JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Riggrederne anker pensjonsdom

Transocean, her rperesentert ved boreriggen Balder Viking, er ett av de 18 riggrederiene som er involvert i stirden om nattilleggene til de ansatte skal regnes med i grunnlaget for beregning av pensjon.

Transocean, her rperesentert ved boreriggen Balder Viking, er ett av de 18 riggrederiene som er involvert i stirden om nattilleggene til de ansatte skal regnes med i grunnlaget for beregning av pensjon.

Marcus Roos

Riggeierne gir seg ikke. Striden med 7.500 oljearbeidere om nattillegget skal inngå i pensjonsgrunnlaget blir anket inn for Høyesterett.

2015072312000020150803115956

einar.fjellvik@lomedia.no

I går sto jubelen i taket i oljearbeiderforbundene IndustriEnergi og Safe. En enstemmig Gulating lagmannsrett hadde gitt dem medhold i kravet om at nattillegget for 7.500 ansatte i 18 flyteriggbedrifter skal regnes med i pensjonsgrunnlaget. For den enkelte betyr det 50.000 kroner høyere pensjonsgrunnlag hvert år.

Ankes

Allerede i dag er det klart at arbeidsgiverne ikke aksepterer nederlaget i lagmannsretten. I en tekstmelding til Bergens Tidendes næringslivsnettsted, Sysla, skriver Norges Rederiforbunds advokat Pål Tangen at dommen vil bli anket.

Tangen er for tiden på ferie og har ikke lest dommen i detalj, men sier likevel dette om hvorfor riggselskapene vil anke saken inn for Høyesterett:

– Jeg merker meg at Gulating velger å overse det faktum at de sentrale tariffpartene i en landsdekkende overenskomst siden 1994 har avtalt at pensjonsgrunnlaget er regulativlønn som ikke inkluderer nattillegget.

Foreldet formulering

Advokat Alexander Lindboe i IndustriEnergi medgir at formuleringene i tariffavtalen burde vært justert i tråd med endringene i lovverket. Da lov om foretakspensjon ble vedtatt i 2001 vedtok lovgiverne å utvide pensjonsgrunnlaget ved at også faste tillegg skulle inngå i den lønna pensjonen beregnes ut fra.

– Men, påpeker han overfor FriFagbevegelse.no,

– Både den rammeavtalen om tjenestepensjon som er inngått med Rederiforbundet og de pensjonsavtalene som er inngått i riggrederiene inneholder henvisninger til det gjeldende pensjonslovverket. Vi mener derfor at disse pensjonsavtalene må bruke det samme pensjonsgrunnlaget som en anvist i lov om foretakspensjon, og det fikk vi fullt medhold i av lagmannsretten.

Uvisst når avgjørelsen faller

Lindboe tør ikke spekulere i hvor lag tid det vil ta før en endelig avgjørelse foreligger i denne saken. Nå skal først Rederiforbundet og riggrederiene utarbeide sin ankeerklæring. Deretter skal fagforbundene gi sine tilsvar før Høyesteretts ankeutvalg avgjør om saken slipper inn for landets høyeste domstol.

Lindboe har likevel tro på at behandlingen i Høyesterett vil gå raskere enn det året det tok å få saken behandlet i lagmannsretten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy