Prester truer staten med arbeidsrettssak

TRUER: Fagforbundet Teologene truer med rettsak for å få orden på arbeidstiden.

TRUER: Fagforbundet Teologene truer med rettsak for å få orden på arbeidstiden.

Jøran Grønstad

Nå vil prestene har ordnet arbeidstid.

2015070612000020150706123309

joran.gronstad@lomedia.no

Prestene har i dag ingen arbeidsplan som definerer når de er på jobb og hvor mange timer i uka de skal arbeide. Slik vil de ikke lenger ha det.

Presteforeningen og Fagforbundet Teologene har gjennom vinteren og våren vært i samtaler med sin motpart på arbeidsgiversiden, kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, men konflikten er fortsatt ikke løst, skriver Vårt Land.

Ender i retten?

– Alt tyder på at hvis ikke regjeringen endrer posisjon, ender dette i Arbeidsretten. Det er et nederlag at et århundrelangt arbeidsforhold mellom prester og stat skal bli avrundet med en rettssak om arbeidstid, sier leder i arbeidstakerorganisasjonen Unio, som representerer Den norske kirkes presteforening, Anders Folkestad til Vårt Land.

– Krevende jobb

Martin Enstad, leder i Presteforeningen, mener rammeverket for å få til den avtalen prestene ønsker seg allerede finnes gjennom arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen i dag.

– Vi ønsker oss ikke ni-til-fire-prester, men det er viktig for oss å få en ramme rundt arbeidstiden vår slik at vi kan vite når jobben er gjort. Å være prest er en krevende jobb der menneskelige relasjoner er viktig, derfor må presten ha tid til å hvile slik at man har overskudd når man er på jobb. Dette er viktig både for vernet av presten og for rekruttering i framtiden, sier Enstad.

– Har selvstendighet

Ekspedisjonssjef ved kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, Torbjørn Backer Hjorthaug, sier de er opptatt av ordnede arbeidsforhold.

– Vi er selvfølgelig opptatt av ordnede arbeidsforhold, men vi mener at ordninger som regulerer prestetjenesten må ta hensyn til presteyrkets egenart. På grunn av denne har prestene hatt stor selvstendighet i hvordan de planlegger og legger opp sine arbeidsdager, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy