JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil privatisere Oslos kommunale barnehager

– Et angrep på kvaliteten, mener Fagforbundets Randi Færevik, som blir skremt av forslaget om å legge byens kommunale barnehager ut på anbud.

2012060710032220131216192727

Forslaget om å legge Oslos kommunale barnehager ut på anbud ble fremmet av det borgerlige bystyreflertallet Høyre, FrP, Venstre og KrF i forbindelse med budsjettrevidering 2012.

Partiene ber nå byrådet utrede grunnlaget for et mulig salg av hovedstadens kommunale barnehager, for på den måten frigjøre midler til andre offentlige tjenester.

Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I Hagen sammenligner barnehagedrift og dagligvarevirksomhet.

– Vi vil redusere kommunens lånegjeld slik at vi sparer renter og avdrag, og får mer penger til å styrke eldreomsorgen, få bedre veier og bedre nødvendige offentlige tjenester. Og ikke engasjere oss i ting som private gjør bedre og billigere, sier Hagen til nrk.no.

Det får Fagforbundets Randi Færevik til å reagere. Hun mener at å tjene penger ikke burde være den sterkeste drivkraften bak å drive barnehage.

– Dette er et angrep på lønns- og ansettelsesvilkår, og et angrep på kvaliteten, sier Færevik, som er prosjektleder for Oslobarnehagen i Fagforbundet Oslo.

I en fersk analyse gjort av Telemarksforskning, kommer det fram at private barnehager har en gjennomgående lavere bemanning enn de kommunale, og at de private har betydelig lavere personalomkostninger per årsverk.

– Det betyr at de ansatte tjener mindre og har dårligere pensjonsvilkår i private barnehager, forklarer Færevik.

Hun understreker at det ikke er selve privatiseringen som er problemet, men at man skal kunne bli rik på barnehagedrift.

– Noen har blitt millionærer på å drive barnehage. Samtidig vil en privatisering av barnehagene bety at vi mister muligheten til å kontrollere at pengene går dit de skal. Det finnes mange gode private barnehager, hvor man ikke tar ut masse overskudd, men lar pengene gå tilbake til barna og de ansatte.

I følge Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, vil det eventuelt bare være snakk om å selge noen av barnehagene.

Det har Færevik liten tro på.

– Jeg tror at hvis Oslo kommune først begynner å konkurranseutsette en av barnehagene, vil det være vanskelig å stoppe, sier Færevik.

Hun tror både de ansatte og barna vil merke konsekvensene av en eventuell privatisering.

– Det er klart man vil merke det, hvis man sparer på de ansatte. Konkurranse øker kvalitet? Det er jeg skeptisk til.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy