JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kreative dager

Minner fra fortida og framtidas teknologi gir ulike muligheter for å bedre tilbudet til dem som rammes av funksjonstap. Det fikk helsearbeidere vite mer om under årets Kreativ omsorg-konferanse.

2012052314061420131214182005

karin.svendsen@fagforbundet.no

– Teknologi kan øke muligheten for mobilitet og selvstendighet for mennesker med funksjonsnedsettelser uansett alder, sa Kåre Hagen til de 160 deltakerne på Kreativ omsorg 2012.

Verdighet er ifølge Hagen knyttet til selvhjulpenhet i vår lutheranske kultur.

– Når vi spør hvilke ønsker folk har for alderdommen, svarer de at de vil klare seg selv, og ikke ligge andre til byrde, fortalte han. Mennesker som har vokst opp i en katolsk kultur, svarer ifølge Hagen at de regner med at dattera eller svigerdattera vil ta seg av dem.

Varmt eller klamt

Kåre Hagen, som ledet utvalget bak Innovasjon i omsorg (NOU 2011:11), understreker at omsorgskrisen ikke skapes av eldrebølgen, men av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag. Han er i stand til ikke bare å informere, men også å underholde.

– Politikerne konkurrerer om hvem som vil bygge flest sykehjemsplasser. Men det er jo ingen som vil leve på sykehjem. Folk vil bo lengst mulig i eget hjem.

– En enkel løsning på eldrebølgen er for mange mer penger, mer personell, flere plasser. Men tror vi virkelig at to av tre jenter vil velge helse og omsorg de neste 50 årene? Vi vet jo at ikke mange gutter velger slik.

– Mens vi snakker om de varme hendene, snakker unge brukere like gjerne om de klamme hendene.

Ut på glatta

At vi kjenner til løsninger på store utfordringer er ikke nok. De må også tas i bruk. For eksempel for å redusere fallskader blant eldre.

– Jeg blir stadig forundret over hvor mange kommuner som er så rike at de ikke behøver å strø om vinteren, sier Kåre Hagen.

Et annet eksempel:

– Vi støvsuger arbeidslivet for fallgruver. Men den viktigste grunnen til fall på sykehjemmene er manglende fargekontrast mellom vegg og dusjforheng. Den gamle svaksynte støtter seg til forhenget og havner på golvet. Og han faller dessverre på noe av det hardeste som er å oppdrive; nemlig steinfliser.

Sosial kø

Vel vitende om at tida jobber med ham, tillater Kåre Hagen seg også å raljere med våre holdninger til teknologi.

– Er det noen her som ikke bruker nettbank? Han regner med at ingen ønsker seg tilbake til køene foran banklukene – selv om det kanskje var mer sosialt enn å betale regninger foran dataskjermen.

– Det er vel heller ingen som savner køene på reisebyråene? spør han retorisk.

Også Datatilsynet får sitt pass påskrevet både i utredningen og i foredraget.

– Tilsynet er skeptisk til teknologiske løsninger i helsesektoren. Men et apropos til feilmedisinering som er et utbredt problem: Jeg syns det er utrolig å se at profesjonelt helsepersonell fremdeles legger medisiner i dosetter for hånd. Hadde Ikea håndtert sitt vare­assortiment på samme måten, ville selskapet for lengst ha vært konkurs.

Kåre Hagen avsluttet optimistisk:

– Den store eldrebølgen befinner seg nå ute på golfbanen. Vi har ti–tolv år på oss til å utvikle nye fag og utdanningsløp som også appellerer til guttene. Vi har like lang tid på oss til å utvikle gode teknologiske løsninger som også vil appellere til gutter i tillegg til å øke de gamles verdighet.

Gode verktøy

Kreativ omsorg 2012 var den niende konferansen arrangert av Fagforbundet Seksjon helse og sosial (SHS) i samarbeid med stadig flere brukerorganisasjoner, og med støtte fra Helsedirektoratet.

Tanken bak arrangementet er å gjøre kjent gode verktøy for å øke livskvaliteten for brukere, beboere og pasienter gjennom miljøterapi. Som en følge av bedre tjenester blir boliger og institusjoner også et bedre sted å arbeide på.

Miljøterapi i ulike former hører derfor til på den årlige konferansen. Det gjør også Audun Myskja og hans oppskrift på bedre og billigere demensomsorg med individualisert musikkterapi. Kreativ omsorg er ikke helt det samme uten hans uhøytidelige opptreden, vittige innfall og ujålete sang.

– Med den riktige musikken får pasientene det bedre. Og dere får det bedre på jobb. Derfor går sykefraværet ned, sier legen som i 12 år har forsket på bruk av musikk på sykehjem. Bruk av individualisert musikk er ifølge Myskja ikke bare trivelig og nyttig. Det er også lønnsomt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy