Seniortiltak virker ikke

Seniortiltak er ofte uten effekt. Flere ferieuker eller mer fleksibel arbeidstid gjør ikke noen særlig forskjell og inspirerer ikke seniorer til å fortsette i jobben, mener forskere hos Fafo.

2013022810075120131216215540

vegard.velle@fagforbundet.no

– De som går, går uansett. Og de som vil bli, blir, sier Anne Inga Hilsen, forsker hos Fafo.

Noen er overflødige

Rundt halvparten av arbeidstakerne fortsetter å jobbe etter at de er blitt 62 år. Seniorene som fortsetter å jobbe kan puttes inn i noen typiske grupper:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt De standhaftige er de som vil fortsette etter fylte 62. For dem er det faglig utvikling og en motiverende arbeidsplass som er de viktigste argumentene for å fortsette.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt De overflødige føler seg aldersdiskriminert. Disse vil gjerne fortsette, men får ikke noen jobb. Dette gjelder en av ti arbeidstakere.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt De tvungne er dem fortsetter i arbeidslivet, men som egentlig ønsker seg ut av det. De fortsetter fordi de ikke har råd til noe annet. Ofte dreier det seg om deltidsarbeidende kvinner.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt De upåvirkelige er dem som har nådd det sosialmedisineren Per Fugelli omtaler som nokpunktet. De orker ikke mer.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Liberoene er en liten gruppe av folk som endelig ønsker å få realisert gründerdrømmen sin.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Flekserne jobber når de vil. De er nøkkelkompetanse med stor forhandlingsstyrke overfor arbeidsgiverne.

Også seniorer har ulike behov

– Seniorer flest vil jobbe og jobber. Men ganske mange føler de har et behov for tilrettelegging, som de ikke synes virksomheten gjør noe med. Lederne bør derfor få opplæring i å oppdage tidlige tegn på nedsatt eller sviktende arbeidsevne. Det bør bli en del av bedriftskulturen, mener Tove Midtsundstad, forsker ved Fafo.

Ifølge Senter for seniorpolitikk, som er et nasjonalt kompetansesenter for eldre i arbeidslivet, er mange arbeidsplasser genuint opptatt av å beholde arbeidstakerne sine lenge, og setter i gang tiltak. Problemet er at de glemmer å bruke tid på å finne ut hva arbeidstakernes behov faktisk er.

– Personer i disse gruppene har behov for ulike typer av tiltak for at de skal fortsette i arbeidslivet. Behovene må derfor kartlegges og skreddersys. Og det som virker et sted, virker ikke nødvendigvis et annet sted, sier Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk.

Spør medarbeiderne

– Jeg tror at hovedgrunnen til at tiltakene ikke fungerer slik de er ment, er at man kopierer litt for mye hva andre gjør i stedet for å se hva som passer i deres bedrift, sier Kari Østerud.

– Dersom arbeidsgiverne spør sine medarbeidere, så kan det hende at de får seg noen overraskende svar. Kanskje ønsker de seg faglig utvikling og færre lederoppgaver i stedet for ekstra fri og ferie, tenker hun.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy