Staten anker kvikksølvdom

Staten/Nav aksepterer ikke lagmannsrettens avgjørelse om at tannhelsesekretærer ble kvikksølvforgiftet. Nå er dommen anket til Høyesterett.

2013030415222720131216215829

titti.brun@fagforbundet.no

Gulating lagmannsrett fastslo i januar at tidligere tannhelsesekretær Bertha Regine Serigstad er kvikksølvforgiftet, og at det en yrkessykdom. Dommen slo fast at arbeidet som helsesekretærene utførte i de årene det ble brukt mye kvikksølv, er helseskadelig. I forrige uke anket staten/Nav saken.

Ekstremt giftig

Norge, i motsetning til Sverige og Danmark, brukte det farlige kobberamalgamet til tannfyllinger. Det måtte kokes opp, og avga da ekstremt giftige kvikksølvgasser. I 15 år knadde og kokte Serigstad kvikksølv daglig. I 1981 ble hun uføretrygdet. Hun har fått avslag på yrkesskadeerstatning.

Høyesterett avgjør

I 2011 stadfestet Trygderetten avslaget. Seieren i lagmannsretten fra i år, er den første som testet og vant over praksis fra Trygderetten. Men staten aksepterer ikke dommen i lagmannsretten.

– Derved avviser staten store deler av norske arbeidsmedisinske miljøet som mener at sykdomsbildet tyder på kvikksølvforgiftning. I ankesaken argumenterer staten med sin egen en praksis i trygderetten, påpeker Fagforbundets advokat Anne-Gry Rønning-Aaby.

Nå er det opp til Høyesterett.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy