JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prester truer staten med arbeidsrettssak

TRUER: Fagforbundet Teologene truer med rettsak for å få orden på arbeidstiden.

TRUER: Fagforbundet Teologene truer med rettsak for å få orden på arbeidstiden.

Jøran Grønstad

Nå vil prestene har ordnet arbeidstid.

2015070612000020230821171436

joran.gronstad@lomedia.no

Prestene har i dag ingen arbeidsplan som definerer når de er på jobb og hvor mange timer i uka de skal arbeide. Slik vil de ikke lenger ha det.

Presteforeningen og Fagforbundet Teologene har gjennom vinteren og våren vært i samtaler med sin motpart på arbeidsgiversiden, kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, men konflikten er fortsatt ikke løst, skriver Vårt Land.

Ender i retten?

– Alt tyder på at hvis ikke regjeringen endrer posisjon, ender dette i Arbeidsretten. Det er et nederlag at et århundrelangt arbeidsforhold mellom prester og stat skal bli avrundet med en rettssak om arbeidstid, sier leder i arbeidstakerorganisasjonen Unio, som representerer Den norske kirkes presteforening, Anders Folkestad til Vårt Land.

– Krevende jobb

Martin Enstad, leder i Presteforeningen, mener rammeverket for å få til den avtalen prestene ønsker seg allerede finnes gjennom arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen i dag.

– Vi ønsker oss ikke ni-til-fire-prester, men det er viktig for oss å få en ramme rundt arbeidstiden vår slik at vi kan vite når jobben er gjort. Å være prest er en krevende jobb der menneskelige relasjoner er viktig, derfor må presten ha tid til å hvile slik at man har overskudd når man er på jobb. Dette er viktig både for vernet av presten og for rekruttering i framtiden, sier Enstad.

– Har selvstendighet

Ekspedisjonssjef ved kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, Torbjørn Backer Hjorthaug, sier de er opptatt av ordnede arbeidsforhold.

– Vi er selvfølgelig opptatt av ordnede arbeidsforhold, men vi mener at ordninger som regulerer prestetjenesten må ta hensyn til presteyrkets egenart. På grunn av denne har prestene hatt stor selvstendighet i hvordan de planlegger og legger opp sine arbeidsdager, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy