JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lage festival

Vidar Stang og Fagforbundet i Telemark har satt seg et stort mål: En kultur- og teaterfestival i Monte Cristo i Guatemala sammen med den lokale støttegruppa og ungdommene der.

2012061907472420131214183243

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Etter to uker på Søve videre­gående skole i Telemark tar fire ungdommer fra Monte Cristo med seg mange nye inntrykk hjem.

– Den største forskjellen er at landbruket er mye mer maskinelt her enn hjemme, forteller Donaldo Lopez.

Teknologien er ikke lett å overføre til Monte Cristo. Men organiseringen av jordbruket er viktig.

– Vi kan ta med oss hjem det vi har lært om å øke produksjonen og hvordan ta vare på naturressursene. Blant annet hvordan vi kan plante tilbake skog i sitt naturlige område.

Lokalsamfunnet er engasjert i et bevaringsprosjekt i et tropisk våtmarksområde.

Kultur bryter barrierer

Selv har de fire ungdommene inspirert norsk ungdom til å jobbe med kultur. De er alle engasjert i en kulturgruppe med musikk, dans og teater som tar opp viktige og kontroversielle temaer som vold i nære relasjoner, incest, hiv og aids, søppelhåndtering og miljø.

Teatergruppa bryter barrierer ved at de likestiller jenter og gutter, noe som ikke alltid er like enkelt i et tradisjonelt samfunn hvor seksualitet er tabu.

– Vi er heldige og har positive foreldre som vi ikke trenger å overbevises om hvorfor vi må bruke så mye tid i teatergruppa, forteller Ana Carreda.

Vidar Stang fra Fagforbundet Telemark og aktiv i prosjektet Fagforbundet støtter i Monte Cristo, forteller at disse ungdommene alle er barn av ledere i lokal samfunnet og går på videregående skole. Slik har ikke alle det. I Guatemala går bare rundt 30 prosent på videregående, og uten utdannelse er det vanskelig å få jobb.

Satser på skolegang

Fagforbundet har et stipendfond slik at flere ungdommer skal få mulighet til å gå videregående skole.

– Vi har valgt å satse på ungdom. Det er de som skal føre tradisjonen videre, få utdanning og jobbe videre i lokalsamfunnet. Ungdommene tilhører en generasjon som vokser opp i fredstid, men hvor kriminaliteten øker.

De er preget av å se at staten ikke fungerer, og vokser opp med et politisk engasjement, sier Vidar Stang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy