per.flakstad@fagforbundet.no
– En lovfesting av offentlig pensjon vil gjøre det nesten umulig å tjene penger på velferd, sier SV-leder Audun Lysbakken til Klassekampen.
– Dette vil sikre pensjonen for blant andre hjelpepleiere, førskolelærere og assistenter, og i tillegg vil det bremse privatiseringen i velferdssektoren, sier han.
Lovfesting – en av flere muligheter
– Det er flere måter å løse pensjonsutfordringene på når private selskaper overtar driften av en offentlig tjeneste. Lovfesting av pensjonsrettighetene er én vei, kollektive avtaler og tariffesting av rettighetene er en annen, sier Klemet Rønning-Aaby som er leder i LO Kommune.
– I fjor høst streiket de ansatte helsefagarbeiderne og assistentene ved privatdrevne sykehjem for å få de samme pensjonsrettighetene som sykepleierne med sine lovfestede rettigheter. Det endte med tvungen lønnsnemnd og en kjennelse fra Rikslønnsnemnda som fullt og helt fulgte arbeidsgivernes argumentasjon.
– Med det som erfaringsbakgrunn, kan det virke som om avtale- og tariffveien kan bli veldig lang å gå, og vi er positive til å se på en lovfesting av pensjonsrettighetene, fortsetter han.
Viktig med like ordninger
– Spesielt i de arbeidskraftintensive deler av kommune- og helsesektoren, som blant andre pleie- og eldreomsorg barnehager, barnevern, rusomsorg og psykiatri, er den betydelig lavere sparingen til de ansattes pensjoner, det vil si lavere kostnader, et viktig konkurransefortrinn for private, kommersielle selskaper. Det er ingen god og varig løsning å ha det slik i Velferds-Norge, mener Rønning-Aaby.
– Hvis vi ser på situasjonen for de ansatte på for eksempel Ammerudlunden i Oslo – der private selskaper har vært inne som drivere, så ute, og nå skal inn igjen – snakker vi om stor usikkerhet for de ansattes pensjonsrettigheter. Dette fører også til blant annet unødvendig stor turnover og mange nye ansatte å forholde seg til for beboerne. Samtidig svekkes mulighetene for en stabil drift og systematisk kvalitetsutvikling. På den måten mener jeg at dårligere lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for de ansatte til syvende og sist fører til dårligere kvalitet på tilbudet til brukerne.
Ekstra urimelig
– Derfor er det viktig at de ansatte i Velferds-Norge får en lik pensjonsordning uavhengig av utdanning, hvilket yrke de har og hvem de har som arbeidsgiver.
– Betydelige tap av pensjonsrettigheter er dessuten ekstra urimelig når dette ikke skjer etter eget valg av arbeidsgiver, men på grunn av politiske vedtak om konkurranseutsetting og privatisering av kommunens tjenester.
– Kommunene bruker konkurranse fordi de tror de skal spare penger, mens de kommersielle velferdsselskapene vil tjene penger. Det er ikke rimelig og rettferdig at det er de ansatte som må betale for dette gjennom å få lavere pensjon når de blir gamle, sier Klemet Rønning-Aaby.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen