JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdsvikarer på anbud i Ski

Ski kommune beholder sine fast ansatte renholdere, men vil konkurranseutsette vikarene.

2013022810533920131216215547

per.flakstad@fagforbundet.no

Mange av renholdsvikarene frykter for framtida etter at høyresiden i kommunestyret onsdag kveld stemte for et forslag om å sette ut mellom 30 og 50 prosent av renholdet på anbud.

Vikar er ikke alltid vikar

Det er vikarene som skal «fases ut», som det heter i kommunalt språk.

– En vikar er en vikar. Vi kan ikke beskyldes for å ta fra folk rettigheter de ikke har opparbeidet, sa Frps Jørn Yngve Sørum som svar på Aps beskylding om at kommunen vedtok å si opp ansatte.

– En vikar er så visst ikke alltid en vikar, sa Fagforbundets leder i Ski, Gunn Korsbøen, etter møtet.

I et notat til politikerne stiller fagforeningene spørsmål om de som i dag er midlertidig ansatt går i lovlige vikariater i henhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser.

«For ikke å frata noen eventuelle rettigheter eller for å unngå arbeidsrettslige søksmål, må forholdene rundt vikariatene sjekkes før man gjør en beslutning,» heter det i notatet.

Allerede i dag kaller Fagforbundet Ski sammen til medlemsmøte for å finne ut hva slags kontrakter renholdsvikarene har, hvor lenge de har jobbet og om summen av dette gjør at flere av dem går i en ulovlig midlertidig stilling og har krav på fast ansettelse.

Ville ha offentlig pensjon

På forhånd var det knyttet spenning til hva slags betingelser Ski kommune ville vedta å legge inn i et eventuelt konkurransegrunnlag.

Etter det Fagbladet kjenner til, var kommunen den første i landet som vedtok å legge inn i renholdsanbudet at de ansatte skulle beholde sine offentlige pensjonsordninger da den inviterte til anbudskonkurranse i fjor.

Imidlertid ble konkurranse stoppet etter at NHO stilte spørsmål om det var lovlig å ivareta de ansattes rettigheter på denne måten ved å stille krav til «tvungen virksomhetsoverdragelse», det vil si at firmaet som overtok det konkurranseutsatte renholdet ble forpliktet til å overta ansatte på samme lønn og pensjonsvilkår som de hadde fra før.

Ifølge rådmannens vurdering kunne kommunen risikere framtidig rettssak hvis konkurransebetingelsene ble opprettholdt. Jussen er uklar, siden kommunen stilte strengere krav enn arbeidsmiljølovens bestemmelser, og det finnes ikke rettspraksis på området.

Ideologisk skille

Dermed havnet saken på nytt på lokalpolitikernes bord, og denne gangen foreslo rådmannen å sette ut bare det renholdet som ikke blir utført av fast ansatte, og at kommunen velger hvilke bygg som skal rengjøres av private. Det gir ifølge rådmannen en sammenliknbar konkurranse på kvalitet.

I forslaget lå det ingen føringer på de ansattes lønn- og pensjonsrettigheter i det konkurranseutsatte renholdet.

Debatten i kommunestyret viste de ideologiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk i forhold til hvem som skal utføre offentlige tjenester.

SV og Arbeiderpartiet foreslo å avvikle hele konkurransen:

– Dette er et godt eksempel på hvilke problemer vi vikler oss inn i når vi tar en godt innarbeidet virksomhet og vil organisere alt på nytt med private. La oss gjøre det enkelt og beholde alt renholdet selv, mente Aps Odd Jørgen Steen..

Mulighet til å ivareta ansatte

Bård Hogstad fra SV ønsket ingen konkurranse, men mente det ville være mulig å ivareta de ansattes rettigheter i et anbud uten å risikere rettlig konflikt med NHO.

Han foreslo at kommunen krever at de ansatte skal ha en pensjonsavtale, og at dersom denne tegnes i et privat selskap, skal nivået så langt det er mulig være tilsvarende som i de offentlige ordningene. Pensjonsordningen skal også omfatte AFP, og kravene er oppfylt dersom kostnadene for den private ordningen er i samsvar med kostnadene for de offentlige.

– Dette gir de ansatte trygghet og forutsigbarhet, uten at det kan oppfattes som konkurransevridende og problematisk i forhold til de innsigelsene som kom da renholdet ble anbudsutsatt i fjor, sa Hogstad.

Dette fikk Høyre til å be om gruppemøte, og i voteringen ba de om å få avgi en stemmeforklaring når det gjaldt forslaget.

– Vi har ikke tradisjon for å ta slike forslag over bordet, og vil heller ikke gjøre det nå. Derfor stemmer vi imot, men vi oppfordrer samtidig rådmannen og resten av administrasjonen til å ta med seg Hogstads forslag inn i anbudsprosessen og vurdere nøye om deler av det kan innarbeides i konkurransegrunnlaget, sa Høyres J. Kristian Bjerke.

16 ansatte som renovatører og på gjenbrukstorg, tre kontoransatte.

Egen gjenbruksbutikk.

Samtlige fast ansatte har tatt fagbrev i gjenvinning.

Har slått sammen innhenting og sortering, slik at alle kan rullere på en og samme arbeidsplan.

Steinkjer kommune har en renovasjonsavgift omtrent som landsgjennomsnittet, som ikke skal øke neste år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy