gambling med helsen til frisørene om hvor lenge det tar før de blir allergiske, og hvor alvorlige allergier de får, sier Jacobsen.

Gå for grønt!

Galster understreker at det er fullt mulig å pynte seg uten å utsette seg for farlige kjemikalier.

– Å være grønn frisør betyr ikke at du skal farge håret med en gulrot. En grønn frisør kan være like kunstnerisk og skape like fantastiske frisyrer som tradisjonelle frisører, sier han entusiastisk.

Mens han snakker om frisørenes kjemiske hverdag, syder det av mennesker i showrommet i etasjen under, som enten deler ut eller tar i mot prøver på produkter han nettopp har omtalt som ren gift.

Men noe er i ferd med å endre seg også der. Ifølge Jacobsen har leverandører selv begynt å reklamere for grønne produkter.

– Det er nytt i år. Tidligere har grønne hårprodukter nesten vært litt tabu, forteller Jacobsen.

Bedre helse

Når den begredelige statistikken over allergi og astma blant frisører sammenliknes med samme statistikk for grønne frisører er det tydelig at grønne frisører har bedre helse.

– Statistikken viser at frisører kan få bedre helse ved å gå over til grønne produkter, sier Galster. Selv har han fått tilbakemeldinger fra frisører som har blitt ”grønne” om at de endelig kan lukte igjen.

– De grønne produktene fins. Ta dem i bruk! Det har grønne frisører gjort i ti år, oppfordrer Galster.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy