Sakttedirektøren frykter at opp mot en tredel av byggenæringen er infisert med svart arbeid.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
frifagbevegelse@lomedia.no
Det var i den siste uka i mai at spesialgruppa mot arbeidslivskriminalitet i Oslo gikk til aksjon mot byggefirmaer på Østlandet. I løpet av ei knapp uke ble 25 byggeplasser med 116 virksomheter og 247 arbeidstakere sjekket. Ifølge VG var dette noen av resultatene:
En av fire arbeidstakere var ikke registrert i arbeidstakerregisteret.
Fem saker blir etterforsket for mulig trygdesvindel.
Ti millioner kroner skulle vært betalt i skatt og avgifter til staten.
Hver tiende utenlandske arbeidstaker manglet skattekort.
Skattedirektør Hans Christian Holte sier til VG at han tror dette bare er toppen av isfjellet.
– Undersøkelser har vist at det kanskje er opp mot 30 prosent av bransjen som er svart, og det sier det meste, er hans kommentar.
Mange råtne egg
Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, sier han ønsker all gransking av byggenæringen velkommen. Han mener bransjen er spesielt utsatt for kriminelle aktører.
– Vi vet at det er altfor mange råtne egg som prøver å få fotfeste i byggenæringen. Det er en næring som kan beskrives som sammensatt av blant annet lange kontraktkjeder, mye innleid arbeidskraft, bruk av mange underentrepriser og vi er en næring som er arbeidsintensiv ofte med store beløp, sier Sandnes.
Vellykket prøveordning i Bergen
Bergen var først ute med å opprette ei spesialgruppe mot arbeidslivskriminalitet der Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Kemneren og politiet samarbeider både om å gjennomføre kontroller og om oppfølgingen etterpå.
Gode erfaringer fra Bergen gjorde at også Stavanger og Oslo fikk slike spesialgrupper fra og med i år.
Må gå etter bakmennene
Regiondirektør i Arbeidstilsynet, Ørnulf Halmrast, deltar i spesialgruppas arbeid og har lenge ivret for et slikt samarbeid.
– Håpet er at vi skal rulle opp flere saker à la «Lime-saken», og ta bakmenn. Et viktig mål for samarbeidet er å avdekke nettverk som er organisert for å hente ut stor fortjeneste ved å begå lovbrudd, sier Halmrast til VG.
Han mener det er avgjørende at myndighetene greier å forfølge pengestrømmene i de kriminelle nettverkene.
– Får vi gjort noe med det, får vi tatt bort mye av det som er den groveste useriøsiteten og kriminaliteten. Muligheten til å avdekke bakmennene er noe vi har manglet tidligere. Gjør vi det kan andre aktører konkurrere på like vilkår, det blir bedre arbeidsforhold, innbetaling av skatter og avgifter og mer.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad