ola.tommeras@fagforbundet.no
Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre møtte nær 200 ledere og tillitsvalgte på sykehuskonferansen onsdag ettermiddag. Det var på forhånd høye forventninger knyttet til hva Gahr Støre ville si om trepartssamarbeid, og forventningene ble innfridd.
- En del av dagsordenen
I januar presenterte Gahr Støre ti punkter han vil jobbe etter. Onsdag ettermiddag gjentok han punktene, og ga forsamlingen et klart løfte.
- Samarbeid mellom partene vil være en del av framtidig dagsorden når disse oppgavene skal løses, sa han, og utdypet:
- Når vi vet at 40 prosent av alkoholbruk skjer i arbeidslivet, så er det ikke helseministeren som kan løse utfordringene knyttet til det. Det er det partene i arbeidslivet som kan. Hvis vi mener at fysisk aktivitet betyr noe for folkehelse, så må vi ut der aktivitetene er. Partene i arbeidslivet er en ressurs som vi trenger for å løse framtidas utfordringer, fastslo Gahr Støre.
AU-medlem Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet kvitterte for invitasjonen:
- Vi er glade for invitasjon til samarbeid, og ja vi kommer!
Finner løsninger
Gahr Støres ti punkter, eller bud som de etter hvert ble kalt på konferansen, er lengre åpningstider, redusert deltidsbruk og mer heltid, bedre oppgavefordeling, fjerning av unødvendig rapportering, avvikle kvotefordeling av legestillinger, raskere diagnostisering, mer forskning og utprøving av ny teknologi, bedre metoder for prioritering og bedre ledelse.
- Det skjer allerede mye der ute som er en del av denne agendaen, sa Gahr Støre, som tok til orde for å finne løsninger hos hverandre.
- Vi trenger ikke å finne opp hjulet på nytt hver gang, poengterte han.
Offentlig er moderne
Gahr Støre gikk kraftig i møte med argumenter for privatisering av sykehussektoren.
- Det er offentlig drift av sykehus som er moderne. Det er de som vil bryte opp dette som går bakover, vi vil videre framover, sa Gahr Støre.
Han karakteriserte forslagene om å gi pasienten en sjekk når den har behov for lege, og la private overta drift som å slipe vekk juvelen i kronen på norske helsevesen.
- Det er ikke slik at det står en masse ledige leger i private sykehus klare til å ta seg av oppgaver det offentlige ikke rekker. Disse legene kommer fra et sted. De er utdannet av det offentlige og opplært i offentlige sykehus. Det er fellesskapet som har investert i dem, poengterte han, og gjorde det klart at han ikke ser det som noen god politikk å bruke skattepenger til å trekke leger fra det offentlige til det private for å generere overskudd til eiere etablert i skatteparadis.
Ingen prestisje
Gahr Støre avviser klart at sykehusregionene skaper byråkrati, men lovet også onsdag at det ikke finnes prestisje i organisasjonsmodellen.
- Vi er villig til å justere modellen etter hvert som det er behov for det, men det er en dårlig løsning å fjerne sykehusregionene. Spesielt vil det ramme nord, vest og midt-Norge. En konsekvens av å fjerne sykehusregionene vil være sentralisering. Et sykehusdirektorat i Oslo vil være mye loenger unna Vesterålen enn Helse Nord, poengterte han.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com