JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Si opp innen ti dager eller få sparken

Ved Sykehuset Innlandet får ansatte over 65 år brev der de får valget mellom å si opp frivillig eller å bli oppsagt.

2013030608471020131216215928

vegard.velle@fagforbundet.no

Hvis du ikke sier opp selv, vil arbeidsgiver iverksette en oppsigelsesprosess, står det i brevet som blir sendt ut til de aktuelle arbeidstakerne, sykepleiere, hjelpepleiere og renholdere.

– Så langt kjenner jeg til at én sykepleier og én hjelpepleier mottatt brevet, sier Stein Oudenstad, divisjonstillitsvalgt i Fagforbundet.

– En av dem er 69 år og hadde planer om å jobbe til hun fylte 70.

Plikt til å si opp

Mottakerne av brevet blir ikke bare bedt om å si opp; det skal også skje kjapt: ”Dersom oppsigelse ikke foreligger innen ti dager, vil arbeidsgiver iverksette en oppsigelsesprosess.”

I et standardbrev Sykehuset Innlandet har spredd til enhetslederne, Forslag til interne retningslinjer for opphør av fast ansettelsesforhold til arbeidstakere med særaldersgrense, går det fram at sykehuset ikke ønsker ansatte over 65 år.

I retningslinjene, signert HR-sjef Marianne Berg, står det: ”Når man når aldersgrensen for sin stilling, har man rett og plikt til å fratre med alderspensjon. Dette gjelder under forutsetning at man har opptjent full pensjon.”

Knøt seg i magen

– Da jeg så brevet, knøt det seg i magen min. Jeg reagerte med vantro, sier Stein Oudenstad.

Noe slikt har aldri skjedd før, så lenge han kan huske.

Han mener det her kan være snakk om aldersdiskriminering. I arbeidsmiljølovens paragraf 13.1 står det at diskriminering på grunn av alder er forbudt. Det står ikke nevnt noe sted i loven at det foreligger en plikt til å fratre.

– Jeg anbefaler folk som mottar brevet om ikke å si opp frivillig. Vi ønsker å prøve saken på et høyere nivå, sier Oudenstad.

– Har avtale med KLP

Sykehuset Innlandet mener de har sitt på det tørre når de ber til ansatte om å si opp frivillig eller bli sagt opp.

– Særaldersgrenser er regulert i vedtektene til KLP og har eksistert i mange år. Både helseforetak, kommuner og fylkeskommuner forholder seg til disse vedtektene, som er i tråd med fagforeningenes ønsker, for eksempel Norsk Sykepleierforbund, sier HR-direktør Rune Hummelvoll til Oppland arbeiderblad.

– Særaldersgrense er et gode for de ansatte som har fysisk krevende stillinger, og når de passerer grensa har de en plikt til å si opp, sier Hummelvoll. Han er ikke kjent med at dette kan være diskriminering av ansatte på grunn av alder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy