Vil lage festival

Vidar Stang og Fagforbundet i Telemark har satt seg et stort mål: En kultur- og teaterfestival i Monte Cristo i Guatemala sammen med den lokale støttegruppa og ungdommene der.

2012061907472420131214183243

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Etter to uker på Søve videre­gående skole i Telemark tar fire ungdommer fra Monte Cristo med seg mange nye inntrykk hjem.

– Den største forskjellen er at landbruket er mye mer maskinelt her enn hjemme, forteller Donaldo Lopez.

Teknologien er ikke lett å overføre til Monte Cristo. Men organiseringen av jordbruket er viktig.

– Vi kan ta med oss hjem det vi har lært om å øke produksjonen og hvordan ta vare på naturressursene. Blant annet hvordan vi kan plante tilbake skog i sitt naturlige område.

Lokalsamfunnet er engasjert i et bevaringsprosjekt i et tropisk våtmarksområde.

Kultur bryter barrierer

Selv har de fire ungdommene inspirert norsk ungdom til å jobbe med kultur. De er alle engasjert i en kulturgruppe med musikk, dans og teater som tar opp viktige og kontroversielle temaer som vold i nære relasjoner, incest, hiv og aids, søppelhåndtering og miljø.

Teatergruppa bryter barrierer ved at de likestiller jenter og gutter, noe som ikke alltid er like enkelt i et tradisjonelt samfunn hvor seksualitet er tabu.

– Vi er heldige og har positive foreldre som vi ikke trenger å overbevises om hvorfor vi må bruke så mye tid i teatergruppa, forteller Ana Carreda.

Vidar Stang fra Fagforbundet Telemark og aktiv i prosjektet Fagforbundet støtter i Monte Cristo, forteller at disse ungdommene alle er barn av ledere i lokal samfunnet og går på videregående skole. Slik har ikke alle det. I Guatemala går bare rundt 30 prosent på videregående, og uten utdannelse er det vanskelig å få jobb.

Satser på skolegang

Fagforbundet har et stipendfond slik at flere ungdommer skal få mulighet til å gå videregående skole.

– Vi har valgt å satse på ungdom. Det er de som skal føre tradisjonen videre, få utdanning og jobbe videre i lokalsamfunnet. Ungdommene tilhører en generasjon som vokser opp i fredstid, men hvor kriminaliteten øker.

De er preget av å se at staten ikke fungerer, og vokser opp med et politisk engasjement, sier Vidar Stang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy