JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sangskattkiste fra Utøya åpnes

En av sidene på sangportalen "100 songar om AUF og Utøya" som åpnes i dag.

En av sidene på sangportalen "100 songar om AUF og Utøya" som åpnes i dag.

Faksimile

I dag, på dagen fire år etter massakren på Utøya, åpnes en gratis digital sangskattkiste med 100 sanger som er blitt sunget av AUFere på Utøya gjennom tidene.

2015072212000020230821171436

nina.hanssen@lomedia.no

– Dette nettstedet er et kjærlighetsbrev fra Utøya-veteraner til den plassen og tradisjonen vi er stolte av, sier Anne Marit Godal, en av Utøyaveteranene som har samlet sangskatten.

Godal har en drøm om sangen igjen skal få lytt liv og skape samhold og glede for nye ungdomsgenerasjoner i AUF. Sangtradisjonene har alltid stått sterkt i arbeiderbevegelsen, påpeker hun.

– Ungdom synger alltid sine egne, nye sanger. Men vi ønsker at AUF-ere skal få mulighet til å bli kjent med lyden av Utøya i generasjonene før dem. Nå kan de høre, velge og vrake sangene fra 60-tallet og fram til 2000-tallet.

Lett tilgjengelig

Ildsjelen som har tørket støv av gamle sanger og samlet dem i ny moderne versjon på nett, brenner for at sangene skal være lett tilgjengelig for ungdommene.

På nettsiden som hun har jobbet med over flere måneder finner man tekst og melodi og det er lett å søke opp sanger etter kategorier. For kraften i arbeidersangene er der ennå selv om det er blitt mindre vanlig med sang på de politiske møtene. Ikke bare kan sangen fungere som sosialt lim mellom mennesker og skape fellesskapsfølelse, trygghet og samstemthet. Nå har forskere også funnet ut at det å synge rett og slett gir bedre helse, bedre selvfølelse, økt energi og et lysere sinn. Synger du sammen med andre, får du enda mer helse, livskvalitet og velvære på kjøpet. Selv har Godal mange sangminner fra sin tid som aktiv i arbeiderbevegelsen og de fineste øyeblikkene hun husker fra AUF-leirene på Utøya var sangene de sang rundt bålet på kveldene.

Veteranene sang på dugnader

Ideen til denne nye sangportalen startet med at Godal og resten av veteranene sang seg igjennom de første dugnadene på Utøya sommeren 2013.

– Vi merket at vi trengte sangen og at den bandt oss sammen. Vi kom fra ulike generasjoner men vi hadde lært de samme sangene. Vi fant ikke sangene på nett så etter hvert begynte vi å samle inn sanger på loft og i kjellere. Hvis vi ikke fant sangene så tok vi fram mikrofonen og sang inn på nytt. Nå har vi altså laget en skattkiste av 100 sanger som alle har forankring i AUF og Utøya. I 2015 blir det leir på Utøya. Igjen.

Fra papir til flermedia

l Ifølge ildsjelen og sangfuglen Godal har AUF fortsatt sangboka som ble laga rundt 1990 og mange av sangene er helt ukjente for yngre generasjoner. Nå håper hun at ungdommene - og også godt voksne - tar i bruk nettsiden og øver seg på tekstene og melodiene. På siden finnes i dag 100 sanger, men håpet er at det blir enda flere etter hvert. Godal har fått god hjelp til å samle inn sangene fra flere hold.

– Folk har lett i kjellere og på loft etter plater, kassetter og tekster som har betydd noe for dem.

For de som ikke er godt kjent med arbeidersangene fra før foreslår Godal at de kan følge det hun har kalt AUFs sangskole i tre deler som også ligger på nettsiden. Selv er hun vokst opp med mye arbeidersang i hjemmet og denne arven ønsker hun nå å videreføre til andre.

Høyaktuelle i dag

– Hører man på tekstene om likestilling, rasisme, rus og ensomhet i dag så blir man kanskje overrasket over hvor politisk aktuelle de fortsatt er, sier hun.

– Kanskje trengs samhold og solidariteten som vi synger om enda mer i dag enn før, spør hun? Målet var å åpne denne sangkisten før AUF åpnet sin sommerleir på Utøya 7.august, men ettersom nettsiden allerede var oppe og gikk, så synes hun det var like greit å åpne den på samme dag som minnemarkeringen for 22.juli.

– Vi ønsker at folk skal vite at den finnes og ta den i bruk. Og vi håper at noen av sangene vil leve videre på Utøya.

Syng med:

Her er den nye nettsiden som blir lansert i dag med 100 arbeidersanger: https://aufsynger.wordpress.com/

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy