LO må ansette flere jurister
– Vi har en 30-40 prosent økning i saksmengde i 2015. Størstedelen av økningen dreier seg om nedbemanning.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det opplyser lederen for LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen til avisa Klassekampen.
Ifølge ham må avdelingen nå ansette to nye jurister for å håndtere den økte saksmengden, og det er i hovedsak brudd på ansiennitetsreglene som gjør nedbemanningene konfliktfylte.
Kvitter seg med de eldste
LO-advokat Kathrine Rygh Monsen forteller om flere eksempler der eldre arbeidstakere og arbeidstakere med dårlig helse blir valgt ut i nedbemanningsprosessene.
– Dette skjer på bekostning av ansiennitet, sier Rygh Monsen.
Advokaten peker på situasjoner der det vanligvis ikke ville vært oppsigelsesgrunnlag:
– Noen ganger ser vi at de går på arbeidstakers forhold som begrunnelse for utvelgelsen. Det kan for eksempel være arbeidstakere som arbeidsgivere oppfatter som brysomme, som tør og si ifra og stå på rettighetene sine, noe som arbeidsgiver kaller samarbeidsproblemer. Det kan også være tilfeller av forsentkomming eller andre forhold som trolig ikke ville ha vært nok til oppsigelse begrunnet i «arbeidstakers forhold».
Hun trekker også fram hvordan kompetansebegrepet kan brukes for å kvitte seg med eldre arbeidstakere:
– Vi har eksempler på at yngre arbeidstakere med kortere ansiennitet blir vurdert til å ha høyere kompetanse selv om det kanskje egentlig handler mer om arbeidstempo. Da blir kompetansevurderingen sett opp mot ansienniteten stridstemaet.
NHO: Ikke enig
– Vi kjenner oss ikke igjen i bildet, tvert imot, sier Nina Melsom, avdelingsdirektør i NHOs arbeidsrettsavdeling.
Hun mener bedriftene foretar en samvittighetsfull vurdering i samråd med tillitsvalgte.
NHO-direktøren legger likevel til at når bedriftene er i en vanskelig situasjon og må nedbemanne, er de interessert i videre drift
– Da trengs nøkkelpersonell, og arbeidsgiver vil gjerne fokusere på kompetanse. De ansatte vil lettere fokusere på ansiennitet som utvelgelseskriteria, sier Melsom.