JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avdekket grov arbeidskriminalitet

Sakttedirektøren frykter at opp mot en tredel av byggenæringen er infisert med svart arbeid.

Sakttedirektøren frykter at opp mot en tredel av byggenæringen er infisert med svart arbeid.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Livsfarlig usikret arbeid, trygdesvindel og millioner i ubetalt skatt var noe av det som ble avdekket da myndighetene i vår aksjonerte mot byggenæringen.

2015072212000020230821171436

frifagbevegelse@lomedia.no

Det var i den siste uka i mai at spesialgruppa mot arbeidslivskriminalitet i Oslo gikk til aksjon mot byggefirmaer på Østlandet. I løpet av ei knapp uke ble 25 byggeplasser med 116 virksomheter og 247 arbeidstakere sjekket. Ifølge VG var dette noen av resultatene:

En av fire arbeidstakere var ikke registrert i arbeidstakerregisteret.

Fem saker blir etterforsket for mulig trygdesvindel.

Ti millioner kroner skulle vært betalt i skatt og avgifter til staten.

Hver tiende utenlandske arbeidstaker manglet skattekort.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier til VG at han tror dette bare er toppen av isfjellet.

– Undersøkelser har vist at det kanskje er opp mot 30 prosent av bransjen som er svart, og det sier det meste, er hans kommentar.

Mange råtne egg

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, sier han ønsker all gransking av byggenæringen velkommen. Han mener bransjen er spesielt utsatt for kriminelle aktører.

– Vi vet at det er altfor mange råtne egg som prøver å få fotfeste i byggenæringen. Det er en næring som kan beskrives som sammensatt av blant annet lange kontraktkjeder, mye innleid arbeidskraft, bruk av mange underentrepriser og vi er en næring som er arbeidsintensiv ofte med store beløp, sier Sandnes.

Vellykket prøveordning i Bergen

Bergen var først ute med å opprette ei spesialgruppe mot arbeidslivskriminalitet der Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Kemneren og politiet samarbeider både om å gjennomføre kontroller og om oppfølgingen etterpå.

Gode erfaringer fra Bergen gjorde at også Stavanger og Oslo fikk slike spesialgrupper fra og med i år.

Må gå etter bakmennene

Regiondirektør i Arbeidstilsynet, Ørnulf Halmrast, deltar i spesialgruppas arbeid og har lenge ivret for et slikt samarbeid.

– Håpet er at vi skal rulle opp flere saker à la «Lime-saken», og ta bakmenn. Et viktig mål for samarbeidet er å avdekke nettverk som er organisert for å hente ut stor fortjeneste ved å begå lovbrudd, sier Halmrast til VG.

Han mener det er avgjørende at myndighetene greier å forfølge pengestrømmene i de kriminelle nettverkene.

– Får vi gjort noe med det, får vi tatt bort mye av det som er den groveste useriøsiteten og kriminaliteten. Muligheten til å avdekke bakmennene er noe vi har manglet tidligere. Gjør vi det kan andre aktører konkurrere på like vilkår, det blir bedre arbeidsforhold, innbetaling av skatter og avgifter og mer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy