ola.tommeras@fagforbundet.no
Det vakte oppsikt langt utenfor Norges grenser da Renclawowicz mistet jobben som renholder ved sykehuset i Skien. Begrunnelsen var at hun hadde snakket polsk i ubetalte lunsjpause. Dette var i strid med sykehusets retningslinjer.
Fagforbundet Helseforetaket Nedre Telemark, hadde allerede fått henvendelser fra ansatte om regelverket, da oppsigelsen kom. I tillegg til oppsigelsen fikk flere av hennes kolleger advarsel. Samtlige ble i ettertid trukket tilbake.
- Jeg håper vi slipper å se flere slike saker i framtida. Det er rett og slett trist å oppleve at vi ikke har kommet lenger i arbedislivet, sier leder av Fagforbundet Helseforetaket Nedre Telemark, Lise Larsen.
Solid oppreisning
Rettmeklingsprotokollen viser at Renclawowicz har fått 60.000 kroner i erstatning for økonomisk tap og 130.000 kroner i oppreisning. Sykehusets ledelse og Renclawowicz ble enige om erstatningen i et forlik i forrige uke.
Advokat Sebastian Garstecki har ført saken for Renclawowicz. Han er godt fornøyd med resultatet.
- Jeg er glad for at sykehuset innser at denne oppsigelsen var graverende. Beløpet for oppreisning er solid, kommenterer Garstecki.
Flere saker
Garstecki har spesialisert seg på østeuropeere som har havnet i arbeidskonflikter i Norge, og har kontinuerlig et titalls saker gående.
- Jeg tviler ikke på at det kan finnes flere tilsvarende saker på norske arbeidsplasser, sier Garstecki.
Han håper arbeidsgivere med tilsvarende ideer om å forby andre språk i lunsjen, merker seg resultatet av rettsmeklingen i Skien.
Renclawowicz selv sier til Dagbladet at hun nå endelig kan gå videre.
- Jeg er lettet og fornøyd.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold