JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Useriøs drift av institusjon betalt av det offentlige

30 medarbeidere har sluttet eller er uønsket på vaktlista, og det er umulig å få greie på hvem som er daglig leder. Tilsynslegen har trukket seg. Institusjonen eies av en eiendomsspekulant med flere konkurskarantener bak seg.

2012061314052820131216193054

titti.brun@fagforbundet.no

For Fagbladet begynner denne saken som en tilsynelatende ganske vanlig sak: Vi får tips om et medlem som trenger hjelp til å få utbetalt lønn og feriepenger. Etter hvert dukker det opp den ene underlige historien etter den andre. Etter intervjuer med mange av de tidligere ansatte, danner det seg et bilde av en bedrift som er uten kontroll. Betalt av det offentlige.

Eiendomsspekulant

I Brønnøysundregisteret står Øyvind Hornnæss oppført som eier, styreleder og daglig leder i Parat Omsorg AS i Nedre Eiker. Hornnæss har flere konkurskarantener bak seg, ble knyttet til rettslige krangler om forsvunne Munch-bilder og skippersertifikatet som Kjell Inge Røkke fikk trøbbel med. I fjor fikk han en knusende dom i tingretten i forhold til sin næringsdrift, og han er nylig innkalt i forliksrådet på grunn av manglende utbetaling av lønn til ansatte.

Fagbladet har ringt Øyvind Hornnæss gjentatte ganger uten å få kontakt.

Historien om et oppkjøp

Historien om Parat Omsorg AS begynner i 2009 da eiendomsspekulanten Øyvind Hornnæss kjøpte bygningene til institusjonen Tunvoll utenfor Drammen. Etter hvert overtok han også driften med bemanning, ledelse og pasienter.

Dette er pasienter som det offentlige har ansvaret for, og betaler millioner for. Det er krevende pasienter, noen trenger tett ­oppfølging. Flere er alvorlig syke, noen med psykiske lidelser, ofte kombinert med ­rusproblemer. I skrivende stund bor seks pasienter fra ulike bydeler i Oslo og ­kommuner på østlandsområdet på institusjonen.

Medarbeidere forsvinner

Etter at Hornnæss kjøpte institusjonen, blir den daværende ledelsen raskt skiftet ut, ­angivelig på grunn av samarbeidsproblemer.

Parat Omsorg søker og får inn nye, faglige ledere. Men ingen blir lenge. Flere slutter i løpet av uker eller noen måneder. Noen går på dagen.

Ikke bare ledere har sluttet. 30 medarbeidere har enten sluttet selv , eller er uønsket på vaktlista. Når Fagbladet ringer den lange listen av tidligere medarbeidere, skjer det samme gang på gang. Raske innpust og svar om at den ubehagelige perioden har de lagt bak seg. Flere ber om tenkepause, om de kan ringe tilbake.

Ubehagelig personalpolitikk

Tross tydelig ubehag, ringer de tilbake. De vil være anonyme, men bekrefter at de sluttet fordi de verken faglig, etisk eller i forhold

til personalbehandlingen kunne fortsette i jobben. Tidligere ansatte beskriver en arbeidsplass med mange rykter og beskyldninger som det er vanskelig å renvaske seg fra. Om varsler om avviksmeldinger i forhold til behandlingen av pasienter som ikke blir fulgt opp.

«Det handlet om å vinne anbud.»

«Det var en markedstenkning som var ­uforenelig med pasientbehandling.»

«Total mangel på langsiktig personalpolitikk.»

Alle ønsker at noen skal sette søkelys på driften av institusjonen, men ingen orker å stå fram.

Hvem er ledelsen?

I Brønnøysund-registeret står Parat Omsorg oppført med fire–fem ansatte. Men det er en overdrivelse.

Fagbladet ber om intervju med Jens Petersen, som står som administrativ leder for Parat Omsorg AS i anbudspapirer og i ­informasjonsbrev til medarbeiderne. Han henviser oss til institusjonsleder Therese Offerdahl. Der får vi vite at dette er hennes siste arbeidsdag, og at det ikke er ansatt noen ny leder.

– Hvem leder da institusjonen i morgen når du har sluttet?

– Det er Jens Petersen, svarer Offerdahl.

Hun svarer på noen spørsmål, men henviser stadig til Jens Petersen for å få svar på.

Hvor er ledelsen?

Vi ringer igjen til Petersen, som benekter at han er fungerende daglig leder og viser til at han ikke har noen kontrakt.

– Vil det si at det for tiden ikke er noen leder av Parat Omsorg?

– Vi har en som leder boenheten, men hun er sykmeldt.

– Er kommunene og bydelene informert om situasjonen?

– Jeg har ikke tenkt å uttale meg til deg. Du må snakke med styret, sier Petersen, og legger på.

Institusjonslederen har sluttet. Petersen nekter for at han har den daglige ledelsen, enda han underskrev brev der han titulerte seg som administrativ leder så sent som i slutten av mars i år.

Eier og styreleder Øyvind Hornnæss er som sunket i jorden.

Igjen på institusjonen utenfor Drammen, sitter seks pasienter, noen av dem alvorlig syke.

Ukjent for de betalende kommunene Fagbladet har kontaktet noen av bydelene og kommunene som betaler for pasientene. For dem er dette urovekkende opplysninger. Fagbladet går i trykken før de har rukket å få undersøkt saken.

Eier, styreleder og daglig leder er Øyvind Hornnæss.

Skifteretten har ilagt Hornnæss flere konkurskarantener.

Han knyttes til de falske skipper­sertifikatene i Sverige, som bl. a. Kjell Inge Røkke var innblandet i.

Han fikk en tingrettsdom for ­forretningsdriften sin i 2011. Dommen er anket av Hornnæss.

Han er innkalt i forliksrådet på grunn av manglende utbetaling av lønn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy