JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skjerming av offentlige tjenester er en fiksjon

AVSLØRER: Wikileaks avslører at det ikke ligger an til skjerming av offentlige tjenester i TISA-avtalen.

AVSLØRER: Wikileaks avslører at det ikke ligger an til skjerming av offentlige tjenester i TISA-avtalen.

Handelsavtalen vil omfatte absolutt alle tjenester, ifølge Wikileaks.

2015070712000020230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Frihandelsavtalen TISA vil åpne store deler av offentlig sektor for internasjonal frihandel med tjenester, ifølge Klassekampen.

Det betyr igjen at det ikke vil bli noen unntak for offentlige tjenester i den nye avtalen.

LO-leder Gerd Kristiansen var nylig ute og krevde at offentlige tjenester må skjermes i TISA-avtalen.

Hemmelighold

Forhandlingene om den nye frihandelsavtalen om tjenester er strengt hemmelige, men nå er det siste utkastet til hovedteksten lekket av varslernettstedet Wikileaks.

Fagforbundets Mette Nord og sju andre forbundsledere har gått sammen om et opprop, der de krever åpenhet i forhandlingene om handelsavtalen.

– Ikke beroliget

– Lekkasjene viser at det er stor grunn til å være skeptisk, sier Mette Nord til fagbladet.no.

– UD og deres forhandlere mener det får ubetydelige konsekvenser og begrensninger for hvordan Norge kan organisere velfed og infrastruktur med en avtale. Vi er ikke beroliget, sier hun.

– LOs posisjonsnotat er viktig. Det ivaretar hvilke begrensninger vi mener er nødvendige, sier forbundslederen.

Omfatter alt

Siden debatten om de strengt hemmelige forhandlingene om frihandelsavtalen Tisa startet, har omkvedet fra norske myndigheter vært at de sentrale delene av velferdsstaten vil være unntatt, skriver Klassekampen.

Men i den lekkede teksten går det fram at avtalen omfatter absolutt alle tjenester. Det eneste unntaket er der det ikke finnes konkurranse fra private tjenestetilbydere.

Dermed er så å si hele den norske velferdsstaten omfattet, siden det finnes private innslag i så å si alle sektorer, ifølge venstresidas dagsavis.

– «Skjermingen» av offentlige tjenester er en fiksjon, den omfatter bare de fåtall av tilfeller der en tjeneste tilbys gratis av et offentlig monopol, skriver jussprofessor Jane Kelsey i en analyse av avtaleteksten.

Truer NSB og Posten

Om avtaleteksten blir stående, blir det ulovlig etter Tisa-reglene å gi fordeler til lokale eller nasjonale selskaper innen for eksempel kringkasting, utdanning, kraftforsyning eller renovasjon. Det vil for eksempel ikke være mulig å gi oppdrag spesifikt til lokale tjenesteleverandører, for å prioritere lokale arbeidsplasser.

I tillegg kan reglene få konsekvenser for etablerte offentlige selskaper som NSB og Posten.

Heier på Wikileaks

– Vi får vite mer fra Wikileaks enn fra regjeringen. Nå blir det endelig mulig å ha en informert diskusjon, sier stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

Dette er TISA

Trade In Services Agreement (TISA) er en avtale om handel med tjenester.

Forhandlingene har pågått siden våren 2013.

51 stater deltar i forhandlingene, de fleste av dem rike land, inkludert Norge.

Disse landene står for 70 prosent av all handel med tjenester i verden.

Kritikerne frykter at en slik avtale vil fremme mer konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester og hindre nasjonale og lokale myndigheter i å reversere privatiseringen.

Motstandere av avtalen er også bekymret for at reguleringer som skal beskytte helse, miljø, arbeidstaker- og forbrukerrettigheter vil svekkes.

Forhandlingene omfatter i utgangspunktet de aller fleste tjenestesektorer, med unntak av luftfartsrettigheter og ikke-kommersielle offentlige tjenester som rettsvesen, forsvar og trygdetjenester.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy