– Viktig å forebygge muskel- og skjelettplager
Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til langtidssykefravær og uførepensjonering. Derfor har forebygging av slike plager vært et av Arbeidstilsynets hovedsatsinger i flere år.
per.flakstad@fagforbundet.no
Føre var-tilsyn er en nasjonal satsing, og ifølge Arbeidstilsynets årsrapport for 2012 kan seks av ti virksomheter ikke dokumentere at de har kartlagt og risikovurdert hvilke arbeidsoppgaver hos dem som kan forårsake muskel- og skjelettplager for de ansatte.
Seks av ti virksomheter har heller ikke gjennomført den opplæringen de skal for å forebygge slike plager.
– Dette er bekymringsfullt, spesielt siden våre føre var-tilsyn er gjennomført i bransjer og næringer med stor risiko for muskel- og skjelettplager, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
Barnehager
Føre var-tilsynene er gjort i blant annet barnehager, sammen med virksomheter innen bygg- og anlegg, industri, hotell og restaurant, ambulansetjenester og kontorarbeidsplasser.
– Vi er ganske utsatt, men det finnes mange hjelpemidler som gjør arbeidet lettere og som reduserer risikoen for å pådra seg muskel- og skjelettplager, sier Kristian Meyer. Han har for tiden permisjon fra Lyngfaret barnehage i Loddefjord for å være hovedtillitsvalgt i byrådsavdelingen for barnehage og skole i Bergen.
– I barnehagen der jeg jobbet, hadde vi stellebord med heve- og senkefunksjon, og vi hadde stoler som var tilpasset hver enkelt ansatt. Ofte skal det ikke så veldig kompliserte tiltak til for å redusere risikoen, men det koster jo penger, og vil alltid være en budsjettdiskusjon, sier Meyer.
– Samtidig vet vi jo at det lønner seg å bruke penger på tiltak som reduserer sykefraværet og som bidrar til at folk kan stå lenger i jobb uten å bli uføre eller tidligpensjonere seg, fortsetter han.
Bedre kunnskap
– På tilsyn ser vi at det gjøres mange tiltak for å forebygge muskel- og skjelettplager. Men tiltakene blir ofte iverksatt etter at det har skjedd noe som førte til at en ansatt ble skadet. Det er mye å hente på forebygge i forkant i stedet for å måtte reparere etterpå, sier Finboe Svendsen.
Arbeidstilsynet har gjort oppfølgingsinnsyn i rundt 200 virksomheter i forbindelse med føre var-satsingen, og 96 prosent av virksomhetene bekreftet at de hadde fått bedre kunnskap om å forebygge muskel- og skjelettplager.
– Det er gledelig å se at innsatsen vår gjør en forskjell, sier arbeidstilsynsdirektøren.
Viktig å bruke utstyret
Arbeidstilsynets generelle inntrykk er at tiltakene som gjennomføres for å forebygge muskel- og skjelettplager er for tilfeldig valgt og ikke basert på systematiske risikovurderinger.
Det kan Steinar Meyer være enig i.
– Det blir lett slik at det settes inn tiltak først etter en skade. Helse- miljø og sikkerhet er i første rekke et arbeidsgiveransvar, men det er også viktig at de ansatte bruker det utstyret som blir kjøpt inn for å gjøre arbeidet enklere og sikrere. Dette er også noe kolleger på arbeidsplassen må være flinke og minne hverandre på hele tiden, understreker Meyer.