JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av ti unge uten jobb

Bare i løpet av det siste året har arbedisløsheten blant ungdom økt med over 50 prosent.

Bare i løpet av det siste året har arbedisløsheten blant ungdom økt med over 50 prosent.

colourbox.com

«Skrekkscenario» sier Arbeiderpartiets yngste stortingsrepresentant, Fredric Holen Bjørdal om de siste tallene for arbeidsløshet blant unge.

2015073012000020150820143038

frifagbevegelse@lomedia.no

– Vi var veldig spent på hvilke tall som skulle møte oss, og det ble skrekkscenarioet, sier Holen Bjørdal, til E24 om arbeidsløshetstallene Statistisk sentralbyrå presenterte denne uka. Byråets arbeidskraftsundersøkelse viste at det blitt 31.000 flere arbeidsløse det siste året. Totalt er det nå 122.000 arbeidsløse her i landet, slik arbeidskraftsundersøkelsen måler det. Det utgjør 4,4 % av arbeidsstyrken.

Blant unge i alderen 15 – 24 år er imidlertid arbeidsløsheten nå oppe i godt over 10 %, og den har økt langt kraftigere enn gjennomsnittet det siste året.

Unge rammes først

– Det er veldig typisk at det er de unge og marginale som mister jobben først når arbeidsmarkedet svekkes og man får en konjunkturnedgang, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse i en kommentar til E24.

Krever tiltak

Også Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, er bekymret over de høye arbeidsløshetstallene.

– Dette er dramatiske tall som bekrefter det vi har sagt lenge. Det mest urovekkende er at regjeringen ikke gjør noe for å stoppe utviklingen, sier hun i et intervju med Avisenes nyhetsbyrå.

Hun mener det er enkle, tradisjonelle grep som raskt kan settes inn for å snu utviklingen.

– Vi har foreslått disse grepene lenge, men regjeringen viser ingen politisk vilje til å handle. Det er snakk om å øke antall studieplasser, øke antall lærlingeplasser og sette inn flere tiltaksplasser. Vi må også sette inn virkemidler som gjør at ungdom ikke dropper ut av videregående skole, sier Stenseng.

Hun mener også at det nå må gjøres alvor av forslaget om å kunne gi dagpenger også til ungdom som vil bruke tiden til skole i stedet for å stå i ledighetskøen.

Lite nytt

Høyres Stefan Heggelund, som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, ser ikke noe nytt i tiltakene som Arbeiderpartiet vil sette i verk.

– Det er grep vi allerede har tatt. Det eneste vi ikke er enig om er tiltaket med dagpenger for elever på videregående skole. Det er åpenbare grunner til at det ikke allerede er innført. Her har vi en helt annen inngang for å gjøre grep som kan bidra til livslang læring, sier Heggelund.

Verken han eller statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i arbeids- og sosialdepartementet er overrasket over tallene.

– Det skyldes i første rekke nedgangen i oljeaktiviteten og svakere konjunkturer, påpeker statssekretæren.

Han forsikrer om at regjeringen følger utviklingen i ledigheten nøye og minner om at i revidert nasjonalbudsjett ble innsatsen styrket med 1.500 nye tiltaksplasser for andre halvår i år. Samtidig ble permitteringsordningen forbedret.

Fakta om arbeidsløshetstall:

Statistisk sentralbyrå og Nav publiserer begge arbeidsløshetstall, men målemetodene er litt ulike.

SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU) er en utvalgsundersøkelse der et representativt utvalg intervjues over telefon.

AKU-tallene for arbeidsløse omfatter alle som selv oppgir at de er uten inntektsgivende arbeid, men søker arbeid.

Arbeidsløshetstallene fra Nav omfatter bare de som er registrert som helt arbeidsløse ved Nav-kontorene.

Vanligvis ligger AKU-tallene noe høyere enn Navs tall.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy