JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rasismen fikk rødt kort på Norway cup

SYNLIGE: Norsk folkehjelps telt er synlige på sletta.

SYNLIGE: Norsk folkehjelps telt er synlige på sletta.

Norsk Folkehjelp

Tirsdag ettermiddag ble alle kamper i Norway cup stoppet mens LO, NISO og deres verdipartnere viste rødt kort til rasismen. Også LO-nestleder Tor-Arne Solbakken deltok.

2015072812000020150729115540

nina.hanssen@lomedia.no

Det var en stolt Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, som tirsdag - nøaktig klokka 15.47 - fikk oppleve at alle fotballkampene på ekebergsxletta ble stoppet for å markere nulltoleranse for rasisme. Selv har Tørres lang fartstid i kampen mot rasisme. Hun har selv svært aktiv i kampen mot apartheid i Sør-Afrika og har de siste årene ledet Norsk Folkehjelp.

Tirsdag var hun på Ekerbergsletta for å markere motstand mot rasmisme sammen med spillere og samarbeidspartnere, og for å møte sine frivillige som gjør en iherdig dugnadsinnsats. På selve markeringen mot rasisme deltok, foruten Tørres og Solbakken, også NISO-leder Joachim Walltin. I tillegg var også AUF-leder Mani Husseini, president Yngve Hallen i Norges fotballforbund og Norway Cup-general Frode Kyvåg med.

– Vi er i en brytningstid i Europa og kanskje er det enda viktigere enn noen gang å markere motstand mot rasismen. Vi ønsker nok en gang å vise at forskjellsbehandling av grupper, enten det er religiøse, etniske eller kulturelle gruppe, er totalt uakseptabelt. Norway cup er en arena med folk fra hele verden så det er utrolig flott å vise rødt kort her, sier hun.

Frivillige folkehjelpere

På Ekeberg møtte også Tørres engasjerte frivillige fra Norsk Folkehjelp som jobber på feltsykehuset eller i telt spredt over hele Ekebergsletta. I år er det rundt 110 mennesker som er med på å trygge situasjonen for de mange fotballspillerne som deltar. Det er hele 9 førstehjelpsposter på Ekebergsletta og utefeltene under Norway Cup. Allerede etter de første dagene er det meldt mange skader og selv forventer de frivillige å behandle 1.500 skadetilfeller i løpet av uka. En av dem som jobber frivillig er 15-årige Truls Opstad. Vi møter han på post 4 på Ekebergsletta. Han har vært med familien sin for å hjelpe til på cupen siden 2013.

– Både mor, tante og søsken er med hvert år, så det er en tradisjon i vår familie. Jeg spiller også fotball hjemme men når jeg er her så synes jeg det er mest moro å jobbe her og møte mange ulike mennesker, sier han. For ham gjør det ingenting om det blir 16 timer på vakt i strekk.

– Jeg får god erfaring og lærer mye om å behandle skader, sier han og får nikk fra sine folkehjelpskolleger Robin Bjerke og Helene Eide.

En annen folkehjelper vi møter er Camilla Andreassen(23) fra Lørenskog. Hun er med på Norway cup første gang og synes det er veldig moro.

– Jeg tok det obligatoriske førstehjelpskurset for to år siden men lærer masse nå når jeg får lov til å hjelpe folk med skader. Jeg er her for å lære mest mulig nytt, sier hun.

Norsk Folkehjelp har vært 43 år på Norway Cup.

De bistår med førstehjelp og akutt behandling av idrettsskader.

I dag arrangeres Rødt Kort kampanjen med en felles markering på Ekebergsletta, der alle kampene stopper opp samtidig, mens spillere, trenere, dommere og publikum tar avstand fra diskriminering og andre former for forskjellsbehandling ved å gi rasisme rødt kort.

Årets Norway Cup arrangeres for 43.gang og er tidende største fotballturnering med ca 1650 lag.

NC er en møteplass for lag fra hele verden. Aldri har flere utenlandske lag deltatt.

Årets turnering er den siste for generalsekretær i mer enn 38 år, Frode Kyvåg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy