JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for solid oppreisning etter oppsigelse

Johanna Renclawowicz (34) fikk sparken fra sykehuset Telemark i Skien fordi hun snakket polsk i lunsjen. I forrige uke fikk hun erstatning og oppreisning.

2013021115403720131216214432

ola.tommeras@fagforbundet.no

Det vakte oppsikt langt utenfor Norges grenser da Renclawowicz mistet jobben som renholder ved sykehuset i Skien. Begrunnelsen var at hun hadde snakket polsk i ubetalte lunsjpause. Dette var i strid med sykehusets retningslinjer.

Fagforbundet Helseforetaket Nedre Telemark, hadde allerede fått henvendelser fra ansatte om regelverket, da oppsigelsen kom. I tillegg til oppsigelsen fikk flere av hennes kolleger advarsel. Samtlige ble i ettertid trukket tilbake.

- Jeg håper vi slipper å se flere slike saker i framtida. Det er rett og slett trist å oppleve at vi ikke har kommet lenger i arbedislivet, sier leder av Fagforbundet Helseforetaket Nedre Telemark, Lise Larsen.

Solid oppreisning

Rettmeklingsprotokollen viser at Renclawowicz har fått 60.000 kroner i erstatning for økonomisk tap og 130.000 kroner i oppreisning. Sykehusets ledelse og Renclawowicz ble enige om erstatningen i et forlik i forrige uke.

Advokat Sebastian Garstecki har ført saken for Renclawowicz. Han er godt fornøyd med resultatet.

- Jeg er glad for at sykehuset innser at denne oppsigelsen var graverende. Beløpet for oppreisning er solid, kommenterer Garstecki.

Flere saker

Garstecki har spesialisert seg på østeuropeere som har havnet i arbeidskonflikter i Norge, og har kontinuerlig et titalls saker gående.

- Jeg tviler ikke på at det kan finnes flere tilsvarende saker på norske arbeidsplasser, sier Garstecki.

Han håper arbeidsgivere med tilsvarende ideer om å forby andre språk i lunsjen, merker seg resultatet av rettsmeklingen i Skien.

Renclawowicz selv sier til Dagbladet at hun nå endelig kan gå videre.

- Jeg er lettet og fornøyd.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy