JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil lovfeste offentlig pensjon

SV foreslår i sitt nye partiprogram at offentlig ansatte skal få med seg pensjonsrettighetene hvis private overtar driften. – Vi er positive til en slik løsning, sier leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby.

2013022209423220131216215152

per.flakstad@fagforbundet.no

– En lovfesting av offentlig pensjon vil gjøre det nesten umulig å tjene penger på velferd, sier SV-leder Audun Lysbakken til Klassekampen.

– Dette vil sikre pensjonen for blant andre hjelpepleiere, førskolelærere og assistenter, og i tillegg vil det bremse privatiseringen i velferdssektoren, sier han.

Lovfesting – en av flere muligheter

– Det er flere måter å løse pensjonsutfordringene på når private selskaper overtar driften av en offentlig tjeneste. Lovfesting av pensjonsrettighetene er én vei, kollektive avtaler og tariffesting av rettighetene er en annen, sier Klemet Rønning-Aaby som er leder i LO Kommune.

– I fjor høst streiket de ansatte helsefagarbeiderne og assistentene ved privatdrevne sykehjem for å få de samme pensjonsrettighetene som sykepleierne med sine lovfestede rettigheter. Det endte med tvungen lønnsnemnd og en kjennelse fra Rikslønnsnemnda som fullt og helt fulgte arbeidsgivernes argumentasjon.

– Med det som erfaringsbakgrunn, kan det virke som om avtale- og tariffveien kan bli veldig lang å gå, og vi er positive til å se på en lovfesting av pensjonsrettighetene, fortsetter han.

Viktig med like ordninger

– Spesielt i de arbeidskraftintensive deler av kommune- og helsesektoren, som blant andre pleie- og eldreomsorg barnehager, barnevern, rusomsorg og psykiatri, er den betydelig lavere sparingen til de ansattes pensjoner, det vil si lavere kostnader, et viktig konkurransefortrinn for private, kommersielle selskaper. Det er ingen god og varig løsning å ha det slik i Velferds-Norge, mener Rønning-Aaby.

– Hvis vi ser på situasjonen for de ansatte på for eksempel Ammerudlunden i Oslo – der private selskaper har vært inne som drivere, så ute, og nå skal inn igjen – snakker vi om stor usikkerhet for de ansattes pensjonsrettigheter. Dette fører også til blant annet unødvendig stor turnover og mange nye ansatte å forholde seg til for beboerne. Samtidig svekkes mulighetene for en stabil drift og systematisk kvalitetsutvikling. På den måten mener jeg at dårligere lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for de ansatte til syvende og sist fører til dårligere kvalitet på tilbudet til brukerne.

Ekstra urimelig

– Derfor er det viktig at de ansatte i Velferds-Norge får en lik pensjonsordning uavhengig av utdanning, hvilket yrke de har og hvem de har som arbeidsgiver.

– Betydelige tap av pensjonsrettigheter er dessuten ekstra urimelig når dette ikke skjer etter eget valg av arbeidsgiver, men på grunn av politiske vedtak om konkurranseutsetting og privatisering av kommunens tjenester.

– Kommunene bruker konkurranse fordi de tror de skal spare penger, mens de kommersielle velferdsselskapene vil tjene penger. Det er ikke rimelig og rettferdig at det er de ansatte som må betale for dette gjennom å få lavere pensjon når de blir gamle, sier Klemet Rønning-Aaby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy